• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

Dialoguri virtuale / Brexitul şi noi

Întrebare: Ultima perioadă a fost marcată de o avalanşă de evenimente  care au marcat existenţa multor cetăţeni de pe aproape toate continentele. Zilnic luăm cunoştinţă de atentate, agresiuni, manifestări extremiste, avalanşa cărora fac să evaluăm greu acel eveniment. Pe noi ne interesează cu deosebire soarta propriilor cetăţeni!?

Răspuns: Avem milioane de români împrăştiaţi pe toate continentele. Situaţia economică internă a făcut ca majoritate românilor plecaţi de nevoie să-şi găsească existenţa în statele Uniunii Europene. Din această cauză pe noi ne interesează situaţia din Europa, motiv pentru care votul din 24 iunie ac. a cetăţenilor britanici chemaţi să decidă dacă vor să rămână sau să părăsească Uniunea Europeană ne interesează în mod deosebit.

 

Î.: Care ar fi motivul îngrijorării?

R.: La cald, imediat după aflarea rezultatului referendumului, media vorbea de până la 400 mii de români care s-ar găsi pe teritoriul Marii Britanii, din care 100 de mii cu ameninţare iminentă de a fi trimişi acasă. Ulterior cifra de 400 mii a fost revizuită, statisticile oficiale din UK arătau că la începutul anului 2016, 175.000 de români desfăşurau o activitate lucrativă în Marea Britanie, o rată a ocupării de 75,8%. Din analiza datelor naţionale reiese că numărul cetăţenilor români în UK, în perioada ianuarie - martie 2016, ar fi fost de 235.000. Să rămânem la concluzia că nici noi nu ştim câţi români sunt localizaţi în întreaga lume şi unde se găsesc ei.

 

Î.: Merită să intrăm în detaliile acestui vot întrucât poate fiind prezentate argumentele şi contraargumentele făcute să ne dăm seama de unele din motivele unei surprize pe care multă lume nu se aştepta, nici măcar iniţiatorii referendumului!?

R.: O primă concluzie ar fi că Marea Britanie nu a fost niciodată integrată în totalitate în Uniunea Europeană. Nu a adoptat moneda unică -  Euro şi nu  făcut parte din grupul ţărilor Schengen. A permis greu accesul forţei de muncă din zona euro pe piaţa muncii, în schimb a profitat din plin de facilităţile pieţei unice. Se poate concluziona că piaţa unică funcţionează, dar politica unică nu funcţionează.

 

Î.: În campania pentru referendum, care a fost sloganul pro Brexit?

R.: Întreaga campanie s-a concentrat pe politica migraţiei. Ţinta predilectă a fost: românii şi polonezii, dar nu au scăpat nici restul ţărilor din fostul lagăr socialist. Semnificativ în acest sens sunt câteva afirmaţii ale liderului pro Brexit, Nigel Farage, care spunea: Brexitul este o victorie fără a se trage vreun glonţ; este ziua independentei Angliei; ţările foste comuniste din Uniunea Europeană nu au învăţat deplin lecţia democraţiei.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.