• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2019

Concert extraordinar de pricesne „Urcuș spre Înviere. Priceasna – rugăciunea satului românesc”, la Bozânta Mare

Ziua de duminică, 14 aprilie, a fost una deosebită pentru orașul Tăuții Măgherăuș, da­torită unui eveniment deosebit, care încet, dar sigur devine tradiție și care a fost organizat cu multă dăruire și destoinicie, în acest an, de Parohia Bozânta Mare, preotul paroh Ioan Pop și credincioșii, cu sprijinul UAC Europe: Concertul extraordinar de pricesne „Urcuș spre Înviere. Priceasna – rugăciu­nea satului românesc”.

 

O zi binecuvântată de co­muniune, un veritabil urcuș sufletesc și, toto­dată, un eveniment remarcabil de promovare a satului, identită­ții și tradițiilor unui sat românesc autentic: Bozân­ta Mare. Așa poate fi descrisă pe scurtă ziua de duminică, 14 aprilie, care cu sigu­ranță va rămâne în istoria și mai ales în sufletul acestei co­munități deosebite și a oas­pe­ților de seamă.

Anul trecut, în Postul Mare, UAC Europe a avut iniţiativa de a organiza în parteneriat cu parohiile din oraș un concert de pricesne, care să aibă loc, anual, prin rotație, în fiecare cartier al orașului. Dacă anul trecut Parohia Tăuții de Jos și preotul Ovidiu Iuga și-au asumat rolul de gazdă, în acest an, preotul paroh din Bozânta Mare, Ioan Pop, împreună cu credincioșii au acceptat cu multă căldură și dă­ruire să fie gazdele acestui concert și și-au demonstrat din plin ospitalitatea, dăruirea și price­pe­rea. Mai mult, evenimentul nu a fost doar un „veritabil urcuș spre înviere”, prin prices­ne înăl­ță­toare, ci și un prilej ca­re a adus împreună preoții or­to­docși din orașul Tăuții Mă­ghe­răuș și pe cei din comuna Dumbrăvița, împreună cu cre­din­cioșii lor, soliștii și grupurile vocale, care pe lângă mini-re­ci­talurile extraordinare au oferit celor peste 400 de participanți și o lecție de identitate națională și tradițio­nală, etalându-și frumoa­sele co­s­­tume populare, de la mic, la ma­­­re. La eveniment au par­ti­cipat și repre­zentanții UACE: Kevin Loebbaka
- Președinte și Daniel Văr­zaru - Chief Financi­al Officer UACE. Dar și prima­rul orașului Tăuţii Mă­­ghe-
­­­ră­uș, Anton Ardelean, viceprimarul Dumitru Marinescu, cadre didactice etc.

Evenimentul a debutat cu Slujba Vecerniei, săvârșită de un sobor impresionat de preoți, în frunte cu părintele protopop Coroian Fabian, protopop al Protopopia­tului Baia Mare. Din sobor au făcut parte: Ioan Pop, preotul paroh din Bozânta Mare; Pr. Ovidiu Iuga din Tăuții de Jos; Pr. Dorin Filip – Nistru; Pr. Ioan Cânța - Măgherăuș; Pr. Bogdan Miclăuș - Băița; Pr. Aurelian Mic – Tăuții de Jos – Hosteze; Pr. Vasile Marc - Chechiș; Pr. Sabin Petru Bogluț - Unguraș; Pr. Alin Erdei - Șindrești; Pr. Adrian Ieremi – Cărbunari. Apoi, părintele protopop a ținut un frumos cuvânt de învăță­tură despre această pregătire duhov­ni­cească pentru Învierea Domnului și a oferit totodată o serie de sfaturi și învățături duhov­nicești pentru tineri.

Apoi, preotul paroh Ioan Pop, gazda evenimentului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor, le-a mulţumit tuturor pentru prezență și participare și le-a oferit câte o diplomă de onoare domnilor Kevin Loebbaka -  Președinte UAC, Daniel Vărzaru - Chief Financial Officer UACE și primarului Anton Ardelean.
Daniel Vărzaru, Chief Financial
Officer UAC Europe a mulțumit pentru invitație, și-a cerut scuze lo­cal­nicilor pentru eventualele neplă­ceri cauzate de lucrările la noua investiţie din zona Aeroportului și
i-a asigurat pe localnici de tot sprijinul companiei, urându-le totodată sărbători feri­cite, cu multă sănătate.

Și primarul Anton Ardelean a salut prezenţa reprezentanților UACE la acest eveniment și a vorbit despre importanța acestei investiții pentru comunitate, nu doar din punct de vedere economic, ci și cultural, prin implicarea în comunitate.

Apoi a început concertul propriu-zis de pricesne. Au încântat publicul: Corul din Chechiș, dirijat de Vasile Moje și însoțit de preotul Adrian Marc; Alexandru Cicoc din Nistru; Grupul de copii din Parohia Tăuții de Jos; Corul din Unguraș, însoțit de preotul Sabin Petre Bogluț; Grupul de copii din Bușag, în­so­țiți de doam­na preoteasă; Grupul de tineri din Șindrești, însoțiți de doamna preo­teasă; Grupul de copii din Parohia Tăuții de Jos-Hosteze; Paula Mociran din Cărbunari; Opriş Mariana din Mă­gherăuș; Corul parohiei Băița, dirijat de doamna preo­tea­să și solistele din Parohia gazdă, Bozânta Mare: Dariana Tămaș și Anca Mihuț.
La final, credincioasele din sat au pregătit pentru participanți gogoși, apă și suc. Iar la Cămi­nul Cultural a avut loc o agapă frățească oferită de UAC Europe. Anul viitor, concertul va avea loc în Parohia Nistru.
Felicitări tuturor!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.