• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Decembrie , 2017

Consiliul Județean Maramureș a sărbătorit Ziua Națională alături de românii din Marea Britanie

După evenimentul de la Bruxelles, prin care euro­par­lamentarii români au sărbătorit aniversarea a 10 ani de la Aderarea României la Uniunea Europeană, dar și Ziua României, delegația maramureșeană s-a îndreptat spre Londra. La invi­tația Excelenței Sale Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, președintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea,  alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Liliana Moga, Ioan Sas, Emil Munteanu, Ioan Radu Coman, Călin Bota și Marian Gheorghe, primarii Anton Ardelean, Gabriela Tulbure, Vasile Boitor, Lucia Butcure, Matei Godja și Nicolae David, dar și reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean au participat la recepțiile oficiale prilejuite de acest eveniment aniversar.

În 30 noiembrie, delegația maramu­reșeană s-a întâlnit cu misiunile diplomatice acreditate în UK, iar în 1 Decembrie au fost invitați repre­zen­tanți ai comunităților de români din Marea Britanie. De asemenea, în mijlocul uneia dintre cele mai mari comunități de români din UK, la Brent, a fost arborat drapelul Ro­mâniei, alături de primarul orașului și liderul local.

Sâmbătă, 2 decembrie, copii, părinți și bunici, - români al căror suflet a rămas pe plaiurile strămoșești-, au petrecut alături de maramureșeni și de reprezentanții ambasadei Româ­nia și ai Institutului Cultural Român din Londra momente unice, de neuitat, încărcate de patriotism. Colin­de­le, cântecele patriotice și cele din folclorul românesc au răsunat în Londra în aceste zile, prin interpretarea soliștilor Ana Maria Gherghel, Florin Gherman, Florentina și Petre Giurgi. Corpul de balet și orchestra Ansam­blului Folcloric Național „Transil­va­nia” au asigurat buna dispoziție și au impresionat până la lacrimi românii care poartă în sufletul lor iubirea și respectul pentru țară. Fiecare eveniment a început prin intonarea imnului României, iar Dumitru Dobrican a încântat audiența prin cântecele sale atât de cunoscute și apreciate în lumea întreagă.

Seria activităților dedicate Zilei Na­ționale a României în Londra s-a în­cheiat cu o tradițională Seară a Ieu­de­nilor din Marea Britanie. Aici, în nu­mele Consiliului Județean Mara­mu­reș, vicepreședintele Ioan Doru Dăn­cuș, ală­turi de primarul comunei Ieud, Ni­colae David, au înmânat diplome de onoare, acor­dând titlul de noblețe „Fiu de ieudean în Marea Britanie” cu oca­zia Zilei Naționale a României, tuturor ieudenilor prezenți la eveniment.

Despre evenimentul de la Londra și invitația adresată Consiliului Jude­țean Maramureș de a petrece Ziua Națională alături de românii stabiliți în Marea Britanie a vorbit Excelența Sa, Dan Mihalache. „Am făcut din această festivitate o zi tematică, o zi dedicată judeţului Maramureş. Cred că am reuşit să avem una dintre cele mai frumoase sărbători naţionale la Londra. O asemenea sărbătoare nu ar fi fost niciodată posibilă dacă nu am fi avut alături un judeţ atât de frumos, de mirific. Sunt extrem de ataşat din punct de vedere sentimental de Ma­ra­mureş și vreau să mulţumesc Con­siliului Judeţean şi tuturor repre­zentanţilor care ni s-au alăturat, pentru a face această sărbătoare cât mai frumoasă”, a spus Dan Miha­lache, ambasadorul României în Marea Britanie.

Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a ținut să îl felicite pe ambasadorul Dan Mihalache pentru întreaga activitate depusă în numele României, în Marea Britanie, mulțumind, totodată, pentru oportunitatea oferită reprezentanților jude­țului de a fi alături de maramureșenii stabiliți în acest colț al lumii.

 

„Vreau să-i mulţumesc Excelenței Sale pentru invitaţia lansată judeţului Maramureş, de a fi prezenţi la Londra, în aceste zile și îl felicit pentru întreaga activitate pe care o depune pentru a veni în sprijinul românilor. Este o oportunitate pentru noi, ca reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, să ne promovăm judeţul şi să fim alături de românii care sunt plecaţi peste hotarele ţării,  să petrecem împreună cu cei care au ales să muncească aici pentru a câştiga o pâine mai bună pentru ei și pentru familiile lor. Este datoria noastră, a autorităţilor locale de a le oferi momente frumoase şi de a le aduce un colţ de rai din ţara lor natală, acțiuni care să le amintească de momentele frumoase petrecute în România. Maramureşul este un loc
minunat, un loc pe care cu toţii merită să îl vizitaţi. Vă aşteptăm acasă deoarece România se schimbă, avansează, se dezvoltă şi are nevoie de voi sa reveniți în mijlocul ei. Este important să ne adunăm în aceste momente, să fim din nou prieteni, să fim uniţi, mai ales că anul viitor vom celebra Centenarul Marii Uniri a României. Este cel mai potrivit moment să ne unim forțele, să propunem împreună proiecte comune, într-o strânsă comuniune. De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne bucura cu toţii de România noastră frumoasă şi mai ales de Maramureşul nostru drag”.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.