• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Octombrie , 2019

„Despre eroi, valori, repere, la trei decenii de libertate şi democraţie în Maramureş”

Maramureșul a demonstrat încă o dată că este „Țara Voievozilor”, a oamenilor liberi, demni și onorabili, fiind primul județ din țară care a marcat, printr-o proiect de anvergură, trei decenii de libertate și democrație. Peste 600 de tineri din toate colțurile județului au participat vineri, la Catedrala Ortodoxă „Sf. Treime” din Baia Mare, la o adevărată lecție de istorie și, mai ales, de viață, în cadrul simpozionului „Despre eroi, valori, repere, la trei decenii de libertate şi democraţie în Maramureş”. Evenimentul desfășurat sub egida Academiei Române filiala Cluj, a fost organizat de Asociaţia de Turism, Consultanţă şi Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Consiliul Judeţean Maramureş, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş şi Gazeta de Maramureş.

 

 

În urmă cu 71 de ani, Mara­mu­reșul a fost unul dintre primele județe din țară care s-au opus regimului comunist. Urmașii voievozilor înteme­ietori de țară au avut curajul să strige răspicat, în epoca delațiunii, că ei iubesc libertatea și sunt împotriva trădării. Și în timpul regimului comunist și al Revo­luției din 1989, maramureșenii au plătit, cu prețul vieții, demnitatea, curajul, onoarea, alegând moartea în locul lașității. Acum, după trei decenii de libertate, Maramureșul a demonstrat că știe să se ridice, nu doar cu arma-n mână, pentru Dumnezeu, Țară și Libertate, atunci când istoria și vremurile o cer, ci și cu gândul și sufletul, atunci când conștiința și me­moria ne obligă.
Acum, Maramureșul a fost primul județ care a marcat solemn, printr-un proiect de anvergură, cele trei decenii de libertate și democrație pe care România le împlinește în acest an. La fel cum rezistența antico­munistă a avut ca bază biserica, inte­lectualitatea, tinerii și țăranii, proiectul intitulat generic „Despre eroi, valori, repere, la trei decenii de libertate şi democraţie în Mara­mureş” a coagulat instituții din toate domeniile: biserică, mediul academic, școală, autorități publice, tineri din sate și orașe, societate civilă. Proiectul organizat de Asociaţia de Turism, Consultanţă şi Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Consiliul Judeţean Maramureş, care a sprijinit financiar proiectul, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş şi Gazeta de Maramureş, sub egida Academiei Române filiala Cluj, a cuprins realizarea unui suport de curs și a unui film documentar, care vor fi distribuite gratuit în școlile din Maramureș, într-un tiraj de 1000 de exemplare, precum și organizarea unui simpozion de excepție, care a avut loc vineri, 4 octombrie, la Ca­tedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Evenimentul a reunit peste 600 de tineri însoțiți de profesori, preoți și primari, din fostele nuclee ale rezistenței anticomuniste: Baia Mare, Sighetu Marmației, Dumbră­vița, Tăuții Măgherăuș, Fărcașa, Groși, Groșii Țibleșului, Băsești, Ieud, Cavnic, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Seini, Giulești, Dragomirești, Vișeu de Sus, cei mai mulți îmbrăcați în port popular.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Naţional al României și a unui cântec patriotic, interpretate de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan. A urmat apoi un parastas pentru eroii neamului românesc şi victimele regimului comunist săvârșit de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
La începutul simpozionului a vorbit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a adus un omagiu eroilor neamului şi martirilor, în special celor din închisorile comuniste.
„Este un moment de o solemnitate aparte, pentru că în nord-vestul României, unde are aria canonică de păstorire Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, s-a purces la un eveniment inspirat. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului. Trei decenii de li­bertate. Rămâne de văzut dacă i-am folosit aceşti ani cu responsabilitate şi ne-am îmbogăţit sau am sărăcit. Parţial ne-am îmbogăţit, parţial am sărăcit. Este o analiză de făcut de către specialişti. Oameni cu suflet mare, care ţin sub lupa sufletului, a inimii şi a minţii evenimentele din România şi care simt cu sufletul şi cu inima şi sunt oameni credincioşi, au gândit să facă în toamna acestui an un eveniment consacrat omagierii eroilor şi martirilor care s-au jertfit pentru libertatea şi unitatea credinţei noastre creştine şi pentru demnitatea şi libertatea neamului nostru românesc.”
Un moment aparte a avut loc la începutul simpozionului, când Prea­sfin­ţitul Părinte Iustin a oferit ziariştilor Ioana Lucăcel şi Mircea Crişan, de la GAZETA de Mara­mureș, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, respectiv Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

Un alt moment important a fost înmânarea de către preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, a titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş” Acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, pentru meritele sale ştiinţifice, el fiind un fiu al Maramureşului Voievodal, cu ori­gini în Ieud şi Suciu de Sus.
În ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș din luna septembrie 2019, aleșii județeni au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Maramureș” academicianului Emil Burzo. Inițiativa acordării acestui titlu a plecat de la jurnaliştii Dan Pârcălab, Mircea Crișan și Ioana Lucăcel, reprezentanți ai „Gazetei de Maramureș”.

