• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 6 Februarie , 2019

Dialoguri virtuale. Aşa o fi?!

Întrebare: Ce se va întâmpla cu transportatorii şi nu numai, cei care folosesc autoturismele proprii în scop personal sau de afaceri?

Răspuns: Desigur, orice majorare a preţului carburantului se va regăsi în preţul produselor şi serviciilor. Am fost deja obişnuiţi că la noi modificarea preţului carburanţilor nu este în directă corelare cu preţul petrolului de pe piaţa mondială, doar atunci când acestea cresc. Este o boală generală, vezi Franţa.

Î.: Ce se va întâmpla cu fumătorii şi cu consumatorii de alcool?
R.: De la 1 aprilie 2019 va creşte preţul ţi­gărilor, iar al alcoolului mai repede, de ase­menea vor creşte şi preţurile la jocurile de noroc.

Î.: Să ne referim şi la cei din sectorul bugetar?!
R.: Toate tipurile de vouchere şi indem­nizaţiile din mediul bugetar sunt plafonate la valorile din 2018. Bugetarii vor primi o indemnizaţie de hrană şi una de vacanţă. În sistemul public, orele suplimentare se vor compensa numai prin timp liber.

Î.: Se ştie că a stârnit o avalanşă de critici faptul că guvernanţii au îndrăznit să se atingă de profitul unor afaceri care operează în România şi care-şi „exportau” profitul în „ţările mamă”?!
R.: Este vorba de bănci care vor avea de achitat o taxă pentru activităţile financiare, în funcţie de media ROBOR, la 3 şi 6 luni, firmele din energie şi gaze vor trebui să plătească o contribuţie din valoarea cifrei de afaceri. La fel, operatorii din telecomu­nicaţii. Cei care au făcut atâta tărăboi pe aceasta temă ar fi bine să se uite şi în curtea vecinilor mai apropiaţi sau mai depărtaţi cum au procedat în situaţii similare. Ameninţările cum că anumite bănci ar putea să se retragă din ţară anticipez că până când „vaca” nu moare nici ei nu vor pleca.

Î.: Care ar fi unele concluzii generalizatoare referitoare la anul 2019?
R.: Răspunsul concentrat este:
Vor creşte preţurile la produse şi servicii, inclusiv pentru fumători, alcolişti şi alţi drogaţi;
Măsurile vor reprezenta un efort mare pentru mediul de afaceri privat. Sunt şanse ca multe afaceri private, îndeosebi cele mici şi mijlocii, să se închidă;
Va continua vânătoarea împotriva realizatorilor de venituri care ar trebui să fie fisca­lizate. Vânătoarea va fi incoerentă pe fondul unei inechităţi informaţionale;
Vom continua să trăim impredictibil;
Vom avea bani pentru arme, dar discutabil pentru alte investiţii sau servicii sociale;
Nu vom fi mai veseli decât în 2018.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.