• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 August , 2023

Comentatorii lui Ștrebeli aruncă venin în spațiul public

Un nou număr al minunatului nostru săptămânal, un nou text despre situația de la Muzeul de Artă. Managerul, celebrul Robert Ștrebeli, nu și-a dat încă demisia, probabil nici nu o va face. Nu este atât de curajos, iar despre onoare ce să mai vorbim. De fapt, în muzeu sunt probleme cu legalitatea, achizițiile făcute în scurtul mandat ștrebelian atârnă ca o piatră de moară. Din păcate, autoritățile încă nu au reacționat. Multă lume ne întreabă de ce. Greu de dat un răspuns.


Revenind la situația de acolo, trebuie să aducem în fața cititorilor noștri o întâmplare ce arată dimensiunea porcăriilor de la muzeu. Textele care apar în GAZETA de Mara­mureș sunt postate pe site-ul săptămânalului nostru pentru lecturare în toată lumea. La sfârșitul fiecărui text, există o rubrică de comentarii în care cititorii își pot exprima părerile față de subiectul citit. Și de bine, și de rău. După o minimă verificare, administratorul publicației postează comentariul pentru a fi citit de toată lumea.

Desigur, textul comentariului trebuie să fie decent, fără injurii și trebuie să fie semnat, asumat, de cel care face comentariul. Dacă nu se îndeplinesc aceste minime con­diții, nu postăm.

Și acum, partea interesantă. La ultimul text despre situația de la muzeu, cineva a făcut un comentariu. Din păcate, el nu este semnat. În aceste condiții, nu poate fi expus. Dar, având în vedere situația tensionată de acolo, minciunile care se lansează în spațiul public, vom face câteva precizări.

Credem că acest comentariu apar­ține cuiva apropiat de Ștrebeli sau cuiva din interiorul muzeului. În mare, în comentariu se spunea că într-adevăr sunt probleme acolo. Că a avut loc un concurs pentru angajarea unui muzeograf debutant și nu s-a prezentat nimeni.
Apoi, comentatorul aruncă o săgeată spre fosta conducere a muzeului, cea de care Șterbeli și-a bătut joc. Se spune în comentariu că problemele datează de atunci, că nu existau muzeografi și că totul s-a făcut în dorul lelii.

Apoi, concluzionează că, sub conducerea celebrului manager, ce nu știe să scrie corect, muzeul a fost acreditat și au fost angajați doi muzeografi. Care sunt incompetenți, dar măcar există. Pe logica asta mizerabilă, se înțelege că și în cazul managerului lucrurile ar sta cam așa. O fi el prost, incompetent, nepregătit, dar există.
Comentariul  este semnat ”SS”.

Acum prezentăm adevărul pentru a termina cu minciunile care se tot prezintă public.
Pe  vremea directoratului lui Tiberiu Alexa, muzeul a fost acreditat. Și noi am prezentat acest fapt important pentru muzeu. Procesul de acreditare este complex și presupune îndeplinirea multor con­diții. Alexa a lucrat din greu pentru a avea toate condițiile îndeplinite. Alături de el, au fost specialiștii recunoscuți. Ioan Angel Negrean a fost muzeograf, iar Dorel Topan a avut curs de muzeograf. În plus, Alexa a fost muzeograf până cnd a trecut la cârma muzeului. De asemenea, mai  era acolo și domnul Muscă, un specialist recunoscut. Și mai erau și alții în echipa muzeului ce au lucrat pentru ca acesta să devină un reper în rândul muzeelor din țară.

Negrean și Topan au doctorat luat cu brio, iar lucrările lor au fost publicate chiar de către muzeu. Pe vremea lui Alexa, s-a făcut cercetare adevărată. Au fost publicate studii, lucrări, volume în acest sens. Au fost organizate expoziții cu lucrări din patrimoniul muzeului, iar Centrul Artistic Baia Mare s-a dovedit a fi un ambasador cultural al nordului așa cum nu prea găsești. Muzeul de Artă, alături de Biblioteca Județeană „Petre Dul­fu”, au fost  promotorii culturii mara­mureșene.

În momentul de față, la muzeu este un manager controversat și sunt doi muzeografi dintre care doar unul se poate numi așa și care este recunoscut pentru profesionalism și în zona culturală maramu­reșeană. Ceilalți sunt persoane care îi cântă serenade lui Ștrebeli noaptea, ziua sau când este nevoie.
De ce nu s-a prezentat nimeni la concurs? Nu știm dar, bănuim.
Probabil, lumea a aflat de multele porcării ce se înfăptuiesc la muzeu și nu a vrut să vină într-un astfel de mediu.
Că Ștrebeli asta a făcut. I-a îndepărtat pe cei competenți și a adus persoane care răspund la comenzile lui. Este incredibil cum poate manipula omul ăsta situația din interiorul muzeului. Chiar dacă vorbește prost, nu poate scrie corect, se ferește să vorbească liber, tot timpul citește de pe foi lucruri scrise de alții, totuși sunt persoane care merg în turmă după el. Incredibil.

Ar mai fi de spus multe și vom continua să prezentăm ce se întâmplă. În numerele  viitoare, vom scrie despre rolul UDMR în toată povestea de aici, cum încearcă ungurii să confiște zona culturală românească, Colonia, Centrul vechi, Muzeul de Artă. Lucruri cutremurătoare, mai ales că autoritățile nu intervin.  Maghiarii au reușit, de mai bine de 30 de ani post revoluționari, să se insinueze la guvernare și să aducă prejudicii mai ales culturii. În particular, culturii maramureșene. Greu de înțeles de ce sunt lăsați să facă asemenea lucruri. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.