„În cadrul societății românești remarcăm o lipsă de promovare a valorilor autentice, a reperelor pentru societate și a exemplelor de bune practici pentru noua generație. Instituțiile administrației publice locale, așa cum este și Consiliul Județean Maramureș, încearcă prin proiecte și parteneriate cu diferite entități să promoveze tradițiile și valorile umane autentice. Un astfel de proiect, care a luat ființă printr-o hotărâre a Consiliului Județean Ma­ra­mureș, a fost și înființarea Insti­tuției Cetățeanului de Onoare al județului Maramureș. Prin acesta
s-a urmărit recunoașterea meritelor acelor personalități care fac cinste județului nostru și care au muncit pentru Maramureș, dar și pentru a-i crește prestigiul. Cea mai înaltă distincție pe care instituția Consiliului Județean Maramureș o poate acorda unei personalități merge acum către academicianul Emil Burzo, căruia îi mulțumesc pentru toate eforturile depuse de-a lungul timpului în promovarea județului Maramureș, pentru felul în care s-a raportat mereu la județul nostru, dar și pentru dragostea pe care i-o poartă și pe care o remarcăm în fiecare cuvântare în care domnia sa ne pome­nește”, a subliniat șeful admi­nis­tra­ției județene, Gabriel Zetea, în discursul său.

Academicianul Emil Burzo, emo­ționat și onorat de distincția acordată, a amintit cât este de important ca, în era vitezei, o națiune să își promoveze valorile și reperele. „În epoca globalizării este foarte important ca știința și cultura românească să fie cunoscute pe plan interna­țional. O națiune există prin ceea ce a realizat, prin cultura și știința care se încadrează în valorile universale. Științele și artele sunt cele care dau, în zilele noastre, puterea popoarelor. Întreaga activitate a Academiei Române se bazează pe încercarea de a integra pe plan internațional cultura, știința și istoria noastră”, a declarat Academician profesor dr. Ing. Emil Burzo.
În cadrul evenimentului a fost pre­zentat și un fragment din filmul do­cu­mentar care poartă ca titlu numele simpozionului și care, împreună cu suportul de curs vor ajunge gratuit la elevii din județ. Moderatorul evenimentului a fost Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier cultural în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care a dat, pe rând, cuvântul invitaților de excepție, așezați la loc de cinste, pe soleea Catedralei Episcopale: Silviu Dragomir din Baia Mare (preșe­dintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Maramureș), Nistor Man din Târgu Mureș (primul lot de deținuți politici de la Sighetu Marmației, lotul Vișovan), Arhimandrit Gavriil Burzo, du­hovnic Mănăstirea Breaza (fost deținut politic și ucenic al părintelui Florea Mureșan), Ioan Ilban din Sighetu Marmației (primul lot de deținuți politici de la Sighetu Mar­mației, lotul Vișovan), Vasile Măgu­rean din Baia Mare (din primul lot de arestați de la Liceul „Gh. Șincai” din Baia Mare).
Primul a luat cuvântul Arhimandritul Gavriil Burzo, care i-a impresionat pe tineri povestind câteva momente teribile din timpul detenției în cruntele închisori comuniste. Apoi, în numele foștilor deținuți politici maramureșeni, a luat cuvântul Nistor Man, care, atunci când a fost arestat îm­preună cu primul lot de deținuți politici din Maramureș, în 1948, avea aproximativ vârsta tinerilor din sală. Nistor Man a vorbit des­pre condițiile de detenție și torturile îndurate în temnițele co­­muniste.

Academicianul Emil Burzo a pre­zentat o lucrare complexă, intitu­lată „Aspecte din geografia represiunii 1948-1989”, ilustrată cu documente din arhiva CNSAS. Apoi, prof. dr. Flaviu Vida, ins­­pector școlar de istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, a prezentat lucrarea „Un portret al democrației în perioada postcomunistă”.
La final, cei peste 600 de parti­cipanți au primit gogoși și cozonac, pentru sufletele celor po­­meniți la parastas.

Elevii vor realiza eseuri în urma acestui eveniment, iar cele mai bune trei lucrări vor fi premiate cu 300 RON, 200 RON, respectiv 100 RON.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.