• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Octombrie , 2015

Dialoguri virtuale / BRICS un model sau un inamic?

Întrebare: Care sunt principiile care stau la baza acestei grupări?

Răspuns: Declaraţia comună a celor cinci state menţionează că fundament al relaţiilor dintre ele este: pacea, securitatea, dezvoltarea, cooperarea şi crearea unei lumi mai echitabile.

 

Î.: O detaliere a stării economiilor statelor componente ale BRICS ar lămuri semnificaţia acestui proiect. Să începem cu Brazilia.

R.: Brazilia a fost gazda Campionatului Mondial de Fotbal din anul trecut. Este un reper important, întrucât o asemenea manifestare demonstrează puterea economică a unui stat şi capacitatea ei de mobilizare pentru proiecte importante, precum infrastructura.

Examenul a fost absolvit interpretativ, întrucât, încă din anul 2013, au izbucnit proteste, manifestări de stradă, invocându-se risipa banilor către sport, în condiţiile precare ale sistemului sanitar, ale educaţiei, creşterea costului transportului în comun şi, nu în ultimul rând, corupţia.

Analiştii economici, atunci când vorbesc de Brazilia, amintesc că această ţară ar avea o economie vulnerabilă.

 

Î.: Pentru a avea o imagine cât de cât generalizată despre o ţară, de obicei se prezintă doi indicatori globali: indicele dezvoltării umane şi indicele global al inovării. Ce reprezintă aceşti indicatori?

R.: Indicele dezvoltării umane este calculat pe baza a trei dimensiuni principale: sănătate, educaţie şi nivelul de trai, ţinând cont de zece indicatori principali.

Indicele global al inovării are la bază cinci piloni: instituţiile, capitalul uman şi cercetarea, infrastructura, gradul de sofisticare a pieţei şi gradul de sofisticare a afacerilor.

 

Î.: Cunoscând componenţa acestor indicatori, care este situaţia Braziliei?

R.: Brazilia are o populaţie de 198 milioane locuitori, fiind a cincea ca mărime din lume. Produsul Intern Brut (PIB) nominal este de 2243 miliarde dolari, al şaptelea din lume. PIB/capita în preţuri curente este de 11311 $, al 62-lea în ierarhia mondială. Soldul bugetar (în % din PIB) este de – 3,3. Datoria publică (în procent din PIB) este de 66,3. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de indicele dezvoltării umane şi indicele global al inovării este 85/64. Poziţia în ierarhia mondială, în funcţie de uşurinţa derulării afacerii, este 116. (Indicele dezvoltării umane s-a calculat pentru 187 state şi teritorii, iar Indicele global al inovării pentru 142 state şi teritorii).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.