• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2014

CSS 2 Baia Mare, excelenţa de acasă!

Reporter: Ce înseamnă Clubul Sportiv Şcolar 2, Baia Mare?

Cornel Negruţ: Clubul Sportiv Şcolar, ca toate din România, aparţine de Ministerul Educaţiei, faţă de liceele sportive, care sunt în structura Inspectoratelor Şcolare Judeţene. Finanţarea CSS-urilor se face de către minister. Noi ne dorim să rămânem în această structură, deoarece Cluburile Sportive Şcolare au nevoie de o finanţare constantă, iar Primăriile, în multe localităţi, nu pot oferi acest sprijin în mod constant. Trecerea acestor Cluburi într-o altă formă administrativă nu ar fi benefică pentru sportul şcolar. În situaţia actuală, ministerul este obligat să asigure finanţarea Cluburilor Sportive Şcolare. Revenind la CSS2 Baia Mare, pot spune că suntem într-o situaţie foarte bună, în comparaţie cu celelalte Cluburi Sportive din ţară sau faţă de Liceul Sportiv.

Prin rămânerea în structura Ministerului, avem asigurat un buget, avem asigurată toată finanţarea pentru concursurile sportive la care participăm, şi, chiar dacă mă repet, avem o situaţie mult mai bună decât a celorlalte Cluburi Sportive din ţară, din punctul de vedere al bazei materiale şi al infrastructurii. Stăm prost la capitolul baze sportive, am avea nevoie de o sală de sport şi un teren. Am avut mai multe discuţii cu Administraţia băimăreană şi există posibilitatea de a obţine aceste baze sportive.

La ora actuală, Clubul Şcolar Sportiv Baia Mare are: restaurant, hotel-internat şi cabana de la Izvoare. Dacă am primi de la Primăria Baia Mare sala de sport şi terenul de la fostul Liceu nr. 2, baze pe care le-am putea moderniza, am deveni un Club Sportiv Şcolar care ar putea rivaliza cu CSS-uri din străinătate. Ne dorim rezolvarea acestei situaţii, deoarece, după descentralizare, primele 10-15 Cluburi Sportive Şcolare din ţară vor rămâne în administrarea Ministerului.

 

Rep.: Ce ar însemna acest lucru, descentralizarea, dar rămânerea, totuşi, la Minister?

C.N.: În primul rând, am avea stabilitatea financiară şi trebuie menţionat că sportul şcolar are nevoie de fonduri consistente, iar un sprijin venit şi din partea Primăriei ar consolida şi mai mult situaţia CSS2 Baia Mare. Şi alte primării din ţară au făcut eforturi pentru susţinerea sportului şcolar şi ştiu că Primăria Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş, susţine sportul şcolar.

Multă lume nu înţelege activitatea unui Club Sportiv Şcolar. La noi, în Baia Mare, sunt 10 catedre, 10 sporturi, iar clasele cu copii sportivi au nevoie de săli de sport pentru aprofundarea sporturilor pentru care au optat. În acest sens, suntem obligaţi să mergem să ne realizăm orele de curs în sălile de sport ale diverselor entităţi din oraş. Astfel apar aberaţii. Unii conducători ai unor instituţii şcolare care deţin săli de sport ar fi dorit să ne lase să ne desfăşurăm orele în baza unei chirii. Adică, eu de la Stat să plătesc sala de sport de la Stat. După mai multe discuţii, s-a renunţat la chestiunea aceasta, dar va trebui să plătim utilităţile. Pe de altă parte, sunt situaţii în care există unităţi private, iar acestea oferă cele mai bune ore pentru practicarea sporturilor de către copii acestor entităţi private (de la ora 16-19), urmând ca CSS să primească câte două ore pe zi.

Noi avem 8 catedre de handbal şi 8 de volei, respectiv 16 profesori, cărora trebuie să le asigur locul de muncă în sală.

 

Rep.: Cu ce se poate mândri CSS 2 Baia Mare? Ce rezultate?

C.N.: Este foarte greu de sintetizat rezultatele Clubului. Sunt prea multe şi la foarte multe sporturi. Avem campioni naţionali, avem sportivi care activează la echipele de seniori, la handbal, volei, rugby… multe. Sunt antrenori de valoare în sportul românesc ce au trecut pe la CSS 2 Baia Mare. Acest club este o pepinieră, aşa cum s-a dorit de la înfiinţare, în urmă cu 35 de ani. În 1979, instituţia noastră şi-a început activitatea pe lângă Şcoala Generală nr. 4. În acea perioadă existau şapte secţii: handbal, înot, fotbal, rugby, atletism, schi alpin, volei. În decursul anilor au apărut sau au dispărut unele secţii.

