• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Dialoguri virtuale / Brexitul şi noi

Întrebare: Care a fost poziţia imediată a liderilor europeni?

Răspuns: Se pare că liderii europeni sunt mai conservatori în opiniile imediate decât cei din Marea Britanie, în sensul că-şi menţin poziţia ca Marea Britanie de în dată să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, să înceapă tratativele cu Uniunea Europeană. De altfel semnificative în acest sens sunt câteva afirmaţii ale şefilor birocraţiei europene: Marea Britanie a fost în permanenţă o frână în stabilirea şi implementarea strategiilor şi politicilor Uniunii Europene sau nu a fost niciodată o mare poveste de dragoste.

În acest context, poziţia României exprimată de Preşedinte a fost că susţinem continuarea proiectului Uniunii Europene şi trebuie să apărăm românii care muncesc pe teritoriului Regatului. Iar Guvernatorul Băncii Naţionale spunea că nu va fi afectată economia României.

 

Î.: Care sunt efectele Brexit-ului pe plan mondial?

R.: Aşa cum am mai afirmat cu prilejul altor interviuri, întregul sistem economic mondial stă într-un echilibru labil. Orice eveniment punctual reverberează în întregul halou existent. De data aceasta efectul a fost: scăderea preţului petrolului şi a materiilor prime; a scăzut  yenul faţă de liră; francul elveţian s-a întărit şi  pare că a devenit valută de referinţă; au câştigat „trader-ii” care au speculat pe ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii; Bursa londoneză a înregistrat, în câteva ore de la anunţarea rezultatului referendumului, o scădere de 3 la sută, Bursa de la Milano şi Madrid, un minus de 12 la sută.

 

Î.: Întrucât suntem în zona comentariilor economice şi financiare, vă rog să ne spuneţi eventualele efecte ale Brexit-ului asupra strategiei de apărare ale Occidentului!?

R.: Orice modificare într-o structură aşezată cere o reorientare şi reaşezare cât mai rapidă şi o majorare a cheltuielilor ţărilor componente care să suplinească eventualele ieşiri din sistem a unor resurse.

 

Î.: Nemulţumirile britanicilor care în final au dus la acest rezultat, să menţionăm că a surprins şi pe cei care au iniţiat referendumul, nu au fost ştiute dinainte? Care au fost acestea?

R.: Cu câteva săptămâni înainte de referendum, premierul Marii Britanii a făcut un periplu în ţările Uniunii Europene şi a prezentat lista de probleme care frământă Marea Britanie. Deci nu se poate spune că nu s-a ştiut. Dar politica Uniunii Europene poate fi caracterizată ca fiind lentă şi complicată în luarea deciziilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.