• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 30 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Ianuarie , 2019

Dialoguri virtuale / Aşa o fi?!

Întrebare: Există o tradiţie prin care la început de an să se privească la anul care s-a încheiat şi să se propună praguri la care să se spere a se ajunge în anul urmă­tor. Ce se poate spune despre realizările econo­mice, dar nu numai, ale anului trecut?

Răspuns: O analiză reală a rezultatelor economice ale anului trecut se va putea face doar în semestrul întâi al acestui an când vor fi publicate toate datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică referitoare la 2018. Afirmaţiile din prezent pot să fie doar percepţii personale, în funcţie de trăirile concrete ale fiecăruia.

Î.: Ştim că aţi făcut cu ocazia unui interviu anterior unele aprecieri referitoare la percepţia generală a anului 2018?!
R.: Parcă mai abitir decât în anii anteriori s-a cedat în domeniul economic real în faţa frumosului teoretic, în sensul că s-a pus un accent nemeritat cifrelor macro economice, afirmând de pildă că, dacă avem un Produs Intern Brut dinamic, ce bine-i este românului. Ori nu este aşa. Omul îşi numără banii concreţi, cei din buzunar, şi nu ce se afirmă de un politician care guvernează sau care infirmă aceeaşi cifră dacă este în opoziţie. Astfel s-a ajuns la situaţia în care truismele să fie prezentate ca delaţiuni şi delaţiunile ca truisme.

Î.: Au fost şi câteva măsuri care au favorizat unele persoane şi mai puţin firmele?!
R.: Au fost măsuri care au mulţumit pe unii şi au nemulţumit pe alţii datorită incoe­renţei explicaţiilor legiuitorilor, dar şi a inconsecvenţei faţă de cei care i-au ales. Au fost câteva măsuri concrete, îndeosebi în domeniul salarizării atât din mediul privat cât şi public, dar şi în cel al pensiilor.

Î.: Cine consideraţi că au fost perdanţii anului trecut?
R.: Patronii din mediul privat românesc se pot considera perdanţii anului 2018. O fiscalitate imprevizibilă şi neclară a bulversat ştiinţa atât cât este în domeniul conducerii afacerilor.

Î.: Cunoaştem că resursele destinate investiţiilor reprezintă unul din motoarele posibile ale dezvoltării. Cum se poate caracteriza, din acest punct de vedere, anul 2018?
R.: Suma alocată investiţiilor în anul trecut a fost diminuată pentru a acoperi cheltuielile de personal, ceea ce a afectat rata de rentabilitate a afacerilor, astfel că acumularea de capital a fost foarte mică, dacă nu inexistentă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.