• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2019

Conferința „Medicina de Urgență Azi” - Ediția a IV-a

Weekendul trecut, în Baia Mare s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Conferinței „Medicina de Urgență AZI”. În 31 ianuarie, prima zi a evenimentului a adus în atenția participanților un workshop de anestezie regională și un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, desfășurat de ISU Maramureș.
Scenariul exercițiului a presupus gestionarea unei situații de urgență generată de un accident în care sunt implicate victime multiple. Alături de pompierii maramureșeni au intervenit și reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Maramureș ai Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș și voluntari din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez.

Vineri, 1 februarie, cu începere de la ora 10.00, la Hotelul Mara din Baia Mare a avut loc deschiderea festivă a celei de-a IV-a ediții a Conferinței, prin alocuțiunile rostite de managerul-inte­rimar al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare – dr. Vasile Pop, Ministrul Sănătății – ec. Sorina Pintea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – secretarul de stat dr. Raed Arafat și reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Ju­dețului Maramureș, Vasile Moldovan, care au apreciat continuitatea și modul de organizare al evenimentului.
Deschiderea oficială a fost urmată de o conferință de presă la care au participat, alături de dr. Ioan Vasile Pop, ma­nagerul-interimar al Spitalului Jude­țean din Baia Mare, ec. Sorina Pintea, mi­nistrul Sănătății, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departa­mentului pentru Situații de Urgență, inspectorul general al IGSU – general de brigadă Dan Paul Iamandi, prefectul județului Mara­mu­reș, Vasile Moldovan, directorul Di­recției de Sănătate Publică Mara­mureș, dr. Rareș Pop, inspectorul șef al ISU Maramureș, col. Pavel Băltaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al Regiunii Ivano Fran­kivsk, Ucraina – col. Chernetsky Volo­dymyr.
În cadrul conferinței de presă s-au discutat subiecte de interes privind actua­litățile în domeniul situațiilor de urgență.

Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea a precizat că anul 2019 va fi un an de vârf în domeniul investițiilor în sănătate și că bugetul ministerului pe care îl conduce va avea o creștere de 65% în acest an, comparativ cu anul trecut. Oficialul guvernamental a accentuat faptul că există voința Guvernului de a fi rea­lizate investiții majore în domeniul sănătății, prioritare fiind segmentele neonatologie, pediatrie și bolile cardiovasculare, dar și finalizarea investițiilor deja începute în domeniul sănătății.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – secretarul de stat dr. Raed Arafat a prezentat câteva din proiectele care vizează evoluția în sistemul de urgență, precum crearea unui suport logistic pentru susținerea în caz de dezastre, modernizarea și intensificarea sistemului de telemedicină, proiecte de colaborare transfrontaliere.

Zeci de lectori, din țară și din străi­nătate - cadre universitare, medici primari și specialiști din diverse ramuri ale medicinii, asistenți medicali, paramedici, pompieri, psihologi și voluntari au susținut peste 50 de lucrări știin­țifice, workshopuri și demonstrații practice.
Evenimentul aflat la cea de-a IV-a ediție a fost organizat de către Asociația „Prietenii Spitalului”, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș și Serviciul Județean de Ambulanță Maramureș.

 

 

Zeci de lectori din ţară şi străinătate, cadre universitare, medici primari şi specialişti din diverse ramuri ale medicinei, asistenţi medicali, paramedici, pompieri, psihologi şi voluntari au susţinut peste 50 de lucrări ştiinţifice, workshopuri şi demonstraţii practice. Dintre lucrările prezentate amintim: „Anesthesia and Intensive care rocks! The story of a generation” - Prof. Dr. Dorel Săndesc; „Metode moderne de suport mecanic circulator și respirator, în urgențele majore ale adultului” - Prof. Dr. Șerban Bubenek; „Cum diagnosticăm, cum tratăm pacientul cu sepsis în urgență” - Prof. Dr. Diana Cimpoeșu; „Practicianul la intersecția dintre ghidul clinic-auditul de practică și realizarea zilnică (aplicat pe BPOC)” -  Conf. Dr. Adela Golea; „Tratamentul STEMI în Nord-Vestul României, invaziv sau farmacoinvaziv” - Conf. Dr. Pop Călin; „Tratamentul medico-chirurgical în urgențele cardiovasculare pediatrice” - Prof. Dr. Suciu Horațiu; „Impactul abordului minim invaziv asupra managementului și evoluţiei urgențelor urologice în 2019” - Conf. Dr. Bogdan Geavlet; „Noi strategii de îngrijire în bolile cardiovasculare” - Dr. Mariana Anișoara Ciorba.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.