• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 21 Mai , 2019

Delegația Consiliului Județean a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în Viena

Sâmbătă și duminică, la Viena, delegația Consiliului Județean Maramureș a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în parcul Laaer Vald.

 

 

Proaspăt restaurată de meș­terii maramureșeni, discipoli ai regretatului Moș Pupăză și conduși de Petru Godja cu consultanța Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, poarta maramureșeană a fost prezentată românilor de acasă prin intermediul unor emisiuni transmise în direct pe postul național de televiziune TVR3 și postul regional TVR Cluj.
Invitații emisiunii, respectiv vice­pre­ședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, prefectul Vasile Moldovan și consilierii județeni maramureșeni au fost alături de viceprimarul sectorului 10, Gerhard Blöschl, viceprimarul sectorului 11, Thomas Steinhart, de parlamentarul austriac dr. Harald Troch și consilierul local Ramona Miletic, dezbătând o serie de su­biecte privind relațiile bilaterale româno-austriece, susținerea multi­cul­turalității și colaborarea cu românii din Viena.
Ansamblul folcloric național „Transilvania” a susținut un moment artistic aplaudat de publicul prezent și personalitățile vieneze impresionate de costumele populare.
Duminică dimineața, poarta a fost sfințită de preotul dr. Nicolae Dura de la Biserica Ortodoxă din Viena, în prezența delegaților maramu­reșeni, a vicepreședintelui CJ Mara­mureș, Doru Ioan Dăncuș, a prefectului Vasile Moldovan, a consilierilor județeni Florica Roman, Pop Călin, Mihai Kokenyesdi, Anișoara Mihali, Radu Coman, Vlad Sorin, Buda Ioan, Gheorghe Bîrlea, Pop Sorin, Dorel Orza, Nicolae Mișulec, Gheor­ghe Marian și a mai multor români din diaspora vieneză.
După sfințire, toți cei prezenți s-au deplasat la Biserica Ortodoxă, unde au participat la Sfânta Liturghie alături de o mulțime de românii din Viena. La ieșire, pe platoul din fața bisericii, credincioșii și turiștii vienezi au avut ocazia să guste din produsele tradiționale românești pregătite special pentru acest eveniment și să admire programul artistic al Ansamblului folcloric „Transilvania”. Meșterii populari Daniel Leș, Maria Zapca și Dumitru Pop Tincu și-au prezentat produsele ieșite de sub mâinile lor iscusite.

Echipa TVR a realizat o nouă emi­siune, de această dată de pe platoul din fața bisericii, împreună cu An­samblul folcloric național „Transilvania”, unde co-prezentator a fost di­rectorul ansamblului, Iuliana Dăn­cuș.

Românii din Viena au fost surprinși de surpriza pregătită de Consiliul Județean Maramureș la ieșirea din biserică și s-au arătat încântați de faptul că nu au fost uitați pe aceste meleaguri. Evenimentul „Celebrarea Porții Maramureșene de la Viena” se înscrie în programul activităților susținute de Consiliul Județean Ma­ra­mureș, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei sub egida președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.