• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

Cuvânt către tineri

În anul care a trecut, 2014, în Eparhia noastră s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a reuniunii tinerilor ortodocşi, însă de data aceasta cu participare la nivel naţional şi internaţional, fiind prezenţi la reuniune 3.500 de tineri. Un motiv în plus ca acest cuvânt să fie adresat întâi tinerilor.

 

Adresându-mă celor tineri, eu aş încerca să răspund la întrebarea care s-a pus de la început, pe care şi-o poate pune fiecare om: „Cine sunt eu de fapt? De unde vin? Unde mă duc? Care e finalul existenţei mele?” Acestea sunt întrebările esenţiale. Întrebarea aceasta „Cine sunt?” se adresează fiecăruia. Voi sunteţi murii, voi sunteţi vlăstarele, aşa am spus la popor în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Avem un popor care are o bogăţie de tineret, deosebit de viguros, sănătos, deştept, credincios, evlavios şi patriot. Acesta este tineretul ortodox român. Voi sunteţi vlăstarele, mugurii, începătorii vieţii. Mâine veţi fi dumbrăvile cele frumoase ale poporului român. Iar, poimâine veţi fi codrii frumoşi din ţara românească. Codrii minunaţi ai ţării româneşti vor fi formaţi din dumneavoastră, din generaţia dumneavoastră. De aceea, generaţia aceasta, voi aveţi o mare şi binecuvântată şansă şi putere ca să faceţi din ţara noastră o ţară fericită, o ţară binecuvântată. Din acest motiv eu rog pe Dumnezeu să vă rânduiască ani mulţi, cel puţin câţi mi-a dat mie. Dar nu vă doresc doar ani mulţi, ci şi ani buni cu realizări deosebite.

 

Totodată, ţin să vă mărturisesc că în faţa voastră sunt ca în faţa unui duhovnic. Pentru că, în fond, fiecare dintre voi sunteţi un viitor duhovnic. Nu pentru că veţi fi slujitori la biserică, ci pentru că sunteţi oameni care veţi şti să vă păstraţi inima curat cu duh drept şi înţelept. Din acest motiv eu consider că, în viitor, această calitate pe care o aveţi acum, de tineri, va dura o sută de ani. Sunteţi generaţia din mileniul III.

Fiecare creştin şi român este un om al lui Dumnezeu.. Fiecare om face parte din Univers, pentru că din lumea vegetală şi animală avem şi noi parte. Există în trupul nostru ceea ce există în toată vegetaţia. Există în trupul nostru tot ceea ce există în lumea animală. Dar noi avem ceva în plus! Dumnezeu ne-a făcut din pământ, dar Dumnezeu ne-a dat încă ceva în plus, şi anume: suflet nemuritor. Acesta îl are numai omul. S-a constatat ştiinţific că nu există în Univers, în spaţiul care ne înconjoară, o altă fiinţă ca fiinţa omenească, care să aibă trup din pământ, din materie, viaţa care e dată de Dumnezeu şi suflet care e tot de la Dumnezeu. Deci e compus omul din trei elemente: trup, viaţă şi suflet nemuritor. Iubiţii mei fraţi, ăsta-i darul cel mare.

 

Închipuiţi-vă voi cum ar fi viaţa dacă nu ar fi venit Iisus Hristos, Domnul şi Mântuitorul nostru, şi am fi rămas numai cu trup, din materie, şi cu viaţa. Trupul, materia şi viaţa ar dispărea. Dar nu a vrut Dumnezeu aşa. Dumnezeu a vrut ca omul să fie nemuritor, după cum zice atât de frumos şi Sfânta Scriptură. În Eclesiast se spune atât de clar: „Te vei întoarce din pământul din care ai fost luat, şi sufletul tău se va întoarce la Dumnezeu, Care l-a dat“ (Ecc. 12,7). Deci noi avem aceste două elemente. De aceea avem dreptul să fim fericiţi.

De aceea, se zice: „Bucuraţi-vă pururea“ (I Tes. 5,16). De aceea, se zice bucuraţi-vă mereu. Pentru că dacă nu am avea suflet nemuritor, n-am avea de ce să ne bucurăm. Bucuria, fericirea, toate calităţile, creaţia, ştiinţa sunt fructul sufletului, pe care l-a primit de la Dumnezeu. Animalele, vegetalele, nu pot face ştiința, nu pot face arta, nu pot face muzica. Unele din ele fac o muzică frumoasă. Păsările din codru când cântă, toate fac muzică, dar numai într-un anumit fel. Nu aşa cum este muzica pe care au creat-o oamenii. De unde a învăţat omul atâta frumuseţe? Cu această bogăţie a venit Adam din Eden. Când a fost dat afară Adam din Rai, Dumnezeu nu l-a aruncat în rândul animalelor, ci l-a lăsat să fie în fruntea animalelor! De aceea, noi toţi avem motive, avem multiple şi uriaşe motive să fim fericiţi pentru că suntem nemuritori. Pentru că nu ne reducem doar la cenuşa care o punem în pământ. Avem suflet nemuritor, scânteie din focul lui Dumnezeu.

