• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Constituirea Adunării Eparhiale şi ziua onomastică a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

Vineri, 1 iunie 2018, ziua de prăznuire a Sfântului Iustin Martirul şi filozoful şi a celor împreună cu el, două evenimente importante au avut loc în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului: Consti­tuirea Adunării Eparhiale şi ziua ono­mas­tică a chiriarhului locului, Preasfin­ţitul Părinte Episcop Iustin.
Ca de fiecare dată, de la depunerea voturilor monahale şi până în prezent, de ziua onomastică, Întâistătătorul Episco­piei Maramureşului şi Sătmarului, Prea­sfin­ţitul Părinte Episcop Iustin, a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefa­cerile coborâte asupra sa prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Aşa a început şi ziua de azi, de prăznuire a Sfântului Iustin, Martirul şi Filozoful, cu Sfânta Liturghie Arhierească săvâr­şită în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor din care au făcut parte întreaga Permanenţă Episcopală, protoiereii Epar­hiei, eclesiarhul sfântului locaş, stareţi de mănăstiri, în total un sobor format din 24 de preoţi şi 8 diaconi. Într-un scurt, cuprinzător şi concis cu­vânt de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful şi cei marti­rizaţi împreună cu el, precum şi despre alegerea acestui patronim.
Pentru buna desfăşurare a lucrărilor de constituire a Adunării Eparhiale, Prea­sfin­ţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat un Te-Deum, după încheierea Sfintei Liturghii.
Înainte de începerea constituirii Adunării Eparhiale, s-a desfăşurat momentul ani­versar al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, când a primit felicitări, buchete şi coşuri de flori.
Şedinţa de constituire a Adunării Epar­hiale a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, cu respectarea procedurilor prevăzute.
Astfel, a fost făcută alegerea membrilor titulari şi supleanţi, a delegaţilor pentru Adunarea Naţională Bisericească, a consistoriului eparhial disciplinar pentru preoţii de mir şi monahi, a Consiliului Eparhial, a exarhului, a delegaţilor pentru consistoriul mitropolitan pentru preoţi şi monahi.
Au luat cuvântul Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Viorel Deghid, fost prefect de Maramureş, Conf. Univ. Dr. Ioan Mircea Farcaş, decanul Facul­tăţii de Filologie a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petru Dulfu” din Baia Mare.
Din ideile lansate, am reţinut că ar fi bine ca la facultăţile de Teologie pastorală să se predea retorica, iar preoţii din satele sărace să beneficieze de instruirea necesară pentru a putea fi şi învăţători.
În încheierea Adunării Eparhiale de constituire, toţi membrii ei au depus, în faţa soleei, jurământul.

După depunerea jurământului, Preasfin­ţitul Episcop Iustin şi membrii Adunării Eparhiale au participat, în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cadrul Catedra­lei Episcopale „Sfânta Treime”, la ex­poziţia de carte veche intitulată „Uni­tatea neamului în Biserica cea una”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.