• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Complexul Astronomic Baia Mare, mai aproape de oameni

Anul 2017 a adus mai multe premiere la Complexul As­tronomic Baia Mare. Astfel, în acest an, în ciuda perso­nalului restrâns (față de nevoile existente), instituția a derulat cu succes două proiecte de anvergură națională, co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, în paralel cu creș­terea susținută a numărului de vizitatori ai Planetariului, expozițiilor existente și dezvoltarea de activități educaționale aplicative în cadrul unor programe anuale sau de lecții tematice, la cerere.


Trendul de creștere masivă a numărului de vizitatori, de la an la an, odată cu noua / vechea identitate asumată de ins­tituție de sine stătătoare din 2014, în directa subordonare a Consiliului Jude­țean Maramureș și modernizarea faci­li­tăților existente (cel mai modern Pla­netariu public din România, prima expoziție digitală multimedia din România, prima expoziție astronomică multisenzorială din România, primul Planetariu pentru nevăzători din Româ­nia, cinematronul 3D – pentru lecții tematice de astronomie, modernizarea gardului și zonei de acces din curtea instituției, îmbogățirea fondului de carte etc.) s-a transpus și mai vizibil, în acest an, în răsturnarea raportului între vizitatorii cu plată și cei cu acces gratuit.
Astfel, numărul total de vizitatori în anul 2017, la sediul Complexului As­tronomic Baia Mare a fost de 20.117, față de 15.293 în anul 2016. În 2017, numărul biletelor vândute a fost 14.800, față de 9.919 în 2016. Raportat la numărul total al vizitatorilor, 13.000 de tichete cu plată au fost distribuite pentru copii, școlari, studenți și pensionari, iar 1.800 tichete cu plată au fost distribuite adulților. Din numărul vizitatorilor cu acces gratuit (5.317), 2.000 de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor, iar 3.317 au participat gratuit la alte activități cu publicul.

În 2017, din numărul total de vizitatori, 437 au fost vizitatori străini (față de 238 în 2016), 9.750 de vizitatori reprezintă public local din Baia Mare, 3.813 vi­zitatori reprezintă public local județean, iar 6.117 reprezintă vizitatori sosiți din alte regiuni ale României.
Și în ceea ce privește audiența online a Complexului Astronomic Baia Mare, deținem date interesante, care susțin trendul de creștere al popularității instituției. Astfel, pe website-ul principal al instituției, în anul 2017 au fost înregistrate 92.973 accesări de pagină, față de 79.263 în 2016, 68.638 în 2015 și 40.004 în 2014. Astfel media vizi­telor zilnice pe website a fost în anul 2017 de 257, față de 217 în 2016, față de 188 în 2015, față de 110 în 2014.
De asemenea, numărul vizitatorilor de pe site-urile de proiecte din portofoliul online al CABM (www.crt-ro.com și www.planetour.ro ): 28.413 vizitatori internauți.
Portofoliul online al CABM cuprinde și 3 pagini diferite pe rețeaua Facebook.com, 1 pagină pe rețeaua Twitter, 1 pagină pe rețeaua Scribd.com, 1 pagină pe platforma de conținut video Youtube.com și două pagini de prezentare via Google Acces.

Publicațiile tipărite de Complexul Astronomic Baia Mare în 2017 au fost următoarele: Anuarul de astronomie po­pulară al Complexului Astronomic Baia Mare; Planisferă (hartă stelară) cu subliniere constelații românești tradi­ționale; Ghidul muzeografului pentru proiectul „Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”.
Calendar mural pentru 2018 – Sim­bo­luri astrale în arhitectura populară din Ma­ramureș; Publicație electronică – ghid audio – planetariu pentru nevă­zători.
Proiectele (cu anvergură națională) realizate cu atragere de finanțare de la Administrația Fondului Cultural Na­țional au fost:
Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători;
Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare.
Aceste date, menționate mai sus, repre­zintă un sumar al activităților derulate de Complexul Astronomic Baia Mare în anul 2017, în care este mai mult decât vizibilă creșterea au­dien­ței instituției, a interesului publicului pentru astronomie – pentru cultură și știință – și poziționarea CABM ca unul dintre cele mai accesate obiective de interes turistic din Baia Mare și Maramureș.

În plus, proiectele cu anvergură na­țională s-au tradus în parteneriate cu instituții importante din România, și au reușit, ca urmare, să asigure o promovare națională și internațională pentru imaginea Complexului Astronomic Baia Mare, se arată în Raportul emis de Observatorul băimărean.

 

 

Cifre și date

„Pentru anul 2017 a fost foarte important numărul de vizitatori. Am avut cel mai bun an din punct de vedere al veniturilor proprii, încasări din bilete și din proiecte, alte posibilități de a realiza venituri proprii nu avem.
Am avut aproape 70 de mii de lei din bilete și circa 100 de mii lei din cele două proiecte care s-au derulat la noi. Am putea spune că am fost oarecum norocoși, nu putem garanta că vom câștiga în fiecare an două sau mai multe proiecte. De scris, noi scriem, dar nimeni nu garantează că în fiecare an ești eligibil pentru finanțare.
Având aceste fonduri am reușit ca până la sfârșitul anului să facem împrejmuirea completă. Până acum am avut doar gard spre latura de est și gardul din față care era de aproape 50 de ani. Este bine că am închis accesul, era mulți oameni fără adăpost care veneau și dormeau pe zona verde, era foarte multă mizerie. În principal pentru asta am făcut împrejmuirea.

Ovidiu Ignat, managerul Observatorului Astronomic

 

 

Observatorul băimărean a avut și activități în Dumbrăvița, cu elevii din localitate

„Cu Dumbrăvița am început colaborarea din 2014 când eram cu implementarea proiectului de achiziționare a aparatului nou. În cadrul acelui proiect am avut de găsit cinci puncte libere, de culoare luminoase în județ și cinci puncte la Karpatia, în Ucraina. Am găsit acest puncte, unul a fost în proximitatea UAC. Intenția noastră a fost să găsim pensiuni aproape de punctele respective pe care să le dotăm cu câte un telescop, să învățăm oamenii să facă observații astronomice și să atragem turiști! În cadrul proiectului am dat un telescop la Şcoala generală din Dumbrăvița și pe un deal din apropiere”, a spus Ovidiu Ignat. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.