• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

Dialoguri virtuale / Brexitul şi noi

(ultima parte)

Întrebare: Ar putea fi efecte de care România ar putea profita?

Răspuns: Dacă ştim să ne pregătim pentru negocieri sau să oferim anumite facilităţi, atunci putem să câştigăm. România ar putea beneficia de investiţii străine suplimentare pe fondul îmbunătăţirii percepţiei asupra disciplinei fiscale şi a dorinţei marii finanţe să-şi realoce investiţiile într-o zonă mai sigură decât este în prezent Marea Britanie.

 

Î.: Ce propune Guvernul României pentru perioada post Brexit?

R.: România propune pentru Uniunea Europeană şi pentru sine un pachet care se poate rezuma la: apropierea de nucleul dur al UE pe termen mediu şi lung, prin conectarea solidă a României la cadrul decizional şi la procesul de negociere a retragerii şi a noilor relaţii UE-UK prin cooperarea şi parteneriatul cu grupul Visegrad+, susţinerea integrării preocupărilor problematicii est-europene în nucleul dur al UE.

De asemenea susţine: accelerarea eforturilor pentru reducerea decalajelor între România şi statele fondatoare (prin pregătirea aderării la Euro, Schengen şi phasing out MCV); definirea şi promovarea unui proiect de reformă europeană reală pe termen mediu; evitarea unor pierderi masive în ce priveşte pachetele financiare alocate României în viitorul buget european.

 

Î.: Cum ar vota românii în cazul în care ar trebui să răspundă la o întrebare similară cu cei din Marea Britanie?

R.: Conform unui sondaj IRES, 77% din români ar vota să rămână în Uniunea Europeană.

 

Î.: Care sunt alte concluzii ale raportului IRES?

R.: Două treimi din participanţi care au auzit de Brexit sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană şi doar 16 la sută cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.

Trei sferturi dintre persoanele intervievate îşi exprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit. Aproape 70 la sută dintre participanţii la studiu cred că România are mai mult de câştigat prin integrarea în Uniunea Europeană. 9 din 10 participanţi la studiu sunt de acord cu ideea conform căreia România ar trebui să joace un rol activ în relansarea proiectului european, o proporţie uşor mai crescută (93%) considerând că România trebuie să arate că este în continuare ataşată valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.