• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Comisia Europeană a aprobat continuarea proiectului de 120 de milioane de euro, fără Borşa

 

Mega-proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal din Maramureş continuă. Comisia Europeană a decis că proiectul poate continua fără Borşa, iar banii vor fi redistribuiţi celorlalte primării.

 

Prin adresa nr.124601 din 22 noiembrie 2012, Direcţia Generală AM POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a anunţat Guvernul României, Ministerul Afacerilor de Externe şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Maramureş, că ieşirea oraşului Borşa din proiectul de 120 de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare poate fi continuat, banii urmând să fie redistribuiţi localităţilor rămase în proiect.

Această adresă survine demersurilor făcute la Comisia Europeană pentru obţinerea aprobării prin care proiectul poate fi continuat.

 

În urmă cu două săptămâni, preşedintele ADI Maramureş, primarul Cătălin Cherecheş, a convocat o întâlnire la care s-a încercat soluţionarea problemelor generate de decizia localităţii Borşa de a se retrage din asociaţie, automat şi din proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare. Acest lucru s-a şi întâmplat.

 

Lucrările continuă în celelalte localităţi, banii pentru Borşa vor fi redistribuiţi

 

ADI Maramureş a decis să accepte ieşirea oraşului Borşa din proiect şi s-au făcut demersurile necesare pentru continuarea proiectului. În cursul zilei de ieri s-au primit acceptul şi asigurările că proiectul poate continua şi fără această localitate, aşa se face că fondurile prevăzute pentru Borşa vor fi redistribuite.

 
 

„Având în vedere faptul că modificarea acestui proiect major trebuie aprobată de către Comisia Europeană, AM POS Mediu a avut consultări cu reprezentanţii acesteia şi a primit un punct de vedere pozitiv cu privire la modificările survenite”.

Ciprian Ghioc, director general Direcţia Generală AM POS Mediu

 

„Noi am depus toate eforturile pentru asigurarea cadrului instituţional privind regionalizarea, necesar pentru accesarea fondurilor UE nerambursabile pe acest program. Consecinţele retragerii oraşului Borşa vor fi resimţite de comunitatea locală pe termen lung, problemele vor fi generate de administrarea serviciilor de apă şi canalizare, conform reglementărilor în vigoare, cât şi de conformarea la directivele UE pentru apă şi apă uzată, investiţiile necesitând costuri mari, care vor fi greu de atras de către Borşa, în situaţia în care au fost asigurate iniţial şi s-a renunţat la finanţare. Aceste aspecte nu au fost înţelese de noua administraţie locală”.

Zamfir Adoreanu, director executiv ADI Maramureş

 

„Cu toate că aveam încrederea că vom putea continua derularea acestui proiect vital pentru Baia Mare şi Maramureş, a cărui valoare este la 120 de milioane de euro din fonduri europene, mă bucură că ni s-a dat şi oficial unda verde pentru a continua. Nu putem permite ca administraţia puerilă a unei localităţi să ne oprească pe noi, Baia Mare, dar şi pe alte localităţi din proiect, să pierdem aceşti bani cu care putem să le oferim cetăţenilor utilităţile necesare, sau reabilitarea lor. Şi în Baia Mare sunt zone, cum ar fi Firiza, Ferneziu şi Valea Borcutului, unde sunt mii de oameni care încă nu sunt racordaţi la apă şi la canalizare. Datorită acestui proiect, Baia Mare va ajunge în final să aibă o acoperire de aproape 100% în ceea ce priveşte reţeaua de apă şi canalizare”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Prof. Vasile COMAN pe 29.12.2012 la 09:52
Apa, data de bunul Dumnezeu, mai nou si nu prea, trebuie platita. La Viseu, se plateste, pe factura si apa de ploaie. Mai urmeaza sa puna aparate pe consumul de aer respirat. Apa, la Viseu, pute a clor. Putini cetateni din Viseu, beau apa de la robinet. Eu, am gustat doar, apa de la robinet. Locuiesc in Viseu de aproape patru ani. Apa de baut, aduc cu bidonul de la izvoarele locale sau de la Moisei. Propaganda cu fondurile europene, nu tine la Borsa. Borsenii nu sunt prosti (sunt doar salbatici)
Borsenii, pot sa-si faca investitiile din incasari pe consum. De cand apa a fost preluata de Vital, firma le-a luat banii pe consum ai borsenilor dar nu au facut nici o reparatie la instalatia de apa, nicidecum o investitie. Daca cineva din Borsa a avut nevoie de o reparatie sau o extindere, a facut-o pe banii lui.
Basca, apa e de calitate, vine prin cadere, de la izvoare curate si limpezi, de munte. Nu pute a clor, ca la Viseu.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.