• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

COMUNICAT DE PRESĂ. Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia Ucraina

Patrimoniul identitar în comunităţile româneşti din dreapta Tisei: cercetare, achiziţii, conservare şi valorificare muzeală în muzeul de istorie şi etnografie al românilor din Transcarpatia - Apşa de Jos, Ucraina - FINAL PROIECT

 

 

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Proiectul a fost derulat de Instituţia Publică „Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia”, Ucraina,  în perioada 1 martie 2015 – 1 decembrie 2015.

 

În cadrul proiectului au fost derulate următoarele acţiuni:

 

1. A fost cercetat patrimoniul material şi imaterial din comunităţile româneşti din localităţile: Apşa de Jos, Podişor, Valea Malului, Peştera, Topcino, Strâmtura, Bouţu Mic, Bouţu Mare, Cărbuneşti, Slatina, Ocna Slatina, Biserica Albă, Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiuţ, comunităţile româneşti din comunele Tarna Mică (Hâja) şi Novoseliţa din raionul Vinogradiv, comunele Dragovo şi Iza din raionul Hust din dreapta Tisei, Ucraina, unde au fost identificate obiecte de patrimoniu cu certă valoare muzeală, reprezentative pentru moştenirea culturală românească de pe teritoriul Transcarpatiei, Ucraina.

 

2. În a doua acţiune au fost achiziţionate obiecte cu valoare de patrimoniu, au fost luate primele măsuri de conservare a obiectelor achiziţionate, au fost trecute în inventarul general al Muzeului de Istorie şi Etnografie şi au fost întocmite fişele la fiecare obiect.

 

3. În a treia acţiune a fost organizată o expoziţie permanentă în cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie, care valorifică şi promovează patrimoniul material al comunităţilor de români

 

4. Au fost tipărite 1000 de pliante cu expoziţia realizată în muzeu, în limba română şi ucraineană, care vor  fi distribuite gratuit.

 

5. Au fost editate 1000 de broşuri în limba română si ucraineană, care vor fi distribuite gratuit agenţiilor de turism, instituţii culturale din România, Ucraina şi state din Uniunea Europeană. În broşură sunt promovate valorile culturale ale comunităţilor româneşti din Transcarpatia aflate în cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie a Românilor din Transcarpatia.

 

6.  Au fost publicate 30 de afişe, care au fost distribuite la şcolile din comunităţile româneşti.

 

7. A fost organizat un seminar cu tema „Promovarea valorilor culturale a patrimoniului material specific comunităţilor româneşti din dreapta Tisei, Ucraina, ca parte a moştenirii culturale comune europene”.

 

Beneficiarii principali ai proiectului sunt în primul rând comunităţile româneşti din dreapta Tisei (elevi, profesori, comunităţile locale, meşteri artizani) şi vizitatori din Ucraina, România şi din alte ţări, muzeul fiind un rezultat peste timp a culturii materiale a acestei zone.

 

Coordonator proiect, Director muzeu Botoş Ion

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.