Piatra este element de bază în Universul lui Dumnezeu. Dar vreau să vă spun şi aceasta: piatra mai simbolizează ceva. Pe cine şi ce? „Eu sunt Piatra“, aşa zice Iisus, Fiul lui Dumnezeu. „Eu sunt Temelia.“ „Pe această piatră voi zidi Biserica Mea, pe care porţile iadului nu o vor putea birui”, pentru că Biserica Ortodoxă nu-i bazată pe vreun om, indiferent că-l cheamă Petru, sau Pavel, sau Ioan, sau Nicolae. Biserica Ortodoxă este întemeiată pe dumnezeirea lui Hristos! Asta-i temelia Bisericii Ortodoxe! Pe lângă Hristos, Care a simbolizat piatra, eu aş vrea, pentru dumneavoastră care sunteţi tineri, oameni deştepţi, viitori oameni de ştiinţă, viitori bărbaţi, viitoare elemente de bază ale societăţii, aş vrea ca pe această Piatră să vă aşezaţi.

 

Al doilea sfat pe care vi-l sugerez este să citiţi zilnic din Sfânta Scriptură. Cuvântul lui Dumnezeu se cuprinde în această miraculoasă Carte. Un mare învăţat, când era în pragul morţii a spus omului de lângă el: „Daţi-mi Cartea, daţi-mi Cartea!“ Familia nu ştia ce vrea, însă muribundul zicea mereu: „Daţi-mi Cartea! Daţi-mi Cartea!” Omul de lângă el a încercat să înţeleagă care Carte. „Nu există decât o singura Carte, căreia merită să-i zici Carte, iar aceea este Biblia !“ Şi a mai zis muribundul: „Vreau să mor cu Biblia în mână! “

 

Iubiţii mei fraţi şi iubiţi tineri, darul acesta nu-l eliminaţi din viaţa voastră. Cuvântul lui Dumnezeu este Sfânta Scriptură. „Eu sunt Cuvântul“, aşa a zis Hristos. Iar Cuvântul îl avem în Sfânta Evanghelie.

Un al treilea sfat pe care vreau să vi-l pun la inimă este ca atunci când puneţi capul pe pernă să fiţi cu gândul la Dumnezeu ! Pentru că numai în acest mod de a trăi veţi dobândi liniştea şi pacea sufletească, veţi dobândi echilibru în tot ceea ce veţi face.

Dragi tineri, doresc să vă aduc în atenţie câteva impresii ale unor străini de Biserica Ortodoxă. Vreau să vi le mărturisesc ca să le ştiţi şi voi, ca să va lărgiţi orizontul. Să ştiţi că nu suntem singuri. Alături de noi, de ortodocşi, este tot neamul lui Adam.

 

În urmă cu câţiva ani, se zice că un mai mare maestru în probleme spirituale a venit în Baia Mare şi a ţinut mai multe conferinţe, unde au participat foarte mulţi tineri din Baia Mare, care au fost încântaţi de cuvântările acelui guru. La terminarea uneia dintre conferinţe, un tânăr din Baia Mare, s-a ridicat şi a spus: „Maestre, avem o rugăminte, noi, tot tineretul din Baia Mare, avem o rugăminte să v-o adresăm. Vedem că sunteţi bărbat înţelept, că sunteţi un bărbat din marea şi străvechea China, şi am dori să vă întrebăm ceva. Recomandaţi-ne pe cineva care să fie mentorul nostru, ca să ne conducem după viaţa lui, după învăţătura lui, după faptele lui.“

Asta a cerut acest înțelept tânăr, în urmă cu câţiva ani. Acel mare maestru în probleme spirituale a lăsat fruntea în jos, apoi şi-a ridicat fruntea, s-a uitat la toată adunarea, la tot tineretul, la acel tânăr care a cerut să le dea un dascăl ca model, şi i-a dat următorul răspuns: „Iisus Hristos este mentorul vostru! “

Iată om care nu se declara creştin, dar care era mai creştin decât mulţi creştini. Hristos este Mentorul! El trebuie să fie Modelul vostru! Asta e bine ca s-o cunoaşteţi, pentru a şti că noi nu suntem cei din urmă în Univers, ci suntem fruntea, pentru că-L avem pe Hristos şi Evanghelia Lui. Deci, noi pe El să-L luăm de Model. Să ne culcăm cu Hristos în gând, să ne sculăm cu gândul la Hristos şi la Maica Preacurata.

O mare artistă. Maia Morgenstern, de neam evreu, a venit aici după ce a făcut un film nu prea corect la adresa Maicii Domnului, pentru că a privit-o din punct de vedere omenesc.

