• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

Cu o carte despre minerit apărută în China, Nicolae Bud a devenit internaţional

„Mineritul, încotro?”, carte semnată de maramureşeanul Nicolae Bud, apărută la Editura Academiei Române în 2015, are şi o versiune în limba chineză. Proiectul de publicare a cărţii în China a fost lansat oficial, în prezenţa autorului, ai reprezentanţilor editurii chineze unde va fi publicată aceasta şi ai Institutului Cultural Român, la Standul României de la Târgul Internaţional de Carte Beijing 2019. Song Chunzhi, preşedintele şi redactorul şef al Editurii pentru Ştiinţă şi Tehnologie Liaoning, a afirmat că lucrarea va apărea în curând pe piaţa chineză.

 

Editura a decis să publice această carte ţinând cont de faptul că există cooperare între România şi China şi în acest domeniu, iar aceasta va ajuta specialiştii chinezi să cunoască mai bine situaţia mineritului din România.

„Mă bucur foarte mult că mă întâlnesc cu autorul acestei cărţi aici, la Beijing. Editura noastră a semnat deja un acord de colaborare cu editura din România. Cartea este tradusă, dar necesită mult timp munca de corectare şi editare, însă credem că foarte curând aceasta va vedea lumina tiparului. Este prima oară când noi colaborăm cu o editură din România şi ne bucurăm foarte mult. Ne dorim să avem proiecte comune şi în viitor, să publicăm şi alte cărţi traduse din chineză în română sau din română în chineză. Sper să fie o colaborare rodnică între cele două părţi”, a declarat reprezentantul editurii chineze.
 
Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român, a declarat că instituţia pe care o conduce a încercat în ultimii doi ani să îşi extindă activitatea şi spre domeniul ştiinţific, spre ceea ce se numeşte diplomaţia ştiinţifică. „Ne bucurăm că un specialist român în minerit publică o carte în China, ţară şi ea cu tradiţie minieră, şi că această carte va fi accesibilă publicului chinez”, a spus Taloş.
 
Nicolae Bud, autorul lucrării „La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”, a spus participanţilor că lan­­sarea acesteia la Beijing este un moment emoţionant şi speră ca lectura să trezească interesul cititorilor, pentru a înţelege cât se poate de co­rect rolul jucat şi locul ocupat de sectorul mineralelor în istoria civili­zaţiilor, de problemele actuale cu care se confruntă și de provocările viitoare. „După 50 de ani de pregă­tire și dezvoltare profesională, urmate de activități și acțiuni la care am participat direct, prin contactele cu oameni și organizații demne de toată aprecierea, am ajuns la conclu­zia că sectorul minier ascunde multe secrete. Între acestea, unele au rămas și astăzi neelucidate și ar merita să fie cercetate. Convingerea mea este că o istorie a mineritului românesc din ultima jumătate a secolului XX ar trebui scrisă și un studiu al perspectivelor valorificării resurselor minerale ale României ar trebui efectuat”, a declarat Bud în China.
 
Prin raţionamente rezonabile, autorul se întreabă încotro ar putea să meargă mineritul dacă nu spre valo­rificarea acestor zăcăminte în perspectiva dezvoltării durabile a ţării. Mai mult, el încearcă să convingă societatea românească că ar greşi cumplit dacă s-ar debarasa de minerit şi tratează această temă în contextul dezvoltării durabile a României.
Nicolae Bud a vorbit şi despre ac­ti­vităţile comerciale româno-chineze, pe care le cunoaşte în domeniul mineritului. „Din producţia curentă de la CupruMin Abrud din Munţii Apuseni, de la cariera de cupru de la Abrud, cantitatea de concentrat cuprifer care în subsidiar conţine şi aur, se exportă în China. Deci, vorbim despre un parteneriat comercial între o firmă din China şi CupruMin Abrud din România. Un alt parteneriat, de domeniul trecutului, dar încheiat recent, este exportul de con­centrate de pirite aurifere în China, care erau greu preparabile şi aproape imposibil în România. Mai exact, a fost vorba de o producţie de-a lungul multor ani adunată pe stoc la Compania Minieră Remin Baia Mare”, a mai spus Nicolae Bud.

În încheiere, autorul a spus că va continua să studieze problematica pe care o reprezintă complexul sector al mineralelor şi speră ca Editura Academiei Române şi Editura pentru Ştiinţă şi Tehnologie Liaoning să continue colaborarea.
 

 

 

„Din producţia curentă de la CupruMin Abrud din Munţii Apuseni, de la cariera de cupru de la Abrud, cantitatea de concentrat cuprifer care în subsidiar conţine şi aur, se exportă în China. Deci, vorbim despre un parteneriat comercial între o firmă din China şi CupruMin Abrud din România. Un alt parteneriat, de domeniul trecutului, dar încheiat recent, este exportul de concentrate de pirite aurifere în China.”
Nicolae Bud

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.