• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2024

Dan Adrian Pop, candidat la Parlamentul European. Soluții pentru ca România să conteze la nivel european

Adrian Dan Pop Candidat USR Maramures in Parlamentul European

Soluții pentru ca România să conteze la nivel european

Dan Adrian Pop, unul dintre cei mai cunoscuți și activi tineri antreprenori din Maramureș, cu o experiență vastă în sectorul civic, candidează la Parlamentul European, pe lista Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu complex, Dan Adrian Pop vorbește despre temele importante ale momentului și despre angajamentele Dreptei Unite pentru Parlamentul European.

Reporter: Prin numeroasele proiecte internaționale, civice și de voluntariat, la care ai participat, ai interacționat mult, în ultimii ani cu cetățeni și decidenți din țările Uniunii Europene. Care este astăzi imaginea țării noastre în UE și cum putem deveni o țară care contează la nivel European?

Dan Adrian Pop: Majoritatea proiectelor în care am ales să mă implic și comunitățile pe care le-am construit în jurul unor idei au fost din dorința de a crea oportunități pentru tinerii băimăreni și pentru România în general.

Pentru oamenii implicați în comunitățile lor, de oriunde ar fi ei, înțeleg eforturile pe care românii și România le fac zi de zi pentru a-și atinge potențialul și cred în rolul nostru atât în context european, cât și global.

Am întâlnit mulți oameni care credeau mai mult în România decât o fac românii. Oameni care aveau proiecte și prezentau oportunități mai mari decât eram noi pregătiți să visăm.

Pentru a deveni o țară care contează la nivel european și global, trebuie să continuăm să investim în educație, în programe dedicate tinerilor care vor să urmeze o carieră în instituțiile europene și internaționale și să fim pregătiți ca, de multe ori, să fie necesari câțiva pași în plus pentru atingerea obiectivelor. Peste tot am văzut deschidere și bunăvoință din partea partenerilor internaționali.

 

Rep.: Au trecut 17 ani de la aderarea la UE. În ce măsură procesul de integrare este încheiat? A devenit România o țară cu adevărat europeană?

Dan Adrian Pop: Consider că procesul de integrare va fi încheiat în momentul în care nu vom mai privi cu teamă și cu suspiciuni Uniunea Europeană. Spun asta în contextul în care îmi doresc să stăpânim procesele și mecanismele utilizate în Uniune, iar cei 33 de europarlamentari și poate miile de funcționari români care fac parte din structurile europene sunt acolo pentru ca România să fie reprezentată de la egal la egal în toate deciziile care se iau.

 

Rep.: A fost momentul 31 martie o reușită sau un eșec în privința aderării la Schengen?

Dan Adrian Pop: Am avut recent ocazia să plec din România înainte de 31 martie și să revin imediat după aderarea la AirSchengen și nu pot spune că a fost o experiență negativă din punctul de vedere al unui simplu cetățean. Atât la plecare, cât și la întoarcere, procedurile au fost rapide și fără a crea un disconfort nejustificat.

Problema Schengen o văd ca un eșec din două perspective. În primul rând, din punctul de vedere al atitudinii pe care o mai au unele țări, atitudini care nu au niciun argument și justificări credibile, iar asta se retransmite la nivelul întregii societăți, prin revoltă, neîncredere reciprocă, iritare etc...

În al doilea rând, este un eșec instituțional, situație în care principalii responsabili pentru situația creată își pasează vina de la unii la alții, prețul fiind că, pentru incompetența instituțională și politică, întreaga societate are de suferit.

 

Rep.: Există în ultima perioadă o creștere a euro-scepticismului în România, dar și în alte state UE. Cum le-ai explica românilor, în câteva cuvinte, beneficiile UE?

Dan Adrian Pop: Principalul beneficiu, principalul motiv pentru care trebuie făcute compromisuri și negocieri și găsite soluții agreate de întreaga comunitate, stă în ideea de la baza creării Uniunii Europene – pacea pe termen lung, în bunăstare și echitate.

Pacea ar trebui să fie pentru toți țelul suprem, pentru că este contextul în care se dezvoltă atât economic cât și cultural, social, științific etc. întreaga societate.

 

Rep.: Câteva cuvinte despre echipa Dreptei Unite pentru Parlamentul European și cele 12 angajamente pe care și le asumă în fața Românilor?

Dan Adrian Pop: Pentru Uniunea Salvați România, alegerile europarlamentare nu sunt o noutate, având destul de clar conturate direcțiile pentru care suntem și ne dorim să fim în continuare în Parlamentul European.

Angajamentele din 2024 pornesc de la direcțiile asumate în 2019, ținând cont de contextul actual și de provocările apărute în ultimii ani.

