• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Octombrie , 2015

Dialoguri virtuale / BRICS un model sau un inamic?

Întrebare: Analiza indicatorilor economico-sociali din China este extrem de interesantă?!

Răspuns: China are o populaţie de 1361 milioane de locuitori, prima din lume. Produsul Intern Brut (PIB) nominal este de 9181 miliarde dolari, a doua din lume după Statele Unite ale Americii. PIB/capita în preţuri curente este de 6747 $, al 84 în ierarhia mondială. Soldul bugetar (în % din PIB) este de 1,9. Datoria publică (în procent din PIB) este de 22,4. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de indicele dezvoltării umane şi indicele global al inovării este 101/35. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de uşurinţa derulării afacerii este 96.

 

Î.: Republica Africa de Sud are o istorie mai interesantă, privind atât prezenţa în grupul BRICS, cât şi situaţia ei economică?!

R.: Populaţia Republicii Africa de Sud numără 53 milioane de locuitori, al 25-lea stat ca mărime din lume, cu o rată a şomajului ridicată, în care aproape un sfert din populaţia activă nu are loc de muncă, cu un ritm de creştere economică lentă şi multe scandaluri de corupţie.

Dinamica PIB nu se poate afirma că este stabilă (crescător sau descrescător), întrucât variază astfel: 3,6 la sută, în 2011; 2,5 la sută în anul 2012; 1,9 la sută, în anul 2013; 2,3 la sută, în anul 2014 şi estimându-se pentru 2015 2,7 la sută.

 

Î.: Care sunt indicatorii sintetici macroeconomici?

R.: PIB nominal este de 351 miliarde dolari, locul 33 în lume; PIB/capita în preţuri curente este de 6621 $, al 86-lea în ierarhia mondială. Soldul bugetar (în % din PIB) este de 4,3. Datoria publică (în procent din PIB) este de 45,2. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de indicele dezvoltării umane şi indicele global al inovării este 121/58. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de uşurinţa derulării afacerii este 41.

 

Î.: Cunoscând aceste detalii, în fond, ce este BRICS?

R.: Se poate afirma că reprezintă o alianţă informală, cu o agendă flexibilă, graduală şi evolutivă. Intenţia grupului este să se concentreze pe patru domenii majore de cooperare: provocările comune din plan intern, schimb de experienţă şi bune practici; importanţa menţinerii şi accelerării creşterii economice; geopolitica, securitate şi reforma instituţiilor internaţionale într-o lume tot mai policentrică; pregătirea terenului pentru transformarea BRICS într-o alianţă formală şi, nu în ultimul rând, extinderea alianţei cu noi membrii. (În acest context a fost invitată Argentina la reuniunea BRICS de la Fortaleza,  capitala statului Ceará din nord-estul Braziliei).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.