• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 August , 2014

Dialoguri virtuale / Bitcoin moneda virtuală. Asta ne-a mai lipsit…!

Întrebare: Cum se pot obţine BTC?

Răspuns: Bitcoin se poate obţine prin două metode: prin cumpărare cu dolari sau euro, ori prin minerit de Bitcoin.

 

Î.: Cum se procedează când vrem să cumpăram?

R.: Prin cumpărare cu dolari sau euro – situaţie în care preţul monedei este stabilit pe baza raportului dintre cerere şi ofertă, fără intervenţia vreunei instituţii şi, ca urmare, cursul de schimb este extrem de volatil. Cumpărarea de Bitcoin se poate face pe siteuri de tipul burselor electronice, de unde se pot cumpăra contra monedelor tradiţionale.

 

Î.: Care este valoarea unui bitcoin?

R.: Valoarea unui BTC a oscilat, ajungând la peste 250 USD. Atitudinea guvernelor faţă de BTC a influenţat valoarea acesteia. De exemplu, odată cu recunoaşterea monedei digitale de către Germania ca unitate de cont, valoarea ei a crescut de la 80 la 120 de dolari, dând posibilitatea multor persoane să se îmbogăţească dintr-o dată.

Susţinută de efectul de reţea, valoarea monedei Bitcoin a crescut foarte puternic, mulţi analişti din perioada 2010 – 2011 au considerat a fi o altă „bulă financiară”, când de fapt ea reflecta adoptarea noii tehnologii de către un număr tot mai mare de persoane.

Reţeaua de tranzacţionare a monedei virtuale Bitcoin este ţinută în funcţiune doar de utilizatori, fără existenţa unui server sau datacenter, preţul monedei fiind stabilit pe baza raportului dintre cerere şi ofertă. Ca urmare, randamentul monedei virtuale poate fi extrem de mare, ea fiind utilizată de foarte multe persoane cu aversiune faţă de riscurile implicate de depozitele şi operaţiunile bancare tradiţionale.

 

Î.: Ce s-ar întâmpla dacă BTC ar fi monedă?

R.: Dacă Bitcoin ar fi monedă, atunci în ultimul an ea ar fi generat o deflaţie de 98%. Deflaţia presupune o creştere a valorii banului, reducând preţurile bunurilor şi serviciilor, deci nimeni nu ar mai cheltui nimic în prezent, aşteptând creşterea de valoare din viitor. Astfel, activitatea economică ar fi blocată şi autorităţile ar trebui să intervină cu infuzii de lichiditate pe piaţă şi devalorizarea monedei. În sistemul Bitcoin, însă acest lucru nu este posibil, întrucât autorităţile nu au nici o implicare, sistemul fiind susţinut doar de participanţi. Nota bene!!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.