• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Octombrie , 2021

Criza politică continuă. România fără guvern

În acest context, Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat, a început negocierile cu reprezentanții PNL, UDMR şi ai minorităților pentru formarea noului guvern. Dacian Cioloş a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis, luni seara, candidat la funcţia de prim-ministru. Tot luni seara, Biroul Național al Uniunii Salvați România a decis echipa de negociere formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu. De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

Cioloș a spus în ieșirile în presa națională că dorește o reactivare a alianței PNL-USR-UDMR, dar că au luat în calcul, în funcție de rezultatele  negocierilor, și un guvern format doar de USR.
„În concordanță cu atitudinea noastră coerentă, încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm, marți, PNL, UDMR şi minoritățile națio­nale la discuții pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliției în formula ei inițială şi așteptăm un gest de reciprocitate din partea foștilor noștri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceștia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitații oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităților pentru a discuta reformarea coaliției de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă.

Negocierile au avut loc, dar nu
s-au luat decizii. La ieșirea din discuții, fiecare partid a avut o opinie nefavorabilă unei noi alianțe. Cei mai vehemenți par a fi liberalii. Ei l-au tot trimis pe Cioloș la majoritatea prin care a fost demis guvernul, respectiv la înțelegeri cu PSD și AUR.
Pe de altă parte, liberalii au re­nunțat la Florin Cîțu ca „primă vioară” în concertul guvernamental. Deocamdată.
Liderul USR și premierul desemnat a declarat, după eșuarea negocierilor cu liberalii, că exclud o alianță cu PSD și mai ales cu AUR. Deocamdată, spun unele voci. Cam aceasta  era situația la închiderea ediției. Dar situația politică este în mișcare și s-ar putea ca,  zilele următoare, să  aibă loc răsturnări de situații.
USR are toate variantele de înțe­legeri pe masă. Dacă nu pot reface alianța de guvernare, vor încerca să treacă prin Parlament un guvern USR. În spațiu public a și apărut lista cu posibilii miniștri într-un ipotetic guvern USR. Vom vedea ce se va mai întâmpla. În acest timp, pandemia care neno­rocește România mărșăluiește cu pași vioi spre o victorie clară.
Lungul drum spre guvern

Conform articolului 103 din Constituția României, președintele desemnează un candidat pentru funcția
de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților şi de Senat, în ședință comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților şi senatorilor.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.