• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Decembrie , 2015

Corespondenţă la cald din Belgia: „Belgienii se tem şi nu ştiu ce să facă”

Belgia rămâne în alertă teroristă de nivel maxim în regiunea Bruxelles pentru cel puţin încă o săptămână. În ciuda raidurilor forţelor de securitate şi arestărilor din ultimele zile, cel mai căutat terorist al planetei, în acest moment, Salah Abdeslam, este încă liber. Cum resimt românii din Belgia această ”stare de război”? GAZETA de Maramureş vă prezintă o analiză la cald a evenimentelor, cu ajutorul lui maramureşeanului Tony Nyerjak, unul dintre liderii românilor din Belgia.

 

 

 

Bruxelles-ul este paralizat de alerta teroristă. Armata patrulează pe străzi şi păzeşte clădirile Uniunii Europene. Şcolile, muzeele, multe magazine şi cinematografe au fost închise mai multe zile, iar accesul la metrou a fost suspendat în Bruxelles, în timp ce mulţi oameni au rămas acasă pentru a lucra. Mai mult, premierul belgian, Charles Michel, a anunţat că Bruxelles, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub alertă de gradul patru, încă o săptămână, cea mai ridicată alertă de securitate, însemnând că se află sub ameninţarea unui „atac real şi iminent”.

 

„De ceea ce ne temem este un atac similar celui din Paris, de anumiţi indivizi care pot lansa mai multe atacuri simultan în locaţii multiple”, a declarat Charles Michel la o conferinţă de presă. În ciuda raidurilor forţelor de securitate şi arestărilor din ultimele zile, cel mai căutat terorist al planetei, în acest moment, Salah Abdeslam, este încă liber. Peste o mie de oameni sunt pe urmele sale, a anunţat ministrul belgian de interne, Jan Jambon, presa locală prezentând însă informaţii că acesta a fost văzut la Liege, după care s-ar fi îndreptat spre Germania.

 

Tony Nyerjak, unul dintre liderii românilor din Belgia, face o analiză la cald a situaţiei: „Atmosfera este foarte tensionată. Belgienii se tem şi nu ştiu ce să facă. S-a ajuns până acolo încât societatea de transport public le-a promis şoferilor o primă de frică de 50 de euro pe zi, ca să poată să asigure transportul. Este un fel de spor de risc. Şi chiar între oamenii simpli atmosfera este foarte tensionată. Duminica trecută a fost închis Bruxelles-ul, efectiv s-a simţit ca o stare de război. Eu locuiesc la o distanţă de 60 km de Bruxelles, şi din fericire la noi nu se simt aşa de tare problemele asta şi pentru că noi nu avem concentrate comunităţi de arabi. Nu mi-am dat seama dacă şi-a schimbat populaţia atitudinea faţă de musulmani, dar prin cercurile prin care m-am învârtit erau mulţi care aveau aceeaşi părere ca şi noi, că nu e bine cu atâţia musulmani. Plus că sunt foarte mulţi care nu sunt de acord să plătească taxe, iar musulmanii să profite de taxele lor. Pentru noi era evident de mult spre ce tind lucrurile, dar pentru belgieni nu era, şi în sfârşit şi-au dat seama că sunt mulţi care luau ajutoare sociale şi în timpul acela erau în Siria şi se antrenau pentru Jihad”.

 

Riscul unor atentate teroriste îi determină pe români să se gândească la întoarcerea în ţară: „Am văzut pe site-uri şi pe forumuri că există mesaje din partea românilor, care vor să renunţe la străinătate şi să se întoarcă în ţară din cauza fricii unor noi atentate. Tensiunea se simte în special între cei care lucrează în instituţiile din Bruxelles şi cu certitudine o să fie mulţi care se vor întoarce acasă şi vor renunţa la tot din această cauză. Eu mai rămân în Belgia pentru că sunt obişnuit cu această stare, pentru că eu am lucrat şi în Israel, şi, cât am stat acolo, au fost vreo 13 atentate. A fost o situaţie că am întârziat la autobuz, iar dacă ajungeam cu 10 minute mai devreme în staţie şi urcam în acel autobuz, nu mai vorbeam acum, pentru că autobuzul a explodat. Belgia a primit imigranţi şi chiar şi acum la oficiile speciale este plin de imigranţi. Sunt o grămadă de oameni care sunt încă pe străzi în Bruxelles”, spune Tony Nyerjak.

