• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Desfiinţaţi Ocolul sau demiteţi şeful!

Ocolul Silvic Borşa a devenit celebru în întreaga ţară pentru cazurile de ilegalităţi flagrante, abuzuri, restituiri şi defrişări cu cântec. La începutul lunii trecute, Ocolul Silvic a fost desfiinţat. Se spune că la baza deciziei ar fi faptul că şeful Ocolului nu a putut fi demis.

 
 
 

Demiţi şeful sau desfiinţezi instituţia? Aceasta e întrebarea care planează asupra controversei din jurul celui mai celebru Ocol Silvic al judeţului: Ocolul Silvic Borşa. Regia Naţională a Pădurilor a închis Ocolul Silvic de Stat din Borşa în data de 7 mai a.c., se pare definitiv, atribuţiile şi suprafeţele arondate fiind împărţite instituţiilor similare din ocoalele Vişeu de Sus şi Dragomireşti. Decizia s-ar fi bazat pe faptul că acesta înregistra pierderi, rămânea fără suprafeţe importante de pădure şi din cauza prejudiciilor înregistrate. Contractele de muncă ale angajaţilor OS Borşa au fost reziliate, de la şeful de Ocol până la paznici.

 

Cetăţenii din zona Borşa sunt extrem de revoltaţi din cauza acestei măsuri fără precedent. De altfel şi deputatul Nuţu Fonta arată într-o interpelare că: „Oamenii sunt nevoiţi acum să parcurgă zeci de kilometri pentru a-şi rezolva problemele cu pădurile, cheltuind timp şi bani cu drumurile şi birocraţia. Mai mult, lipsa unui control de specialitate este în măsură să încurajeze furtul din pădurile Borşei, aspect pe care sunt sigur că autorităţile doresc să îl evite.

Din informaţiile care circulă în zonă mai rezultă că închiderea Ocolului Silvic Borşa ar fi consecinţa unei reglări de conturi cu iz politic, între şeful acestuia, Dănuţ Vasile Mihali, şi anumiţi potentaţi politici ai zonei. Anumite surse precizează că desfiinţarea OS Borşa este strâns legată de negăsirea unei alte posibilităţi legale de a-l demite pe şeful de ocol. Se pare că în urmă cu doi ani, şeful OS Borşa ar mai fi avut o decizie de demitere, modificată pe parcurs în mustrare. În concluzie, dacă nu s-a găsit o soluţie de a-l îndepărta pe şeful de Ocol, s-a desfiinţat realmente tot Ocolul, fapt care, dacă este adevărat, reprezintă un atac fără precedent la statul de drept, la democraţie şi la funcţionarea instituţiilor din România”.

 

De aici aflăm că fondul forestier în suprafaţă de 8.430 ha administrat de Ocolul Silvic Borşa cuprinde pădurile proprietate publică a statului situate în nordul ţării, în nord-estul judeţului Maramureş (şi parţial judeţul Suceava), în bazinele superioare ale râurilor Vişeu şi Bistriţa Aurie, pe versantul sudic al Munţilor Maramureşului şi pe versantul nordic al Munţilor Rodnei. Altitudinal suprafaţa Ocolului variază între 530m şi 1.830m (altitudinea medie fiind de 1.200m). Din punct de vedere administrativ, suprafaţa Ocolului este situată în judeţele Maramureş şi Suceava, pe raza oraşului Borşa şi a comunei Moisei (jud.Maramureş – 6.677 ha) şi comunei Cârlibaba (jud.Suceava – 1.753 ha). Extrem de important este faptul că în cadrul Ocolului Silvic Borşa se regăseşte Rezervaţia Biosferei Pietrosul Mare, cu o suprafaţă de 3.300 ha, inclusă în reţeaua mondială ca rezervaţie a biosferei, în 10 ianuarie 1980, la Paris, de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (MAB-UNESCO).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.