În prezent există 10 secţii: baschet, gimnastică ritmică, handbal, înot, lupte, rugby, scrimă, box, volei. Ca o recunoaştere a rezultatelor de excepţie care situează şi în prezent unitatea noastră printre cele mai galonate cluburi sportive şcolare din ţară, trei Centre Naţionale de Excelenţă au fost aprobate pentru a funcţiona în cadrul organizatoric oferit de CSS 2 Baia Mare.

 

Rep.: Care sunt obiectivele principale ale CSS 2?

C.N.: Primul ar fi promovarea unui important număr de sportivi la loturile naţionale pentru a reprezenta România în Confruntările internaţionale. Iar în afara acestor promovări, celălalt obiectiv major este promovarea la eşaloanele superioare a sportivilor. Şi la acest capitol stăm bine. Doar la echipele de seniori din Baia Mare am promovat peste 150 de sportivi, în principal la handbal şi volei. Dar sunt sportivi de la noi care au ajuns la echipe de top din ţară. Ne fac cinste unde activează.

 

Rep.: Care este programul copiilor?

C.N.: Cei care au venit la CSS 2 Baia Mare doresc să facă performanţă. Programul este simplu, în esenţă. Şcoală, antrenamente acasă. Noi le oferim cazare foarte bună, mulţi au spus că sunt condiţii de hotel. Avem o bucătărie bine utilată şi profesori foarte buni, printre cei mai buni în ţară. Adică, sunt toate condiţiile pentru a obţine rezultate foarte bune. Ceea ce se şi întâmplă!

Ne-am zbătut ca să avem condiţii optime şi de pregătire, şi de cazare. Ne mai lipseşte baza sportivă, dar sperăm, după cum am mai spus, cu ajutorul primarului Cătălin Cherecheş să obţinem această bază. Putem spune că ar fi o investiţie şi în sportul maramureşean, deoarece o parte a acestor copii se îndreaptă spre echipele de seniori din municipiu.

 

Rep.: Este greu să conduci un club sportiv şcolar?

C.N.: La prima vedere ai fi tentat să crezi că nu este greu, fiind vorba de copii. Închipuiţi-vă că avem circa 100 de copii pe care trebuie să îi învăţăm, să facă pregătirea sportivă adecvată, să fie silitori, să se formeze ca şi caractere puternice.

Da! Este greu să conduci un astfel de club, dar dacă ai vocaţie, dacă eşti conştient de misiunea pe care o ai, dacă şti să îi motivezi pe copii, să îi motivezi pe profesori cu salariile pe care le au, dacă îţi place ce faci, atunci este uşor! Mie îmi place şi după atâţia ani pot spune că este uşor! 

 
 

Performanţele obţinute de CSS 2 Baia Mare în perioada 1979 – 2014

 

Participări la finale de campionate naţionale; 424, clasări în locurile 1-6: 397, medalii obţinute: 291 (aur, argint, bronz)

 

Medalii obţinute pe discipline sportive între 1979-2014.

Secţia box: 51 de medalii (aur, argint, bronz).

Handbal: 47.
Înot: 41.
Lupte: 55.
Rugby: 6.
Schi alpin: 2.
Scrimă: 18.
Volei: 69.
 

„Ne-am zbătut ca să avem condiţii optime şi de pregătire, şi de cazare. Ne mai lipseşte baza sportivă, dar sperăm, după cum am mai spus, cu ajutorul primarului Cătălin Cherecheş şi obţinem această bază. Putem spune că ar fi o investiţie şi în sportul maramureşean, deoarece o parte a acestor copii se îndreaptă spre echipele de seniori din municipiu”.

Cornel Negruţ

Comentariile celorlalți

frumos dar dureros pe 05.10.2014 la 21:22
Frumos articol dar din pacate e numai de fatada. Azi, au jucat juniorii de la rugby-16 pe terenul de la Siromex si nici macar nu au avut tabela de afisaj pentru scor in functiune. Ce sa mai spunem ca nici macar putina muzica inainte nu au avut copii, ce sa mai vb ca sa-i recompenseze cu ceva. Nici macar cu o sticla de apa. Rusine!!!!! Si mai vreti sa faca copii sport! Norocul lor ca au avut putini spectatori.....marea majoritate prietenii lor care au venit sa ii sustina. A fost singura lor bucurie.Bine casunt bani pentru altii....Se va schimba oare ceva in sistemul asta .....NU! Atata timp cat exista hiene....

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.