• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

Dialoguri virtuale / Brexitul şi noi

Întrebare: Care au fost cerinţele britanicilor faţă de Uniunea Europeană?

Răspuns: Lista nemulţumirilor conţinea: dorinţa ca să se garanteze respectarea faptului că în Uniunea Europeană nu este doar o monedă; deciziile luate pentru zona euro să nu fie obligatorii şi pentru statele non-membre, ci doar opţionale; orice măsură care afectează toate statele să fie discutată şi decisă de către toate statele; scăderea poverilor birocratice în interiorul UE; întărirea rolului parlamentelor naţionale; eliminarea obligaţiei pentru Marea Britanie de a coopera pentru adâncirea integrării şi implementarea deplină a principiului subsidiarităţii în Uniunea Europeană (adică tot mai puţină suveranitate pentru Bruxelles şi mai multă pentru statele membre); dreptul de a îngrădi accesului la beneficiile sistemului social pentru cetăţenii europeni care vin în Marea Britanie.

 

Întrebare: A trecut deja o perioadă e timp. Lucrurile s-au mai aşezat. Care sunt ecourile Brexit-ului la ora interviului?

Răspuns: De răspuns trebuie să mă opresc relevând mai multe faţete ale problemei. În primul rând s-au consolidat poziţiile iniţiale, în sensul că Londra nu mai comentează asupra tărăgănării ieşirii din Uniunea Europeană, iar ţările rămase, cel puţin sub aspectul nucleului dur, Germania – Franţa, aşteaptă cât mai rapida finalizare a procesului.

 

Î.: Cum se simte, în viaţa de zi cu zi, efectul referendumului?

R.: Primul şoc l-a simţit piaţa imobiliară. Este zona în care sunt investiţi foarte mulţi bani. S-a petrecut ceva similar cu criza din 2008, când investitorii au năvălit să-şi retragă sumele depuse la marile fonduri de investiţii cum ar fi: Standard Life, Aviva Investors şi M&G Investments, care gestionează peste 9 miliarde de lire în active în imobiliare. Drept consecinţă, acţiunile imobiliare şi ale grupurilor financiare expuse la acest sector au scăzut sensibil pe Bursa din Londra.

 

Î.: Cum a reacţionat piaţa muncii?

R.: Piaţa muncii a început să dea semne de nervozitate, astfel că numărul de oferte de locuri de muncă publicate în ţară, după vot (23 iunie-4 iulie), a scăzut la jumătate, la 817.376 faţă de 1,466 milioane în săptămâna precedentă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.