• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Octombrie , 2014

Despre drumuri, cu milă şi cu groază

Deşi se află pe lista de priorităţi din 2011, drumurile naţionale din Maramureş nu sunt încă reabilitate. Contractele ferme, încheiate atunci, au expirat sau au fost reziliate, şi, între timp, turismul, aşa zis-ul „motor al dezvoltării locale” dă în gropi.

 

În ultima vreme, Maramureş a început să primească „o perfuzie de fonduri” pentru infrastructură, însă problema drumurilor începute de ani buni, rămâne destul de încâlcită.

Povestea reabilitării drumurilor naţionale din judeţ a început prin 2011 cu „a fost odată” şi promitea să se termine cu „vor asfalta fericiţi şi asfaltul va ţine până la adânci bătrâneţi”. Numai că, majoritatea contractelor cu termene ferme semnate atunci au expirat sau sunt în curs de expirare. Şi nimeni nu a răspuns pentru nerespectarea lor. Dar să le luăm pe rând. DN 18, Moisei-Iacobeni. Într-un răspuns oficial al Ministrului Delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea arată că: „contractul încheiat cu antreprenorul Shapir Structures 1991 Ltd a fost reziliat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Judeţene în data de 22 mai 2014. Această lucrare urmează să fie relicitată şi atribuită unui nou Antreprenor”. În prezent, se lucrează la documentaţia de licitaţie şi se încearcă includerea acestui sector de drum pentru a fi finanţat prin POS-T.

 

Drumul DN 18 B Baia Mare-Târgu Lăpuş-Dej se lucrează pe un tronson, altul e vizat anul viitor, dar o parte de drum trebuie şi aici scoasă la licitaţie. Ministrul arată că: „pe drumul naţional DN 18 B pe sectorul de drum km 54+723 -59+342 (pietruire) se execută în această perioadă lucrări de reciclare în SITU cu strat de mixtură asfaltică de 6 cm. În anul 2015 sunt prevăzute lucrări de reciclare în SITU pe restul sectorului de drum naţional şi acoperirea reciclării cu strat de bază de mixtură asfaltică de 6 cm şi strat de uzură cu mixtură asfaltică de 4 cm.

Pe restul drumului naţional se va organiza o nouă licitaţie pentru execuţia lucrărilor”.

 

Reabilitarea DN1C Baia Mare – Halmeu - Livada are termenul de finalizare la finele acestei luni, dar ministrul răspunde că stadiul fizic realizat este de 99,6%. Alt drum naţional important, DN 18 Baia Mare-Sighetu Marmaţiei ar trebui terminat până în 2 martie anul viitor, dar stadiul fizic realizat este de doar 32%. Urmare a rectificării de buget, constructorul a primit 18 milioane de lei pentru acest an, pentru execuţia drumului. Numai că e greu de crezut că se vor încadra în termen.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.