• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 21 Mai , 2019

Consiliul Județean Maramureș – partener în organizarea celei de-a II-a ediții a „Tânjelei Hotenarilor”

Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi Primăria Ocna Şugatag au organizat duminică, 12 mai 2019, la Hoteni, Festivalul naţional de obiceiuri agrare „Tânjaua Hotenarilor”, ajuns la ediţia a II-a. Și în acest an, festivalul a fost cuprins în Programul prioritar cultural al Consiliului Județean Maramureș, care a asigurat o finanțare consistentă pentru reușita evenimentului, fapt specificat pe scenă de către primarul comunei Ocna Șugatag, Mihai Ivaszuk.

 

Ritualul agrar a început la ora 10.00, la casa sărbă­toritului – Vasile Hotea din Hoteni, primul hotenar care a ieșit la arat în această primăvară. Programul festivalului s-a desfășurat la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, începând cu ora 12.00. La fel ca în fiecare an, sărbătoarea agrară a începutului de primăvară, care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai a adunat foarte mulți localnici, dar și foarte mulți turiști din țară și din străinătate, dornici să vadă obiceiurile noastre păstrate din bătrâni. Sărbătoritul a fost petrecut cu un alai de feciori cu „tânjele” împodobite, localnicii au îmbrăcat costumele tradiţionale specifice zonei, iar horile nu s-au lăsat așteptate.
Pe scena amplasată pe Valea Dă­ras­ca au urcat și foarte multe oficialități locale și centrale, repre­zentanți ai administrației locale, directori ai instituțiilor de­con­cen­trate. În mesa­jul său, Mihai Ivaszuk, edilul din Ocna Șugatag a felicitat familia Vasile și Mărioara Hotea din Ho­teni, dar și pe fiul lor, pentru hăr­nicia de care au dat dovadă în acest an.

„Iată, de cincizeci și unu de ani, acești oameni minunați, hotenarii, își păstrează cu sfințenie sărbă­toarea lor, deşi este tot mai greu să organizezi un eveniment atât de amplu. Și nici noi nu aveam nicio posibilitate să organizăm la acest nivel această sărbătoare dacă nu era Consiliul Județean Maramureș, care ne-a ajutat cu o finanțare substan­țială. Personal, mă bucur că ochiul vigilent al bătrânilor a funcționat și de această dată, iar aceștia au văzut cine au ieșit primii la arat în această primăvară și au stabilit că a fost familia Hotea. Felicit și eu familia Hotea și le doresc tuturor distracție plăcută”, a precizat Mihai Ivaszuk, care a dorit să menționeze faptul că Ocna Șugatag este o comunitate care știe să scrie proiecte europene, să atragă bani guvernamentali, să obțină finanțări locale, fapt care o aduce în fruntea comunităților harnice din Maramureș.
Toți cei prezenți pe scena din Hoteni au transmis gândurile lor bune și au felicitat administrația locală pentru implicare și pentru profesionalismul de care dă dovadă atât în momentele de distracție și voie bună, cum este acest festival, cât și atunci când trebuie atrase finanțări atât de necesare pentru comună.

 


„De cincizeci și unu de ani, acești oameni minunați, hotenarii, își păstrează cu sfințenie sărbă­toarea lor, deşi este tot mai greu să organizezi un eveniment atât de amplu”
Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.