• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Dialoguri virtuale / Aleşii au vreo răspundere?

Întrebare: În noianul declaraţiilor politice, câtă relevanţă au consecinţele economice?

Răspuns: Programele electorale ar trebui să reprezinte propuneri de soluţii la problemele cu care se confruntă cei pe care-i reprezinţi. În prezent, multă populaţie se confruntă cu probleme majore de ordin existenţial, deci componenta economică este vitală.

 

Î.: Întrucât deseori invocăm aspectul dirijist al Uniunii Europene, care ar fi problema majoră care este fluturată în faţa ochilor noştri?

R.: Obsesia Uniunii Europene este încadrarea deficitului bugetar a unei ţări sub 3 % din produsul intern brut al acesteia.

 

Î.: Ce relevanţă are o abordare atât de drastică?

R.: Cei care promovează aceste pretenţii sunt adepţii teoriei dezvoltării sustenabile a unei ţări.

 

Î.: Construcţia bugetară reprezintă filosofia economică a unei guvernări şi se bazează, în mare măsură, pe previziuni.

R.: Previziunile în domeniul economic se aseamănă cu prognozele meteo. Sunt necesare, însă nu totdeauna se potrivesc cu realitatea.

 

Î.: În atâţia ani de experienţe se pot trage nişte concluzii?

R.: Este deja de notorietate faptul că previziunile făcute la întocmirea bugetelor nu prea s-au potrivit cu finalul exerciţiului bugetar. În general erau optimiste şi permiteau cheltuieli suplimentare care pe urmă nu mai puteau fi susţinute. Exemplul cel mai edificator: este aşa de mult comentată dispoziţia actualului Ministru al bugetului, prin care se solicită stingerea arieratelor înainte de efectuarea unor cheltuieli în anul 2013. Acest principiu a fost solicitat şi de către creditorii noştri, nu pentru grija cea mare pe care o au faţă de noi, ci datorită grijii faţă de ei, ca să nu mai justificăm imposibilitatea returnării la termen a unor credite angajate.

 

Î.: Cum se nasc aceste arierate, cu deosebire în administraţia locală?

R.: Prin angajamente acoperite doar de poveşti. Dacă am fi scrupuloşi, atunci discuţia s-ar putea duce şi în zona penalului. Este ceva similar cu ce se întâmplă la nivel naţional referitor la obligaţii care ating nu numai persoanele în viaţă, ci şi generaţiile viitoare.

 

Î.: Cineva urmăreşte derularea exerciţiului bugetar la nivelul Uniunii Europene?

R.: Comisia europeană urmăreşte angajamentele asumate privind deficitul bugetar şi întocmeşte o “listă a ruşinii”, bineînţeles, cu consecinţe penalizatoare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.