• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Martie , 2016

Decebal Traian Remeş, la Clubul liberalilor maramureşeni. Amintiri

Recent a avut loc un eveniment interesant pentru liberalii maramureşeni. A fost înfiinţat Clubul liberalilor, o structură de factură liberală din care fac parte, pentru început, membri fondatori ai filialei PNL Maramureş. Cei 30 de membri fondatori au fost invitaţi la manifestare de către Lucian Angheluţă, iniţiatorul şi Cornelia Negruţ, liderul ALDE Maramureş.

 

 

Lucian Angheluţă a vrut să înceapă această activitate în urmă cu câteva luni, dar, din motive obiective, nu s-a putut. Acum, la invitaţia lansată, au răspuns prezent un număr mare dintre fondatori. Cel mai interesant a fost Decebal Traian Remeş, fostul ministru. Au mai răspuns prezent primul prefect liberal din ţară, Dan Marinca, primul parlamentar liberal în Maramureş, Ioan Drăghici, Angela Medan şi alţii.

Angheluţă le-a oferit diplome pentru calitatea de membru fondator şi a spus că vor fi invitaţi să facă parte din Club şi ceilalţi liberali adevăraţi din Baia Mare şi Maramureş.

 

Au urmat câteva discursuri între care cel al fostului ministru Remeş a produs valuri de râsete şi de simpatie. Remeş a vorbit despre perioada în care a fost ministru, despre modul în care negocia cu sindicatele sau cu solicitările venite din teritoriu, atât la Consiliul Judeţean unde a fost preşedinte, cât şi la minister.

A vorbit pe scurt, cu o ironie amară şi despre un moment din celebrul proces de care a avut parte.  

 

„Mi-am pierdut total exerciţiul discursului pe care mi-l formasem într-o vreme. Luările mele de cuvânt au fost numai în faţa unora care nu m-au ascultat şi mă judecau pe ce nici nu au citit. La Înalta Curte, la recurs, la ultimul cuvânt, i-am spus doamnei judecător: „Cred că sunt singurul din toată sala care a citit dosarul. Nici dumneavoastră, nici procurorul, nici avocaţii mei! Mi-a spus foarte sincer că nu este nevoie să insist şi să trec mai departe. Desigur, sunt apropiat de ce înseamnă liberalism, îi cunosc pe mulţi dintre cei care se află aici, ştiu şi această aripă, firavă, în care eu cred, datorită faptului că l-am cunoscut în toate formele şi îndeaproape, pe Tăriceanu.

 

În schimb, întotdeauna am în mine un drag care mă împinge să merg înainte. Fiind liberal pe la Bucureşti cu oareşcare responsabilităţi, am aflat că ne afiliem la ALDE. Am început să râd. Mereu mi-aduc aminte că atunci când m-am dus, nu să o peţesc, ci să o prezint părinţilor ei pe Steliana, ca soţia mea, am aflat acolo în mijlocul Bărăganului, toţi îs al de... aşa cum pe aici le zice a lu... şi nu zic mai departe a lu cui. De asta spun că, cei care s-au ocupat de această afiliere... aşa au dat denumirea cei din Europa, acestei construcţii politice. Nu putem să schimbăm!

 

Ruşii au schimbat denumirea maşinii Jiguli în Lada, după ce, vânzând maşina într-un stat african, Burundi parcă, au aflat de la ambasadorul lor de acolo că denumirea e scula negrului cu care face copii, pe plan local. Astea sunt lucrurile!

Am avut în faţa mea, de regulă, oameni din administraţie cu care discutam mai tehnic şi am avut în faţă mulţimi care o ştiut să ceară”, a spus Remeş. „Prima zbatere mare în care mi se cerea, , la CJ s-a întâmplat când s-a prezentat la mine o doamnă candidat la Sighet, viitor primar, şi care a cerut, pentru transportul local de acolo, subvenţii. Nu aveam bani nici să luăm caiete şi creioane pentru noi, pentru angajaţi. Bugetul era praf, legi pentru finanţare locală nu erau!

Şi ne-am aşezat cei şapte frumoşi să vedem. O fost presă!

Le-am spus că nu am bani, dar că le dau hainele de pe mine. Am spus că dau haina, că dau aia, că dau cutare. După ce scosesem cureaua din pantaloni, unul zice: dacă nu are chiloţi pe el şi îmi dă mie pantalonii, tu cu ce te alegi! Şi le-am spus ce urmau să se aleagă. De ce mi-am adus aminte de astea?!

 

Renumitul Miron Cosma provoacă o întâlnire cu mine, la Bucureşti la nici 30 de zile după ce fusesem numit ministru. NU aveam 12 zile de minister că am fost şi la FMI şi am stat şi acolo.

Toţi liderii sindicali pe care i-aţi ştiut de-a lungul vremii. Mitrea, Condescu, Hossu, unul Brătianu, Dumitru Costin şi a apărut şi Ciceo. Eu citisem despre el în presa locală, dar nu îl văzusem niciodată.

Şi a început scandalul! Le-am spus că nici nu ştiu ce bani am, trebuie să caut, să văd, nu vă promit, nu, nu, nu!

Cosma, însoţit de unu care a fost condamnat, şi de unu masiv, a spus că el cheamă minerii la Bucureşti. Poţi să îi aduci! Nu îţi dau nimic! I-am spus. Atunci, Cicio, necunoscut şi pentru ei, le-a povestit cum am negociat la Baia Mare. Ce am dat şi cum nu am cedat!      

Au venit şi m-au pupat pe rând şi m-au lăsat în pace până în ianuarie 1999. Apoi, m-am întâlnit cu ei la Cozia... Dar nu mai vorbesc!”, a spus Remeş.

 

Fostul ministru le-a oferit celor care nu aveau cartea pe care a tipărit-o după ce a terminat cu pedeapsa primită, câte un exemplar cu autograf.

 

Doctorul Dan Marinca a vorbit despre momentul pierdut la începutul anilor ’90 de a trece România la o monarhie constituţională.

 

 

„La Înalta Curte, la recurs, la ultimul cuvânt i-am spus doamnei judecător:

«Cred că sunt singurul din toată sala care a citit dosarul. Nici dumneavoastră, nici procurorul, nici avocaţii mei!» Mi-a spus foarte sincer că nu este nevoie să insist şi să trec mai departe.

 

Decebal Traian Remeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.