• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Cronica neagră a violurilor care au îngrozit Maramureşul

Statistic, în judeţul Maramureş au loc, în medie, trei violuri, lunar. În primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 17 plângeri din partea persoanelor care au fost victime ale unui viol. Victimele acestora au vârste diferite, agresorii fiind, în mai toate cazurile, tineri. Specialiştii susţin, însă, că numărul victimelor ar fi mult mai mare, doar că acestea se simt de cele mai multe ori stânjenite să depună plângere. Urmează o cronică neagră a infracţiunilor şi prejudecăţilor.

 
 

Cazul violatorilor din Vaslui a deschis o cutie a Pandorei sumbră, din care ies, pe rând statistici alarmante, prejudecăţi, cazuri zguduitoare, drame. În judeţul Maramureş, în primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 17 plângeri din partea persoanelor care au fost victime ale unui viol. Victimele acestora au vârste diferite, agresorii fiind, în mai toate cazurile, tineri. În toate cazurile, autorii faptelor au fost identificaţi şi trimişi în judecată, niciuna dintre victime neretrăgându-şi plângerea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, autorii faptelor riscă între 3 şi 12 ani, în funcţie de circumstanţe.

Lipsa educaţiei sexuale şi frustrarea adunată în mintea tinerilor, combinat cu consumul de alcool rezultă în răbufniri violente de natură sexuală. Din păcate, multe cazuri sunt ţinute la secret, victimele fiind stânjenite de cele întâmplate.

Specialiştii spun că există multe cazuri de viol în care nu se depune plângere din cauza prejudecăţilor, iar traumele suferite de victime duc la probleme majore.

Un psiholog ne-a declarat că: „să vă spun ce cazuri am întâlnit eu: o fată care s-a dovedit a fi însărcinată, am dus-o la planning. Mergând cu prietenul ei acolo, s-a demonstrat că nu el era tatăl. După câteva şedinţe de consiliere, ea a mărturisit: „ştiţi, mi-a fost ruşine să vă spun. Pe mine mă scoate mama la vânzare de afine şi zmeură în vârful dealului. Într-o zi a oprit o maşină să-mi cumpere afinele şi a coborât bărbatul din maşină, nu era foarte tânăr şi mi-a spus că îmi dă mai mulţi bani pe ele dacă mă duc cu el. Mi-e foarte ruşine să vă spun că m-am dus.Şi am întrebat-o dacă crede că de acolo rămas însărcinată, a zis că „s-ar putea, pentru că m-a obligat să fac de câteva ori sex cu el, deşi eu n-am vrut”. Am plâns foarte tare, dar lui nu i-a fost milă de mine. Nu am spus nimănui, că dacă îi spun mamei, zice că eu l-am provocat, într-adevăr, eram cu pantaloni scurţi”.

Și nu a spus nimănui pentru că i-a fost ruşine. Într-adevăr există trauma asta că le e ruşine. Fata a făcut ulterior avort, s-a lăsat de şcoală, iar acum lucrează. După astfel de cazuri se retrag în ele şi multe devin în timp dame de companie. Nu au stimă de sine, au traume. Multe fete n-au curajul să spună, sunt extrem de introvertite şi agresive, au trauma pe termen lung şi ajung să se considere obiecte sexuale. Viziunea lor despre ele se schimbă, parcă poartă un stigmat şi au impresia că toată lumea ştie ce au păţit şi le e ruşine.

Am întâlnit şi copii din casele de copii abuzaţi în familie. Au început să urle când le-am vorbit de avort. Una a zis: „eu l-am lăsat pe tata să se joace cu mine şi a zis să nu-l spun mamei, apoi mama m-a adus aici, că tata nu se mai putea abţine”. Avea probleme psihice foarte mari.

Am mai întâlnit un caz, o fetiţă care a spus că cineva din familie, un unchi, a abuzat-o şi a ameninţat-o că dacă spune cuiva o omoară. Şi ea a ajuns în centru din acelaşi motiv. Ele niciodată nu mai au stimă de sine, le e ruşine să spună, unele sunt ameninţate, şantajate. E un fenomen grav şi destul de răspândit”.

 
 

Violuri care au şocat Maramureşul

 

De-a lungul vremii, şi Maramureşul a fost zguduit de numeroase cazuri care au şocat. Probabil cel mai şocant a fost cazul violatorului de gravide. Oaste Moldovan, un rom care avea la vremea respectivă 30 de ani, din Ponorâta, a violat şi ucis o tânără de 24 de ani, gravidă în luna a opta. Victoria Pop aştepta în staţia de autobuz din preajma satului Brebeni. Pentru că era singură în staţie, bărbatul care era în trecere prin zonă a abordat-o, propunându-i să întreţină raporturi sexuale. Femeia a refuzat, dar bărbatul nu a cedat. A târât-o în pădurea din apropiere într-o râpă, unde a lovit-o de mai multe ori în cap cu un lemn. Deşi femeia era în agonie, rromul a violat-o, iar apoi i-a luat portofelul, cerceii şi verigheta. Nu înainte de a-i aplica câteva lovituri cu bâta în cap, care i-au fost fatale femeii. A fost condamnat la 24 de ani de închisoare. După Revoluţie, când a fost eliberat, a recidivat: a comis un viol cu tâlhărie pe calea ferată de la Ileanda, victima fiind şi de data acesta o femeie însărcinată. A fost prins şi reîncarcerat.

