• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 15 Decembrie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2015

Cristian Ponde, portughezul maramureşean

În urmă cu cinci ani, GAZETA de Maramureş publica un material despre tânărul de 15 ani, Cristian Ponde, ajuns la Academia de fotbal a clubului portughez, Sporting Lisabona. La 15 ani, tânărul maramureşean avea 1,77 metri şi 68 de kilograme. O poveste de succes a unui băiat talentat ce a bătut cu mingea imaşul din Făureşti, la vârsta de opt ani, şi dorea să devină fotbalist.

În 2015, tânărul a ajuns la 20 de ani, are 1,80 şi cam tot atâtea kilograme ca în urmă cu cinci ani. Joacă în a doua echipă a clubului portughez şi se pregăteşte să facă pasul spre fotbalul mare.

 
 

Am căutat în arhiva noastră materialul şi am avut un mic şoc. În 2010 se împliniseră cinci ani de la primul material cu Cristian. Adică, noi am urmărit evoluţia lui Cristian de la zece ani. Dar să ne reamintim.

Cristian Ponde, un puşti de 10 ani din Făureşti a ajuns prin jocurile sorţii în atenţia marilor cluburi de fotbal din Europa. Chelsea, Sporting Lisabona, Benfica s-au interesat de puştiul minune venit din România.

Cristian era privit ca o mare speranţă a fotbalului, iar cei care căutau talente prin toată lumea au „pariat” pe puştiul maramureşean. Povestea micului fotbalist a început în 2000. Din cauza traiului greu şi fără perspectivă, Constantin Ponde, capul familiei din Făureşti, a hotărât să plece în străinătate pentru a găsi o viaţă mai uşoară. A ajuns în Portugalia, ca mulţi alţi maramureşeni. Om muncitor, şi-a găsit de lucru în construcţii. După un an a venit şi soţia lui la muncă în Portugalia, iar după doi ani şi-a adus şi cei doi copii, Cristian şi Tinuţa. Băiatul avea opt ani. În Făureşti, puştiul a învăţat primele două clase ale ciclului primar.

 

La 15 ani, Cristian a ajuns la Academia de fotbal a echipei Sproting. După alţi cinci ani, joacă la echipa a doua a clubului şi se pregăteşte de un dorit salt în prima ligă a fotbalului portughez sau în altă parte din Europa.

Tânărul român a obţinut cetăţenia portugheză, are dublă cetăţenie. Nu a fost căutat din ţară de nimeni, în afară de presă.

 

Am vorbit zilele trecute cu mama lui Cristian, acesta fiind plecat. Am întrebat ce mai face tânărul fotbalist.

 

„Nu pot să vă spun foarte multe despre Cristian, trebuie acord din partea clubului, nu se pot da declaraţii presei, chiar şi din România. În rest, este bine, are un contract profesional, joacă la echipa B. În urmă cu doi ani a avut un accident, destul de grav. A urmat o recuperare de o jumătate de an, după care a început din nou să joace. Acum e bine, joacă după cum v-am mai spus în echipa B a clubului. A jucat în câteva meciuri şi în echipa din Ligă, cum se spune pe aici, a fost convocat şi la naţionala Portugaliei, la vârsta respectivă.

Este bine! Contractul este până în 2019 cu Sporting şi aşteptăm să joace în prima ligă portugheză. De cinci ani are şi cetăţenie portugheză. A fost convocat la naţionalele de juniori şi sperăm ca anul viitor să fie convocat la naţionala sub 21 de ani. Este greu, concurenţa este mare. S-a schimbat antrenorul, a venit cel care a fost la Benfica şi vor să câştige campionatul, Sporting. Este mult de muncă!

Restul familiei suntem bine. Anul viitor dorim să mergem până acasă, nu am mai fost de cinci ani. Sora lui Cristian are acum 21 de ani, lucrează, este coafeză, lucrează la un salon de coafură, este stilist, eu lucrez, soţul meu lucrează. Este destul de bine şi am dorit să ne întoarcem în ţară, mai ales din cauza copiilor. Pentru ei să fie şi mai bine!

Ce să vă mai spun, Cristian este bine, chiar a fost zilele acestea la Gala Sporting, o mare manifestaţie şi unde au fost premiate toate sporturile ce activează în clubul portughez. A fost dat pe canal de sport, la televizor, am văzut şi noi, a fost foarte frumos şi pentru noi şi pentru Cristian. Noi stăm în regiunea Algarve, la 10 kilometri de ocean. Cristian a avut un coleg cu care s-a înţeles foarte bine şi care acum este la CFR Cluj, Cam atât!”, ne-a spus mama lui Cristian, Crina Ponde.

 

Vom reveni când sunt veşti importante despre cariera tânărului fotbalist maramureşean şi portughez, în egală măsură. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.