Ne dorim România cu adevărat în Schengen;

Un trai european pentru români. Stabilitate economică prin trecerea la euro, prosperitate prin industrializare, comerț și inovare;

Lupta nu s-a încheiat. Reforma statului și anticorupția vor continua;

Democrație, drepturi fundamentale și stat de drept - apărăm Uniunea împotriva derapajelor iliberale chiar la noi acasă;

Sănătate și Educație pentru români la standarde europene;

Fonduri UE pentru modernizarea României, cheltuite mai eficient și cu impact mai mare;

Agricultură și clasa de mijloc din rural - aducem finanțarea pentru fermele de familie la nivel european;

Unirea cu Moldova în Uniunea Europeană;

Ne asumăm rolul de țară mare - contribuția României la reforma UE;

Apărăm drepturile românilor lucrători în Europa la venituri și pensii decente;

O Europă prosperă cu un mediu curat;

Armatele europene, mai bine integrate în NATO și mai bine pregătite să răspundă împreună provocărilor. Susținem Ucraina, ne apărăm pe noi.

 

Rep.: Alegerile europarlamentare înregistrează, de obicei, o prezență la vot mai mică. Cum le-ai explica românilor că, deși nu au direct o interacțiune, europarlamentarii le pot influența major viața și nivelul de trai?

Dan Adrian Pop: Există o legătură directă de tip cauză-efect între implicarea noastră, a tuturor, în procesele și mecanismele Uniunii Europene și rezultatele, beneficiile pe care le vom obține pentru România și pentru cetățenii săi.

Astfel, cel mai important pas, cel mai la îndemână mod prin care toți cetățenii se pot implica în bunul mers al Uniunii Europene este printr-o analiză critică a ofertei electorale pentru Parlamentul European și susținerea unor candidați competenți și dornici să garanteze parcursul european al României.

 

Rep.: Ai efectuat numeroase vizite în Republica Moldova. Este pregătită această țară pentru un parcurs european?

Dan Adrian Pop: Republica Moldova are cele mai importante resurse pentru aderarea și integrarea în Uniunea Europeană: oameni bine pregătiți profesional și cetățeni care au trăit prea mult în instabilitate și incertitudine ca să mai accepte să bată pasul pe loc.

La ultimele vizite în Republica Moldova, am văzut că modul în care se abordează aderarea este unul incluziv, asemenea modului de lucru din Uniunea Europeana, atent la minorități, atent la structură și la fundamentul pe care se construiește un astfel de proiect de viitor și pe termen lung.

Cred că este un plus important că în majoritatea dezbaterilor se subliniază și dificultățile și provocările care trebuie depășite în acest proces de aderare și nu a fost transformat totul în beneficii și promisiuni fără acoperire. Rezultatele se vor vedea doar dacă și munca depusă va fi pe măsură. Iar noi, USR. atât la nivel politic, cât și uman vom sprijini Republica Moldova.

 

Rep.: Care ar fi prima temă pe care ai aduce-o în discuție dacă ai fi ales membru al Parlamentului European?

Dan Adrian Pop: În cel mai concret mod posibil, doresc să identificăm cauzele și o soluție clară încât pe teritoriul Uniunii Europene, cei care fug de justiție, condamnați într-o țară membră să nu găsească scăpări legislative prin care să trăiască protejat într-o altă țară membră.

În paralel, preocuparea mea ar fi pentru drepturile românilor atât în Europa cât și la ei acasă, aici în România, drepturi ce trebuie să le deschidă noi oportunități pe întreg teritoriul european, atât în ceea ce privește educația, sănătatea dar și dezvoltarea de afaceri, agricultură, mediu curat etc.

 

Rep.: Ce le transmiți maramureșenilor și nu numai?

Dan Adrian Pop: Maramureșenii sunt oameni care își păstrează tradițiile și își promovează locurile natale oriunde s-ar afla pe acest Pământ, iar când sunt aici acasă sunt cei mai primitori și cele mai bune gazde. Îmi doresc să nu schimbe nimic din toate astea, ba chiar să le transforme într-un avantaj dacă ne găsim bine locul în Uniunea Europeană, așa cum mulți știu deja crezul Uniunii Europene fiind „Uniți în diversitate.”

 

Rep.: Motivul pentru care am acceptat candidatura?

Dan Adrian Pop: Candidatura aceasta nu mi-a fost oferită politic, cum se întâmplă la prea multe partide politice cu istoric. A existat un proces electoral intern, în USR, prin care timp de 30 de zile am participat la dezbateri în toată țara, fiind prezent alături de peste alți 60 de candidați USR la discuții cu membrii noștri din toate filialele, atât online cât și fizic.

În urma acestor alegeri interne, am văzut că am susținerea unui număr important de colegi, am continuat pregătirile pentru alegerile din 9 iunie, iar în urma negocierilor la formarea Alianței Dreapta Unită, cred că cetățenii au șansa de a oferi votul lor unor oameni deosebit de bine pregătiți și motivați să reprezinte românii și România în Parlamentul European.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.