• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Martie , 2020

Coronavirusul afectează și organizarea alegerilor locale

Săptămâna trecută, partidele politice au convenit ca alegerile locale să aibă loc cel mai probabil în 28 iunie. Însă o decizie clară în acest sens va fi luată abia peste două săptămâni, în funcție de evoluția noului corona­virus. GAZETA de Maramureș vă prezintă scenariile prevăzute de lege în astfel de cazuri.

 

În timp ce numărul infecțiilor cu coronavirus cresc alarmant și în țara noastră, tema alegerilor locale a trecut în plan secund, pentru majoritatea partidelor politice. Deja, unele formațiuni au anunțat că renunță la pre campania electorală în stradă sau „din ușă în ușă”, alții își fac probleme cu privire la acțiunea de strângere de semnături, în contextul în care autoritățile recomandă să evităm aglomerația și întâlnirile cu mulți oameni. Săptămâna trecută, premierul interimar Ludovic Orban a convocat partidele politice la consultări, cu privire la data organizării alegerilor locale. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a cerut amânarea consultărilor pe această tema, propunând în schimb consultări pentru gestionarea corespun­ză­toare a crizei provocate de coro­navirus. Însă solicitarea a rămas fără răspuns, drept urmare, PSD nu a participat la consultări. Însă partidele participante au agreat ca dată posibilă 28 iunie, deoarece în perioada 21-22 ar fi programate examenele naționale.
Numai că, în situația incertă în care se află România, acest lucru este sub semnul întrebării. Organizarea alegerilor locale în 28 iunie ar însemna strângerea de semnă­turi în perioada următoare, ceea ce ar fi în contradicție cu mesajele au­torităților. Mai mult, data maximă de emitere a hotărârii de guvern în acest sens ar fi 13 aprilie, a anunțat președintele AEP, ori nimeni nu știe cum va evolua coronavirusul, în condițiile în care de Paște se așteaptă ca un nou val de români care lucrează în străinătate să vină acasă. Decizia finală cu privire la data organizării alegerilor locale va fi luată peste două săptămâni. Dar, până atunci, am dorit să aflăm de la specialiști când și cum ar putea fi amânat scrutinul pentru alegerea primarilor, consiliilor locale, președinților de Consilii jude­țene și consilierilor județeni.

Codul Administrativ prevede o soluţie legală pentru amânarea alegerilor locale. „Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”, arată articolul 151 din Codul Administrativ. Însă Dumitru Dumuța, ad­­­mi­­­nistratorul public al județului Maramureș, nu crede că se va ajunge aici: „Nu cred că se vor îndeplini condițiile pentru prelungirea mandatului, legea prevede câteva situații: război, situații de catastrofe, dezastre și sinistre majore. În aceste situații nu cred că vom ajunge. Mai mult, mandatul de 4 ani nu se măsoară în zile, nu e egal cu 365 ori 4, pentru că, practic, fiecare Consiliu Local își începe mandatul într-o anumită dată specifică, nu toți deodată. Consi­liul Local se constituie dacă au fost validați mai mult de jumătate dintre consilieri și au depus jură­mântul.
Ca exemplu, Consiliul Județean din 1992 s-a constituit cu câteva luni întârziere pentru că nu avuseseră loc alegerile în Săpânța. Cu toate acestea, mandatele Consiliului Județean și Consiliului Local Săpânța s-au încheiat odată cu celelalte, în 1996. Deci au fost 4 ani mai scurți. Legea recomandă un termen de 60 de zile în care se constituie consiliile locale, dar acestea se pot constitui și mai târziu. Vechea lege prevedea un termen de 25 de zile. Dacă au fost alegeri în 5 iunie, trebuiau să se constituie până în 30 iunie 2016. Nu s-au constituit toate până atunci, unele s-au constituit mai târziu. Nu există o zi fixă în care încetează mandatul acestora. Dacă alegerile vor avea loc în 28 iunie, nu se vor putea constitui înainte de 30-35 de zile, pentru că procedurile sunt puțin mai lungi. Dacă data stabilită, 28 iunie, nu va putea fi respectată, cred că se va proroga data cu una-două săptămâni. Dar nu cred nici în anularea alegerilor, nici în prelungirea prin lege a mandatului consiliilor locale. Este o chestiune de mare excepție. Cei 4 ani nu sunt 365 x 4, sunt ani ca­lendaristici, de exemplu alegeri în 2016, 2020 și 2024. În 1992, alegerile locale au fost în februarie, apoi în 1996 au fost în iunie. Sigur că se pune în discuție să nu se ducă cu mult dincolo de limită, am auzit și varianta să organizeze în septembrie alegerile locale și parlamentare. Dar nu cred că se va ajunge aici. Consiliile actuale funcționează până când celălalt consiliu depune jurământul. Cu totul alta este situația în alegerea primarilor și președintelui de CJ, ei fiind aleși prin vot direct sunt vali­dați în instanță și depun jurământul în fața CL, dacă acesta se constituie în 60 de zile, dacă nu depun jurământul în fața judecă­torului, în camera de consiliu și intră în mandat. Poate intra în mandat primarul și președintele de CJ înainte să se valideze Consiliul Local și Consi­liul Județean”.
Totuşi, în alte țări, cum e Franța, pericolul unei epidemii de corona­virus nu a oprit organizarea alegerilor locale, care vor avea loc duminică. Premierul Edouard Philippe le-a transmis primarilor o scrisoare, privind măsurile pentru organizarea în bune condiții a alegerilor, în contextul epidemiei. „Toată activitatea Guvernului vi­zează să permită continuarea vieții economice și sociale a națiunii și să favorizeze reziliența comunității naționale. Ca atare, alegerile cons­tituie, în viața teritoriilor noastre, un moment de respirație demo­cratică esențială. Prin urmare, nu se pune problema amânării lor”, a scris premierul.
Premierul le recomandă primarilor afișarea măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului, la intrarea în secțiile de votare, și interogarea persoanelor care poartă măști de protecție în legătură cu motivele pentru care fac acest lucru. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în țara noastră
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.