• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2016

Concursul literar „Mihai Eminescu” Ediţia a X-a

Ion M. Botoş, preşedinte urrdt „Dacia”

 

Concursul literar „Mihai Eminescu” a avut loc în localitatea Apşa de Mijloc, la data de 6 februarie 2016, raionul Rahău, Transcarpatia, Ucraina.

Organizatori: Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, preşedinte Ion M. Botoş,

Şcoala medie Gr. I-III Apşa de Mijloc, director Ileana Şovac. Statut: internaţional.

 

 

Manifestarea a început conform programului de dimineaţă. Şcoala Apşa de Mijloc a început să primească oaspeţii, primii fiind fraţii noştri de la Poroşcovo, raionul Perecin - o delegaţie formată din cinci persoane în frunte cu Vasile Lacatos. Amintim că localitatea Poroşcovo se află la o distanţă de 200 km de vama Slatina-Sighet.

 

După ora 10.00, delegaţii sosiţi s-au îndreptat la biserica ortodoxă, unde preotul Gheorghe Alb a oficializat un parastas în memoria poetului naţional Mihai Eminescu. După parastas au ajuns majoritatea delegaţiilor, atât din Transcarpatia, cât şi din România şi regiunea Cernăuţi.

 

La concursul literar au participat din Transcarpatia şcolile Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiuţ, Biserica Albă din raionul Rahău. Din raionul Teceu au participat şcolile din localităţile Slatina, Apşa de Jos, Topcino, Strâmtura, Bouţu Mic, Cărbuneşti. De la Ujgorod, alături de noi au fost două studente. Sighetu Marmaţiei ne-a onorat cu o participantă de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Andreea Chiş.

Alături de elevii şcolilor româneşti au fost şi cei mai mici eminescieni, un grup de copii de la Grădiniţa din Apşa de Mijloc.

Numărul participanţilor la ediţia a X-a a fost de 117 copii.

 

Concursul a fost onorat de delegaţiile sosite la invitaţia organizatorilor:

Oradea, jud. Bihor a fost reprezentat de delegaţia sosită în frunte cu preşedintele Asociaţiei „Morăriţa”, Moraru Tiberiu, alături au fost Petrilă Gheorghe, Matei Maria şi Bujor Cucu.

Negreşti-Oaş, jud. Satu Mare, ne-a onorat cu prezenţa d-nei Natalia Lazăr, directoarea Centrului Cultural.

Valea Vişeului a fost reprezentată de prietenii prof. dr. loan Petrovai, prof. Măricuţa Petrovai, pr. loan Dunca şi Vasile Luţai, preot-poet.

Sighetu Marmaţiei a fost reprezentat de cei mai apropiaţi fraţi: Todincă Gheorghe, directorul Muzeului Maramureşan, Chiş Timur, muzeograf, Boroica loan, cercetător ştiinţific şi d-na Todincă Floare.

 

Baia Mare, capitala Maramureşului a fost reprezentată de conf. Dr. Delia Suiogan, cercetător ştiinţific dr. Ilie Gherheş, prof. Cristina Gherheş. Delegaţia de la Colegiul Tehnic ”C. D. Neniţescu” a fost condusă de dl. director, prof. Meheş Adalbert, director adjunct, prof. Bud Maria, consilier educativ prof. Buhai Ramona, prof. documentarist Hojda Iulea. Pentru prima dată, alături de românii din Transcarpatia, a fost şi dl. Prefect de Maramureş, Anton Rohian, însoţit de doamna inspector Forvard Natalia, reprezentantă a Inspectoratului Şcolar Maramureş.

 

De la Cernăuţi a sosit o delegaţie în frunte cu d-na Consul General Eleonora Moldovan, însoţită de reprezentanţii Comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi. Toate delegaţiile sosite din partea şcolilor româneşti din Transcarpatia au fost însoţite de d-nii directori Dan Nuţu - Plăiuţ, Ana Stan - Dobric, Mihai Clementiev - Biserica Albă, Ileana Şovac - Apşa de Mijloc, Larisa Dan - Grădiniţa de la Apşa de Mijloc, Mihai Opriş - Slatina, Gheorghe Botoş - Apşa de Jos, Rodica Camerzan - Topcino, Dumitru Buga - Strâmtura, Gheorghe Opriş - Bouţu Mic, Vasile Popovici - Cărbuneşti, Adriana Pop - liceul din Slatina.

Cinste şi onoare lor!

 

Din partea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” toate şcolile au primit câte o mică donaţie de carte.

 

La această manifestare de suflet, câştigătorii au fost toţi românii care au fost prezenţi.

Au lipsit şcolile: Şcoala medie Gr. I-II, Podişor, director Larisa Covaci,

Şcoala medie Gr. I-II, Bouţu Mic, director Ion Alb, Şcoala medie Gr. I-II, Valea Malului.

Doresc să mulţumesc din suflet d-nei director Ileana Şovac de la Apşa de Mijloc pentru curajul şi omenia pe care le-au simţit toţi participanţii.

 

 

Juriul Concursului a fost desemnat din cadre profesionale din România

Dr. Natalia Lazăr - preşedinte, Negreşti Oaş,

Dr. Delia Suiogan - membru, Baia Mare,

Dr. Ioan Petrovai - membru, Petrova,

Tiberiu Moraru - membru, Oradea,

Buhai Ramona - membru, Baia Mare.

 

În numele Concursului literar „Mihai Eminescu”, ediţia a X-a au fost primite următoarele mesaje din partea următoarelor instituţii:

Ambasada României în Ucraina - Cornel Ionescu, ambasador, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor - Lucian Silaghi, director executiv, Revista „Familia” - Ioan Moldovan, director.

 

 

Parteneri:

Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei

Muzeul Maramureşean

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

Primăria şi Centrul Cultural Negreşti Oaş,

Asociaţia „Morăriţa” Oradea

Consulatul General al României de la Cernăuţi

 

Parteneri mass-media:

Publicaţia „Apşa”, Graiul Maramureşului, Gazeta de Maramureş, Televiziunea de Stat - Tisa, Transcarpatia, Televiziunea Baia Mare, Toc Press - Bucureşti.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.