• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2018

Dar de centenar: Marele Discurs

La eveniment au participat elevi ai Colegiului, profesorul Adrian Şovago, directorul Colegiului, prof. Co­vaciu Traian şi cei doi „vinovaţi” pentru apariţia volumului inedit. O men­ţiune pentru traducătorul autorizat Andreea Bogdan, care s-a autodepăşit în descifrarea multor concepte ce în timp au căpătat noi semnificaţii.


Prezentarea cărţii a fost făcută la ora 9 din motive strategice, explicate de Mihali. La această ora matinală elevii sunt mai receptivi, mai interesaţi de un subiect ce ţine de istoria românească. Elevii s-au aşezat în sala festivă a Colegiului, iar profesorii şi cei doi scriitori au luat loc la masa prezidiului. În faţa lor, un pachet de cărţi oferit spre cumpărare elevilor de la Colegiu. Primul a vorbit directorul Covaciu care le-a mulţumit celor doi autori că au venit la Colegiu care îl au ca patron spiritual pe marele Vasile Lucaciu.

„Nu o să vorbim foarte mult despre carte, cartea vorbeşte de la sine, o să vorbim despre evenimentele de atunci. Eu şi domnul Teodor Ardelean nu am făcut decât să ne aducem micul nostru omagiu unuia dintre cei mai de seamă oameni pe care i-a avut generaţia Marii Uniri de la 1918”, a spus în debutul discursului său, dr. Nicoară Mihali.
 
Scriitorul maramureşean le-a povestit elevilor de la „Vasile Lucaciu” că a căutat ceva inedit despre Lucaciu, cel căruia i se spunea „Leul de la Şişeşti”. Aşa a aflat despre celebrul discurs din martie 1908, în Parlamentul de la Bu­dapesta. Atunci, Vasile Lucaciu a vorbit peste patru ore.
S-a pus problema găsirii acestui discurs şi aşa a ajuns la directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean. Fostul parlamentar maramu­reşean are multe legături şi prietenii în toate zonele politice şi nepolitice şi graţie acestora a făcut rost de discursul aflat la Budapesta, în arhivele ma­ghiare. A urmat traducerea şi comentariile celor doi scriitori maramureşeni. Nicoară Mihali le-a explicat elevilor de la Lucaciu demersul făcut. „Este cel mai lung discurs din istoria oratoriei din România. A vorbit patru ore şi un sfert cu o pauză de cinci minute. Şi se luptă, o să vedeţi în carte, cu tot Parlamentul maghiar şi vorbeşte în numele naţiunii române”, le-a spus elevilor, Nicoară Mihali.

Teodor Ardelean a prefaţat volumul cu un studiu intitulat „Dr. Vasile Lucaciu şi confraţii săi academicieni români din Bătălia pentru Naţiunea Română”, dar şi câteva rânduri despre cartea lansată la Colegiul „Vasile Lucaciu”, o carte „Dar de Centenar”.
„Sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, pentru care mulţi Bărbaţi Bine­cuvântaţi ai Neamului au adus sufletele lor încărcate cu doleanţele românilor spre a se împărtăşi din istoricele decizii ce au deschis Veacul spre libertate. Dar sărbătorim şi 110 ani de la Marele Discurs pe care Vasile Lucaciu l-a rostit în cel mai ostil mediu pentru luptele democratice ale celei mai numeroase populaţii din cea mai importantă parte a maghiarităţii imperiale. Transilvania însemna în Imperiul Austro-Ungar «fala şi mândria neamului maghiar», iar intervenţiile exponenţilor români erau tratate ca «excesive» faţă de «conformarea culturală» la maghiarism. Au trecut 110 ani în care acest discurs a zăcut în arhive ţinute strategic. A trebuit să facem investigaţii de tip «slalom diplomatic şi cultural» până când am ajuns în posesia acestei stenograme atât de râvnite de noi şi atât de ascunse de ei. Nu pot enumera persoanele care ne-au ajutat deoarece le-aş periclita poziţiile dobândite prin vieţi diplomatice exemplare. Le mulţumesc şi le mulţumim! Nu cred că e o biruinţă! Cred mai degrabă că a fost o Binecuvântare.


P.S. O rugăminte suplimentară către ci­titori. Să nu cădeţi în păcatul de a compara «oamenii prezentului» cu figurile străluminoase ale trecutului glorios! Spre a nu-i jigni pe ei, marii «făcători de neam şi ţară», marii «dascăli de suflet şi simţire românească» şi spre a nu ajunge în contingenţă cu «mai-marii zilelor de azi ce vor deveni mai-micii zilei de mâine»”, se arată în prefaţa scrisă de Teodor Ardelean.
 
Directorul Bibliotecii Judeţene le-a spus elevilor de la „Vasile Lucaciu” că această carte va face mare vâlvă, având în vedere subiectul prezentat, şi i-a îndemnat pe elevi să o parcurgă şi să o înţeleagă aşa cum se cuvine.

Comentariile celorlalți

Burlan Corina pe 13.02.2019 la 20:48
As dori foarte mult aceasta carte!
Va rog sa mi spuneți Cum pot sa o procur'
Mulțumesc!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.