• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 28 Septembrie 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Iunie , 2021

Colţu meu. Violențele de acum, nimic nou sub soare

Zilele astea, m-am îngrozit urmărind buletinele de știri la televiziunile naționale. Crime, violuri, fraude în primării, certuri în care se folosește forța. Multă violență în școli. Dacă ar fi să analizezi aceste întâmplări, ai spune că România a devenit raiul infractorilor. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Cu siguranță că numărul infracțiunilor a crescut, dar ele existau și în trecutul mai apropiat de noi. Iar acum aceste întâmplări se media­tizează mai mult. Am putea spune că sunt cele mai cerute de redacțiile centrale, corespondenților din teritoriu. Accidente de mașini și infrac­țiuni. Ingrediente sigure pentru un rating cât mai mare.
Apoi, știrile respective sunt reluate la nesfârșit.  Dacă ai urmări câteva ore programele de știri, te-ar apuca depresia. Despre violența în școli ce s-ar putea spune? Copiii, tinerii de acum nu fac decât ce au învățat, ce au văzut în copilărie, acasă, la prieteni. Dar cam așa a fost și anii trecuți. Îmi amintesc de perioada în care copiii mei erau la liceu. Undeva, în centrul orașului. Ei îmi povesteau de drogurile ce se consumau în școală. Era un stabiliment, ceva cu mov, în care colegi de-ai lor cum­părau tot felul de pastile și țigări. Iar drogurile erau consumate, în general. La școală, cu toate „binefacerile” lor. Țin minte că m-am certat cu repre­zentanți de-ai poliției la conferințe pe tema consumului de droguri la șco­lari. Ei susțineau că nu există un astfel de fenomen în școlile băimărene. Ca atare, la Mov nu se făceau controale, în spatele școlilor nu se făceau razii, iar copiii erau lăsați în pace, să viseze...
Dincolo de acest fenomen, care azi poate e mai intens, relațiile între colegi erau la fel de nasoale. Unii erau bătuți, batjocoriți din diferite motive, jigniți, torturați fizic și emoțional. Acum se spune bullying, atunci erau violențe între colegi. De fapt, și în urmă cu 30-40 de ani se întâmplau aceste lucruri. Probabil nu la fel de multe ca acum, dar erau. Nu sunt noutăți, nu au apărut din cauza faptului că România a trecut în demo­crație, că face parte din Europa și că am preluat ce este negativ... idei pe care unii le folosesc la  greu. Deci, nimic nou sub soare.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.