 

Belgienii cred că există în orice moment riscul unor atentate teroriste: „Atentatele de la Paris au fost plănuite în Belgia, pentru că în Bruxelles sunt mai multe cartiere care sunt pline de musulmani. De exemplu este un cartier în care efectiv nu poţi intra seara, pentru că este plin de tineri care nu fac nimic, care au venit aici şi profită de ajutoarele sociale şi care stau pe străzi, nu au nicio grijă. Chiar aproape de centrul Bruxelles-ului, în acel cartier, cafenelele sunt pline de ei indiferent la ce oră din zi mergi. Şi nu găseşti decât bărbaţi în putere, apţi de muncă, care stau şi povestesc toată ziua, că femeile stau acasă. Şi te întrebi din ce trăiesc oamenii ăştia. În comparaţie cu cei care vin din corturi, care câştigau 20 de euro pe lună în ţările africane, cei care ajung aici au ajutoare sociale de peste o mie de euro şi trăiesc ca regii.

Pe majoritatea îi vezi cu maşini pe care eu nu mi le permit, deşi lucrez de mulţi ani în Belgia. Protecţia socială din Belgia este parcă şi mai bine pusă la punct decât în Franţa, unde este paradisul celor care vor să trăiască din ce le dă statul. Nu este mult şi cartierul cu arabi din centrul Bruxelles-ului va ajunge ca şi cartierele din Franţa, unde poliţia nu mai intră pentru că a recunoscut că este depăşită de situaţie.  Acum poliţia a acţionat în forţă şi este peste tot. Metroul nu circulă nici acum. Circulă doar liniile de suprafaţă. Din păcate sunt mulţi tineri inconştienţi care coalizează cu musulmanii pe motiv că sunt bombardaţi, teribilişti care le plâng de milă şi zic „vai, săracii de ei!”.

Musulmanii care au ajuns în Belgia, majoritatea nu au educaţie, chiar dacă sunt la a doua generaţie. Majoritatea părinţilor musulmani sunt analfabeţi, iar copiii merg la şcoală o perioadă ca să ajungă să ia ajutoare sociale, iar apoi se lasă. Sunt efectiv nişte generaţii pierdute, nu vezi între ei pe mulţi cu facultate sau măcar să aibă bacalaureatul. Dacă muncesc, muncesc numai pe posturi necalificate”.

 

Alerta teroristă a afectat toate domeniile de activitate şi nimeni nu speră că lucrurile se vor schimba peste noapte. Tony Nyerjak spune că: „Toate domeniile au fost afectate. Se estimează că în Bruxelles numai magazinele au pierdut deja 50-60 milioane de euro. După părerea mea, lucrurile nu se vor linişti cu una cu două. Sunt nişte probleme foarte profunde ca să poată fi schimbate de pe o zi pe alta. Aici ar trebui ca toate guvernele europene să facă o acţiune concertată, în sensul de a închide complet graniţele Europei, să nu vină alţi imigranţi. Pentru că, prin comparaţie, dacă treci graniţa în Arabia Saudită, ăia te împuşcă, iar în alte părţi faci puşcărie zeci de ani. Iar aici dacă treci graniţa îţi dă ajutoare sociale, bani şi tot ce vrei.

În al doilea rând, ar trebui să le taie toate ajutoarele sociale. Dacă se tem politicienii de desfiinţarea UE? Politicienii stau la adăpost până una alta, pentru că masele acestea sunt nişte mase de votanţi pe care ei nu ar vrea să le piardă. Primul lucru bun pe care l-am văzut în ultima vreme a fost o declaraţie a premierului francez că trebuie să se oprească primirea imigranţilor. Iar acesta este primul lucru care trebuie făcut şi după părerea oamenilor cu capul pe umeri”.

 

Vom reveni.

 

 

„Toate domeniile au fost afectate. Se estimează că în Bruxelles numai magazinele au pierdut deja 50-60 milioane de euro. După părerea mea, lucrurile nu se vor linişti cu una cu două. Sunt nişte probleme foarte profunde ca să poată fi schimbate de pe o zi pe alta. Aici ar trebui ca toate guvernele europene să facă o acţiune concertată, în sensul de a închide complet graniţele Europei, să nu vină alţi imigranţi”.

Tony Nyerjak

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.