• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Decembrie , 2022

Concertul extraordinar „Uniți sub tricolor și cruce”

 Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, sâmbătă, 3 decembrie 2022, cu începere de la ora 16.00, în Sala de evenimente a Hotelului Iza din municipiul Sighetu Marmației, a avut loc Concertul extraordinar dedicat Zilei Naționale a României „Uniți sub tricolor și cruce”, susținut de Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare și Corala preoțească „Arhanghellii” a Episcopiei noastre.

Pr. Adrian Dobreanu Responsabil Comunicații  Media-Online din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

Evenimentul, realizat cu sprijinul domnului senator Sorin Vlașin, a fost unul de excepție, sala fiind arhiplină, între cei prezenți aflându-se nume sonore ale culturii băimărene și sighetene, în frunte cu cei doi ierarhi ai eparhiei, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar.
În întâmpinarea ierarhilor a fost prezent domnul Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației. Au mai fost prezenți domnul deputat Gabriel Zetea, domnul Pop Mihai Cosmin, inspectorul școlar general al jude­țului Maramureș, doamna An­toa­neta Bolchiș, secretar de stat în Ministerul Educației ș.a.
Desigur, nu au putut lipsi nici părinți din administrația eparhială ori slujitori ai sfintelor altare, monahi și monahii, între care amintim pe Pr. Ionuț Todorca, consilier cultural, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, Pr. Dan Sidău, directorul administrativ al Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” - cel care a fost și prezentatorul evenimentului, Pr. Marcel Oprișan din Bârsana, Pr. Bogdan Ciocotișan din Dumbrăvița și președintele ATOP Baia Mare alături de alți preoți din protopopiat.

La final, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit domnului senator Sorin Vlașin Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt”, iar Filarmonicii de Stat și domnului dirijor Ștefan Novan, Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”.


Scurt istoric al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din municipiul Satu Mare
În 1947, în Satu Mare s-a reorganizat ,,Societatea filarmonică”, iar din anul 1949 aceasta a devenit ,,Orchestra simfonică de stat Satu Mare”. Prima stagiune a început, neoficial, pe 12 septembrie 1949, iar oficial pe 25 februarie 1950.
S-a întâmplat așa, pentru că mult așteptatul decret de înființare (pentru care un grup de inimoși membri ai orchestrei, în frunte cu directorul ei de mai târziu, Coloman Sugar, a stat zile în șir pe la ușile ministerului de resort) a sosit abia în decembrie 1949. Instituționalizarea mult dorită s-a produs sub numele de Orchestra Simfonică de Stat „Glinka”, nume abandonat cu trecerea anilor. Din anul 1992, instituția a adoptat numele emblematic „Dinu Lipatti”, ceea ce a favorizat impunerea ei în conștiința publică din țară și din străinătate. Imaginea mai recentă a Filarmonicii „Dinu Lipatti” o cunoaștem începând din 1970 când, alăturată altor instituții muzicale similare ale țării, Filarmonica din Satu Mare a devenit realizatoare de evenimente concertante, simfonice, vocal-simfonice și discografice, preluate de radiodifuziune și televiziune.

  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.