 

Eu nu am fost când ea a prezentat mai multe lucruri, iar la un moment dat ea a fost întrebată: „Maia Morgenstern, aţi jucat un rol într-un film cu Maica Domnului. Spune-ne un cuvânt despre Maica Domnului!“ Doamna Maia, care este evreică, ca o distinsă femeie a neamului lui Israel, a plecat fruntea în jos, apoi s-a ridicat, s-a uitat la toată lumea prezentă şi a spus: „Maica Domnului este Maica tuturor timpurilor!“ Maica Domnului nu este numai mama noastră, ea este a întregului neam omenesc. A tuturor fiilor lui Adam, ea este noua Evă! Ea a salvat omenirea din blestemul care era asupra Evei, pentru că a călcat porunca lui Dumnezeu. Iată încă un model pentru credinţa noastră faţă de Hristos.

Patriarhul nostru, vrednicul şi luminatul patriarh Daniel, la o conferinţă preoţească, a dat ca sarcină preoţilor să-i propună un subiect pentru viitoarea şedinţă preoţească.

 

După ce s-au străduit să găsească un subiect şi negăsindu-l pe cel potrivit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu un zâmbet îngeresc, s-a uitat la ei şi le-a zis: „Vă spun eu subiectul: Bucuria de a fi creştin. Este cel mai minunat subiect, la care vă rog să reflectați. Dacă nu ai fi creştin, de ce să te bucuri? Ce bucurie ar avea viaţa dacă nu ai fi creştin? Nicolae Steinhardt a fost în închisoare, botezat cu un strop de apă, dar a mărturisit permanent, după aceasta, după ce a fost botezat: „Mă simt om, mă simt fericit, mă simt cel mai fericit. Eu am fost evreu, ani de zile am fost evreu, dar n-am ştiut ce-i fericirea! De când m-a botezat un călugăr ortodox, de atunci eu sunt plin de bucurie!“

Nu de mult timp un tânăr din rândul neoprotestanţilor, s-a îndrăgostit de o fată, aşa cum se întâmplă de atâtea ori. Fata i-a pus o condiţie: „Nu mă căsătoresc cu tine dacă nu te faci ortodox, dacă nu vii la legea strămoşilor.”

 

Întrucât el o aprecia atât de mult pe acea tânără, s-a înţeles cu familia lui, iar familia de neoprotestanţi i-a răspuns: „Nu ne amestecăm. Căsătoreşte-te, fă ce vrei pentru că eşti om matur.“ Tânărul s-a botezat, s-a căsătorit cu acea fată şi astăzi trăiesc fericiţi, devenind unul dintre bunii creştini ortodocşi. La un moment dat a fost întrebat de duhovnic: „Cum te simţi acum după ce ai devenit creştin ortodox?“ Iar el a spus: „Acum mă simt fericit! Înainte nu găseam nici o fericire. În toate adunările, în toate cântările, în toate acestea îmi lipsea ceva. De când m-am botezat creştin ortodox de atunci simt într-adevăr că sunt creştin şi trăiesc fericit. “

 

Dragii mei tineri, să mulţumim lui Dumnezeu că avem ţara cea mai frumoasă. Să mulţumim lui Dumnezeu că avem poporul cel mai luminos. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca toate armele să ajungă la fier vechi, să fie pace între şi întru oameni. Să nu uitaţi de mama care o aveţi acasă, pentru că de mama noastră nu trebuie să uităm nici un ceas. Ea ne-a dat trupul. Ea ne-a dat nouă bună creştere. Tata şi mama trebuie să fie cei mai importanţi oameni pentru viaţa noastră. Cel mai deştept pentru un om este tatăl lui. „Nici un om nu-i aşa deştept ca tatăl meu“, zicea un tânăr. De aceea, să-i ajutăm, să-i iubim, să avem grijă de ei. 

Mâine, tata şi mama vor fi bătrâni, vor fi neputincioşi. Să avem grijă cu toată puterea noastră, de tata, de mama şi de sfânta noastră familie, de fraţii noştri, de credincioşii noştri, de sătenii noştri, de românii noştri. Să avem grijă mai presus de tot de Dumnezeu, Cel din ceruri.

 

„Dacă nu ai fi creştin, de ce să te bucuri? Ce bucurie ar avea viaţa dacă nu ai fi creştin? Nicolae Steinhardt a fost în închisoare, botezat cu un strop de apă, dar a mărturisit permanent, după aceasta, după ce a fost botezat: «Mă simt om, mă simt fericit, mă simt cel mai fericit. Eu am fost evreu, ani de zile am fost evreu, dar n-am ştiut ce-i fericirea! De când m-a botezat un călugăr ortodox, de atunci eu sunt plin de bucurie!»“.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.