• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Decembrie , 2023

Comunicat de presă

08 decembrie 2023
 

Comitetele Civice de Cartier înfiinţate în cadrul proiectului „Sprijin pentru funcţionarea GAL Baia Mare”
POCU/482/5/1/127124

 

Asociația Grupul de Acțiune Locală Baia Mare, beneficiar al proiectului „Sprijin pentru funcționarea GAL Baia Mare”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axă prioritară 5 „Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”, Obiectiv Specific 5.1., vine în sprijinul comunităţilor defavorizate din Municipiul Baia Mare, contribuind astfel la reducerea numărului de comunităţi marginalizate (roma şi non-roma) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din oraşe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populaţie aparţinând minorităţii roma, prin implementarea de măsuri/ operaţiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC.

Proiectul are în vedere o serie de activităţi cu comunitatea şi actorii sociali, în cadrul cărora, prin metode inovative de informare, consultare şi implicare a comunităţii şi actorilor sociali, vin să răspundă nevoilor comunităţii din teritoriul SDL, intervenţiilor propuse în SDL, şi să completeze procesele de dezbatere a celor mai bune soluţii de integrare a acestora în proiectele implementate.

În cadrul proiectului, s-au înfiinţat 6 comitete civice de cartier, compuse din re-prezentanţi ai diferitelor categorii de locuitori din teritoriul SDL, inclusiv ZUM Craica (persoane implicate civic, voluntari tineri, vârstnici, alte grupuri vulnerabile etc.). Aceste comitete au fost înfiinţate încă din 2019, fiind organizate şi gândite să funcţioneze la nivel zonal, pe toată suprafaţa cartierului Vasile Alecsandri din Baia Mare (teritoriul SDL), inclusiv ZUM Craica, respectiv:
• Comitetul Civic de Cartier Arieşului
• Comitetul Civic de Cartier Vasile Alecsandri
• Comitetul Civic de Cartier Păltinişului
• Comitetul Civic de Cartier Republicii
• Comitetul Civic de Cartier Craica 1
• Comitetul Civic de Cartier Craica 2

Dacă la sfârşitul anului 2019 numărul membrilor înscrişi a fost de aproximativ 25 de persoane, în acest moment, cele 6 comitete civice de cartier au 68 de membri. Aceştia au participat, în perioada 2019-2023, la 27 de întâlniri şi la toate evenimentele organizate de GAL Baia Mare, dedicate comunităţii, pentru a asigura dezbaterea tematicilor dezvoltării comunitare şi integrarea acestora în ghidurile de finanţare pentru acordarea finanţărilor POCU/POR.

De asemenea, înfiinţarea şi dezvoltarea de celor 6 comitete civice de cartier şi participarea acestora la toate evenimentele dedicate comunităţii au asigurat structuri comunitare voluntare durabile pentru dezbaterea tematicilor dezvoltării comunitare şi creşterea spiritului civic al cetăţenilor. Întâlnirile cu comitete din celelalte cartiere, dar şi cele cu decidenţi locali care au avut loc în perioada de implementare a proiectului au creat un model de lucru, colaborare şi consultare pe care Asociaţia GAL îl va încuraja şi sprijini şi după terminarea proiectului.

Comitetele înfiinţate au rolul de suport pentru comunitate, reprezintă vocea co-munităţii, se consultă cu aceasta şi cu factorii de decizie, identifică soluţii şi se implică activ în implementarea acestora. Comitetele civice de cartier sunt deschise pentru oricine doreşte să se implice în viaţa comunităţii iar procesul de aderare este unul simplu şi gratuit.

Alături de echipa proiectului „Sprijin pentru funcţionarea GAL Baia Mare”, membrii comitetelor civice de cartier au avut un rol important şi în respectarea şi promovarea principiului nediscriminării pe durata proiectului şi a implementării SDL.

Proiectul se implementează pe o perioadă de 58 luni, începând cu 29 martie 2019, până la 31 decembrie  2023 şi are o valoare totală de 2.004.634,64 lei, finantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, .

 

Detalii suplimentare despre proiect sunt disponibile pe www.galbm.ro.  

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Capital Uman 2014-2020,
Cod SMIS 2014+ 127124

Manager Proiect, Cristina Frasin, asociatia.galbm@gmail.com, +40745576765

 

  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.