• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Ianuarie , 2014

Combinatul Romplumb, curtat de englezi

La ultima şedinţă de Consiliul Local Baia Mare a avut loc o întâlnire a consilierilor băimăreni cu un posibil investitor pe platforma Romplumb. Prezentarea s-a făcut la începerea şedinţei de CL. Nu au fost manifestări ecologice din partea consilierilor.

 
 

Firma ce doreşte să cumpere combinatul este din Anglia. Metals Finance Europe Ltd, se ocupă cu prelucrarea minereurilor neferoase, dar şi a deşeurilor, de exemplu bateriile de maşini. Ea a fost reprezentantă de James Forrest, director executiv al firmei. Acesta a venit cu o jumătate de oră înainte de începerea şedinţei. A stat în holul sălii mari de la Millennium. Directorul executiv Forrest a fost însoţit de o româncă ce a asigurat traducerea din şi în engleză.

În timp ce aşteptau, englezul a dat dovadă de nerăbdare. Îşi bătea pantofii cu vârf ascuţit, unul de celălalt, cu un sârg nedemn de calmul englezesc. De fapt, directorul executiv a avut o ţinută standard, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dacă te-ai fi întâlnit pe stradă, nu ai fi zis că este şeful unei firme ce doreşte să cumpere Combinatul cu 7 milioane de euro şi să investească 4 milioane de euro pentru modernizare şi producţie. Aşa a spus cetăţeanul englez.

 

Forrest a subliniat de mai multe ori că nu poate oferi date amănunţite despre ofertă, având în vedere că firma engleză este în negocieri cu ministerul economiei român. Oferta de cumpărare a fost depusă în octombrie anul 2013 la lichidator, iar în ianuarie, acest an, a fost completată cu date noi la minister. Englezul estimează că până în zece februarie se va da un răspuns.

Singurele aspecte prezentate au fost preţul oferit şi profilul de activitate.

În primul rând, se va realiza o linie de prelucrare a bateriilor auto, dar şi a altor deşeuri cu conţinut de plumb. Aceasta ar fi activitatea de început pentru a se da de lucru la circa 500 de oameni ce vor fi muncitori din Baia Mare. În perspectivă, se doreşte reluarea prelucrării concentratelor plumboase. Directorul executiv englez a spus că firma ce o reprezintă doreşte să aducă alte companii pentru realizarea investiţiei. El a numit două firme: Dow Chemicals şi Caterpillar.

 

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a spus că a prezentat firma engleză în plenul CL deoarece doreşte transparenţă. Pe de altă parte, primarul băimărean a spus că municipiul are nevoie de industrie şi investitorii serioşi sunt bine veniţi. El a atras atenţia că orice investiţie la Romplumb trebuie să fie făcută cu respectarea normelor de mediu.

Doar în acest caz, o posibilă investiţie este primită de comunitate.

Au luat cuvântul mai mulţi consilieri locali, vorbind frumos despre nevoia de locuri de muncă, de industrie, iar undeva, la sfârşit, şi despre un mediu curat.

 
 

O poveste cu plumb

 

Combinatul Romplumb a fost închis deoarece nu a mai primit subvenţii de la stat în urmă cu mai bine de un an. Casa de Insolvenţă Transilvania a preluat Combinatul şi a început să vândă din activele avute. Nu ştim dacă au fost descompletate liniile de producţie, dar ştim că înainte de a fi închis Combinatul, aici au fost aduse instalaţii multe şi scumpe. A fost finalizată sau era în curs de finalizare linia de prelucrare a bateriilor auto. O afacere pe care a vrut să o facă şi statul român prin Combinatul băimărean.

Din motive necunoscute, s-a renunţat. Această afacere este rentabilă. O astfel de capacitate productivă se află în Bucureşti, la Nefereal. Adică în oraş. Dacă există instalaţii bune, la nivelul acestor ani se poate lucra în siguranţă. Evident, cu o anumită marjă de poluare inevitabilă în cazul oricărui proces industrial, productiv.

În momentul de faţă, în România bateriile auto sunt adunate de firme specializate şi sunt duse afară pentru a fi prelucrate.

Mai greu ar fi pentru firma engleză cu reluarea producţiei de plumb. Mineritul neferos românesc a fost închis, iar materia primă pentru Combinat ar trebui adusă de afară. Cea mai apropiată sursă este în Polonia, dar aici producţia de concentrate, după informaţiile noastre, a fost cumpărată, sau în mare parte, de firme din China.

În acest context este greu de crezut că ar fi rentabil de pornit o astfel de activitate. Pe de altă parte este naşpa să aduci în Baia Mare concentrat din altă ţară, să îl prelucrezi aici, iar produsul finit să plece în ţara de origine.

Acum se vede porcăria pe care au făcut-o guvernanţii de până acum prin acceptarea închiderii mineritului neferos românesc. Au fost raţiuni politice, geostrategice din care ţara noastră a ieşit mai mult decât şifonată.

Acum, nevoia de resurse face ca statele puternice să încerce resuscitarea unor industrii în ţări mai amărâte, precum România.

Trebuie avut grijă ce se acceptă şi trebuie luptat ca producţia de metale neferoase să se facă cu resurse româneşti şi în beneficiul României.

Am căutat în spaţiul virtual câteva referinţe despre firma engleză.

Am găsit doar faptul că ea a fost înfiinţată în 2011 şi că are un capital de 100 de euro împărţit în o sută de acţiuni cu valoarea de un euro.

Directorul englez a spus că au puncte de lucru în Australia, în Albania şi în Chile.

Rămâne de văzut! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.