• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

Deschiderea stagiunii de teatru sighetean 2016-2017

La spectacol au fost prezenţi: Consulul General al României la Cernăuţi, dna Eleonora Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Valer Zetea, primarul muncipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, fostul prefect al Maramureşului, Anton Rohianu, directorul Bibliotecii Judeţene, Teodor Ardelean, directorul Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu”, Ioan Tivadar, membrii trupei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, un grup de profesori de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”. Ororile regimului nazist şi drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu coşmarul lagărelor de concentrare au fost transpuse prin piesa „Janka”, scrisă de Oscar Speace.

 

„Această piesă este o mărturisire, un document de viaţă tulburător, un act de respect faţă de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas şi către memoria noastră care se şterge” - Maia Morgernstern.

După spectacol a avut loc o întâlnire de lucru unde s-au discutat proiecte culturale şi organizarea unui turneu al Teatrului Sighetean în zona Cernăuţi.Consulul General al României la Cernăuţi, dna Eleonora Moldo-van, s-a întreţinut cu membri trupei de teatru, întâlnirea transformându-se, la un moment dat, într-o adevărată lecţie de cultură şi istorie. Sighetenii vor prezenta spectacole de teatru pentru românii din Ucraina, cu  două din piesele din repertoriu, în preajma zilei de 15 ianuarie 2017, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Spectacolul cu piesa JANKA de Oscar Speace, i-a impresionat pe cei prezenţi, atât prin mesajul textului cât şi prin jocul actorilor.

Evenimentul artistic s-a desfăşurat după  ceremonia acordării titlului de cetăţean de onoare post-mortem al judeţului Maramureş lui Elie Wiesel, născut la Sighetu Marmaţiei, care a obţinut, în anul 1986, Premiul Nobel pentru Pace.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.