• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Septembrie , 2019

Consiliul Județean Maramureș, coautor la lansarea volumului „Arta din România”

Ședința de îndată a Consiliului Județean Maramureș stabilită pentru joi, 5 septembrie 2019, a început cu un moment frumos și extrem de important pentru administrația din Ma­ra­mureș, respectiv lansarea volu­mu- ­lui „Arta din România”, o lucrare impresionantă editată de către Academia Română și sprijinită financiar și de către instituția județeană.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de care s-au aflat vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și George Moldo­van, dar și secretarul județului, Auri­ca Todoran, a subliniat faptul că in­­clu­derea în cadrul istoriei artei din România a Școlii de Pictură Băimă­rene reprezintă un punct de cotitură pentru istoria județului Maramureș.
„Pe lângă această instituție extra­or­di­nară a României, Academia Ro­mâ­nă, în partea de debut se vorbeşte despre o instituție care este coautoa­re la acest volum impresionat ca­re va rămâne în istoria țării noastre, res­pectiv Consiliul Județean Mara­mu­reș. Faptul că am reușit să impu­nem Școala Băimăreană de Pictură ca parte a artei din România și insti­tuția Consiliului Județean este ală­turi de Academia Română la lansa­rea acestui volum reprezintă un moment important pentru întregul ju­deț”, a arătat șeful administrației județene.
Consiliul Județean Maramureș con­tinuă și în 2019 demersurile începute anul trecut, de a fi parte în pu­blicarea unor volume extrem de importante. În 2018, instituția a participat la două astfel de proiecte, cel legat de volumul „100 de perso­nalități maramureșene” și volumul „Arta din România”. Aceste volume vor fi oferite, mai departe, fiecărei administrații locale din Maramureș, pentru a arăta tuturor că Maramu­reșul face parte din istoria artei din România prin Școala Băimăreană de Pictură.
Detalii despre lucrare a oferit directorului Muzeul Județean de Artă „Cen­trul Artistic Baia Mare”, Tibe­riu Alexa. Acesta a arătat că este pentru prima dată când Academia Română izbutește să elaboreze, să publice și să introducă pe piața națională și internațională un tratat al artei din România, prima tentativă din 1968-1973 rămânând nefinali­zată. „Am fost onorați să fim coop­tați în comitetul redacțional, fiin-
du-ne solicitat un text despre Centrul Artistic Baia Mare, scriere care ne va reprezenta în marile biblioteci ale lumii. Intrăm cu fruntea sus în istoriografia europeană, în istoriogra­fia internațională de artă cu un text echilibrat și ponderat, care eviden­țiază ceea ce este important și ne diferențiază de alte puncte de vedere istoriografice. În același timp, valo­ri­fică la maximum întregul patrimoniul al Muzeului Județean de Artă”, a declarat directorul Tiberiu Alexa.
La cuvânt s-au înscris, apoi, consilierii județeni Marinel Kovacs, Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea, care au avut doar cuvinte de laudă la adresa executivului Centrului Artistic Baia Mare, dar și referitor la această lucrare foarte valoroasă nu doar pentru Maramureș, ci pentru întreaga artă din România.
 

 


„... Faptul că am reușit să impunem Școala Băimăreană de Pictură ca parte a artei din România și instituția Consiliului Județean este alături de Academia Română la lansarea acestui volum reprezintă un moment important pentru întregul județ”
Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.