 

Un alt caz recent, este al unui maramureşean care a comis un viol în Franţa. Bărbatul a fost dat în urmărire pentru comiterea infracţiunii de viol pe teritoriul Franţei, a fost depistat şi prins de poliţiştii din judeţul Arad. Conform biroului de presă al IPJ Arad, în cursul zilei de 4 noiembrie 2015, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, urmărit internaţional, pe numele căruia autorităţile judiciare din Franţa au emis un mandat european de arestare. Bărbatul, de 22 de ani, din Maramureş, a fost depistat de poliţişti pe raza municipiului Arad, pe numele său existând un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare din Franţa, pentru săvârşirea infracţiunii de viol comisă pe teritoriul acestui stat.

 

Un caz similar celui din Vaslui a avut loc în 2013. Poliţiştii de investigaţii criminale au fost sesizaţi prin plângere de către o minoră în vârstă de 15 ani care a reclamat faptul că, în cursul nopţii, a fost victima unui viol comis asupra sa de patru tineri necunoscuţi. În urma activităţilor de investigare realizate de poliţişti au fost identificaţi cei patru suspecţi: un minor în vârstă de 17 ani şi alţi trei tineri cu vârsta de 18, 25, respectiv 28 de ani, toţi din Tăuţii Măgherăuş.

 

În 2012, o femeie din Maramureş a fost violată şi apoi decapitată de amant sub ochii îngroziţi ai celor patru copii pe care îi avea.

 

Un alt caz petrecut în 2010 este cel al unei adolescente de 15 ani, din Australia, aflată în excursie cu părinţii în satul Breb, Maramureş, a fost violată de un localnic.

 
 

Criminali şi violatori în libertate

 

Criminali şi violatori periculoşi au fost eliberaţi în ultima vreme după ce au comis fapte şocante.

 

Patru tineri din Brăila sunt în libertate, deşi la începutul anului au ucis în bătaie o vecină ca să o jefuiască. Şi cel mai periculos criminal în serie a ieşit din puşcărie, pentru bună purtare, deşi şi-a asasinat copilul, soţia şi pe alte două femei din spitalul Socola.

Iar exemplele nu se opresc aici.

 

În 1993, bărbatul din Botoşani şi-a omorât fiul de 16 ani şi soţia. A fost internat apoi la spitalul de psihiatrie Socola, unde a ucis din nou.

Victime i-au fost propria concubină şi o asistentă medicală. Criminalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar recent a fost eliberat pentru bună purtare.

 

Poate cel mai şocant caz dintre toate este cel al ucigaşului Larisei Chelaru. În 2005, pe când avea doar 17 ani, Robert Ciobanu a violat-o şi a omorât-o pe copila de doar 8 ani, apoi a ascuns cadavrul într-o boxă. Tânărul din Iaşi a fost condamnat iniţial la 20 de ani de puşcărie, apoi pedeapsa i-a fost scăzută la 15 ani pentru ca, în final, el să execute doar jumătate din pedeapsă şi să fie eliberat condiţionat. Ancheta în cazul crimei a durat mult şi a fost extrem de tensionată. Ba chiar a avut urmări tragice: un taximetrist care a fost iniţial printre suspecţi s-a sinucis. Ancheta, care părea că bate pasul pe loc, a devenit insuportabilă şi pentru tatăl Larisei. În iulie 2006, bărbatul s-a sinucis. Până în 2020, ucigaşul fetiţei este în custodia unui consilier de probaţiune, cu care trebuie să se întâlnească periodic.

 
 

Noul cod Penal le-a adus clemenţă şi altor criminali din Maramureş, care, săvârşind faptele în timpul în care au fost minori, au beneficiat de transfer în centrele de reeducare.

Unul dintre cei transferați din închisoare într-un centru de reeducare este maramureşeanul Vasile Viorel Mondan, care avea o condamnare de 10 ani pentru omor. Mondan l-a omorât cu lovituri de topor, împreună cu un amic, pe un consătean din Călineşti, în anul 2009, pe când avea doar 16 ani.

Florian Andrei Tibil din Valea Chioarului Maramureş şi-a ucis un prieten la începutul anului 2010. L-a lovit cu o bâtă, după care l-a împins în apă, unde s-a înecat sub privirile sale. Pentru fapta sa a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare, din care a efectuat doar 3 ani, restul pedepsei fiind transformată în reeducare.

 
 

La momentul actual, Rusia, Cehia, SUA si Polonia sunt câteva dintre ţările care aplică castrarea chimică celor care comit abuzuri sexuale. În Cehia, de exemplu, este aplicată chiar şi castrarea chirurgicală. În India există cazuri în care violatorii sunt castraţi în public.

Suedia şi Danemarca sunt alte state din Europa în care castrarea se aplică, dar doar în cazurile cele mai grave. Castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor mai este folosită şi în ţări ca Marea Britanie, Canada, Franţa, de asemenea, în cazurile foarte grave.

În România s-a luat în calcul posibilitatea ca violatorii şi pedofilii să fie castraţi chimic. Conform unui sondaj, peste 50% dintre români ar fi de acord cu această pedeapsă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.