• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2016

„Dialogul artelor”

Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a organizat vineri, 19 februarie 2016, evenimentul desfăşurat sub genericul  „DIALOGUL ARTELOR”.

 

 

19 februarie a fost declarată zi de  sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului trecut (). În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

 

Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderenţa imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor, a vitalităţii formei, a creat unitatea dintre sensibil şi spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al ţăranului român.

Prin obârşia sa ţărănească şi-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradiţiile, miturile şi funcţia magică a artei populare româneşti.

 

Organizatorii au ales să aducă un omagiu marelui sculptor printr-o expoziţie care să pună în atenţia sighetenilor elemente preluate din arta populară, din tradiţia culturală a Maramureşului.

 

Sculptorul Ioan Bledea şi profesoara Doina Voinea au materializat în lucrările lor motive şi ornamente din arta tradiţională a zonei.

 

În dialogul artelor, un moment special a fost cel muzical susţinut

de interpreta Ileana Matus şi violonistul Mihai Chiş.

 

Evenimentul s-a încheiat în sala de spectacole a Centrului cultural, unde secţia de TEATRU a prezentat piesa „Janka” de Oscar Speace, inspirată din viaţa reală a personajului  care s-a născut la Sighetu Marmaţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.