• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Martie , 2019

„Comorile României” au ajuns la diaspora românească din Ungaria

Nicolae TEREMTUŞ

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute pu­blicului larg valorile recunoscute pe plan mon­­dial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale UNESCO din România, deoarece patrimoniul naţional este o componentă esenţială a identităţii româneşti!
La invitaţia Consulatului General al României din Gyula, expoziţia de artă fotografică „Comorile Româ­niei” a fost expusă în cadrul mani­festării „Mărţişor cultural românesc la Aletea”, care a fost organizată în data de 6 martie 2019 la Casa de Cultură din Elek şi dedicată sosirii primăverii, dar şi promovării culturii, valorilor, tradiţiilor şi iden­tităţii naţionale româneşti în acest frumos oraş situat la graniţa de stat a Ungariei cu România, locuit de o numeroasă comunitate românească alături de comunităţile de maghiari, slovaci şi germani din localitate.
La acest eveniment au participat peste 350 de persoane, între care multe oficialităţi cum sunt: Preasfin­ţitul Părinte Siluan - Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Aurel Becan – Protopop de Szeged (Seghedin), Părintele Ionuţ Negrău – Paroh de Săcal, gazda acestui eveniment cultural Florin Trandafir Vasiloni – Consulul General al României la Gyula, Daniel Banu - Consulul Ge­neral al României la Szeged, Tiberiu Iuhas – Preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (A.Ţ.R.U.), Gheorghe Cozma – Directorul Oficiului A.Ţ.R.U., Pluhár László – Primarul oraşului Elek, Petru Sălăjan – Directorul Şcolii Generale din Elek, Gheorghe Bágy – Preşedintele Autoguvernării Ro­mâneşti din Elek, Elisabeta Ardelean – Directoarea Casei de Cultură din Elek, Alexandru Popa – Prorectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Eugen Gagea – Prodecan în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Eva Iova Şimon – redactor şef şi directoare a săptămânalului românilor din Ungaria „Foaia Românească” din Gyula, Amelia Palcu – directoarea Liceului Teoretic „Mihai Veliciu” din Chişineu-Criş, judeţul Arad.

Cuvintele de bun venit şi de salut ale Consulului General al României la Gyula, domnul Florin Trandafir Vasiloni şi ale domnului Pluhár László – Primarul oraşului Elek au des­chis evenimentul şi apoi doamna asis. univ. dr. Natalia Lazăr de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare şi manager al Muzeului Ţării Oaşului a prezentat expunerea „Măr­ţişorul Românesc, element al patrimoniului cultural imaterial”, în care a explicat semnificaţia acestui vechi obicei legat de venirea primăverii.

Artistul fotograf Ilie Tudorel a prezentat apoi turneul internaţional al expoziţiei „Comorile României”, expunând interactiv cele mai va­loroase elemente ale patrimoniului material, imaterial şi natural ale României aflate pe Lista Patrimo­niului Mondial UNESCO. Astfel, şi românii din Ungaria au avut ocazia de a afla şi vedea acele valori patrimoniale cu care se mândreşte popo­rul român: fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei, bisericile de lemn din Maramureş, bisericile pictate din nordul Moldovei, satele cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Mănăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi (Strâmbu-Băiuţ şi Groşii Ţibleşului).
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Un moment special a fost dedicat obiceiului MĂRŢIŞORULUI, care la diaspora românească din zona Gyula este în prezent mai puţin cunoscut. Au fost dăruite publicului numeroase mărţişoare româneşti confecţionate tradiţional de doamna Maria Marinca şi copii din satul Budeşti, judeţul Maramureş, după un model arhaic rămas din moşi-strămoşi.
Participanţii la eveniment au urmărit cu interes această expunere, aflând astfel ce patrimoniu valoros are „ţara mamă România” şi de ce se pot mândri că sunt români.

Patrimoniul cultural al României este o bogăţie care venind din stră­buni şi străbătând veacurile este o parte integrantă a identităţii naţio­nale, dar are şi o valoare universală.
Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare.

Evenimentul cultural de la Elek a mai cuprins şi multe momente artistice deosebit de apreciate de public: poezii şi cântece consacrate, de primăvară, pregătite cu multă sârguinţă şi oferite în limba română de elevi ai Şcolii Generale din Aletea; renumitele dansuri ro­mâneşti din localitate, oferite de „Ansamblul Păstrătorilor de Tra­diţii” din Aletea, care cuprinde şi doi venerabili artişti ai artei populare din Ungaria: domnul Gheorghe Bágy şi Petru Sabău; multe cântece şi dansuri populare, prezentate în minunatele costume populare ro­mâneşti de tineri şi talen­taţi dansatori, membri ai Ansamblului Folcloric „Floarea Crişului”, din Chişineu-Criş, ju­deţul Arad.
Manifestarea „Mărţişor cultural românesc la Aletea”, desfăşurată într-o atmosferă prietenească, a fost un prilej de a prezenta valorile tradiţionale identitare româneşti şi de a întări legăturile dintre românii „de peste mări şi ţări”, dar cetăţeni într-o Europă Unită, mai ales în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.