• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2020

Corespondență exclusivă din Germania

În urma măsurilor luate la mijlocul lui martie 2020, s-a reușit scăderea ratei de infecție în mod semnificativ, în sensul că 1 infectat infectează la rândul său doar 0,7 persoane. Din 27.04.20 au fost ridicate unele dintre aceste măsuri, în sensul că spațiile comerciale cu o suprafață de pana la 800 mp s-au redeschis. De la acest moment, rata infecției a crescut din nou la 1:1. Angela Merkel a comunicat oficial că, pentru a combate în mod efectiv epidemia, rata infecţiei trebuie să rămână sub 1:1. O parte din populație este de părere că aceste măsuri ar trebui menținute în aceeași formă severă mai mult timp; altă parte a populației, mai redusă, a început să se revolte, însă cei „cuminți” predomină în continuare.
O avocată din Heidelberg a atacat aceste măsuri la Curtea Constituţională, motivând, printre altele, cu faptul că o asemenea îngrădire masivă a drepturilor cetățenilor nu ar fi justificată, însă cererea a fost respinsă. În jurul acestei avocate s-a format o grupă de protestatari, care a demonstrat în fața sediului de poliție, cu consecința că, față de unii dintre demonstranți au început cercetări penale.
Și în Stuttgart au fost demonstrații împotriva acestor măsuri, însă nu de mare amploare. În general, populația este disciplinată și respectă de bună voie măsurile.
Din 27.04.2020 s-a introdus în toată Germania obligativitatea măștii de protecție și distanța de min 1.5 m trebuie respectată în continuare.
La ora actuală (30 aprilie, n.red.) sunt în Germania 157.552 persoane infectate, landul Bavaria fiind cel mai afectat. Cu diferențe de la land la land și în baza federalismului, unele școli și-au reluat activitatea. Pe plan federal, începând cu 04.05.2020, deschid toate școlile, dar numai pentru elevii care sunt în ani terminali și au examene de absolvire, cu respectarea distanței de 1,5 m între persoanele participante la curs.
În ceea ce privește sezonierii români, un bărbat de 57 de ani a decedat în Bad Krozingen / lângă Freiburg, la 11.04.2020. S-a constatat ulterior că era infectat cu virusul Corona. Alți 200 de muncitori români, lucrători detașați din România la un abator din Germania, s-au infectat deodată și se află momentan în carantină.
Unele voci din presă au criticat aducerea muncitorilor străini în Germania, pentru culegerea recoltelor de sparanghel și căpșuni, arătând că, pentru acest sector din economie, care are un lobby foarte bun la nivel politic, se fac asemenea excepții, care pun în pericol atât muncitorii, cărora nu li se asigură o cazare în condiții adaptate normelor speciale de distanță, cât și persoanele cu care aceștia vin în contact. În presa germană s-a comentat mult și situația din aeroportul Cluj, au fost publicate fotografii în care se vedea clar o masă foarte mare de oameni, comasată în incinta aeroportului, nici vorba de respectarea distanței de 1,5 m.
În ceea ce privește repercusiunile economice ale epidemiei, deși întreprinzătorii și liberii profesioniști afectați de măsurile privind combaterea epidemiei au primit pachete de ajutoare de la stat, acestea se pare că nu sunt îndeajuns pentru a trece peste criza financiară, ceea ce duce la o stare de incertitudine și dezorientare în rândurile acestora. Chiar dacă unele localuri (nu restaurante, cafenele sau baruri) au deschis, lipsește încă aproape cu desăvârșire clientela.
Se așteaptă noi comunicate ale guvernului privind prelungirea acestor măsuri. Unele land-uri au anunţat că vor să facă uz de autonomia statală și să legifereze pe plan local măsuri proprii.


Michaela Braun Noviello, avocat

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.