Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Colţu meu. Salata românească cu gust de acasă
În pieţele băimărene au apărut salatele, ceapa verde, usturoiul verde, ridichi, produse de sezon mult aşteptate. Din păcate, şi printre producătorii de astfel de bunătăţuri, cum se spune într-o reclamă, se află profitori. Unii ţărani nu sunt chiar ţărani, ci doar vânzători de legume şi fructe luate din import şi vândute ca produse româneşti. Un subiect care e valabil de mai mulţi ani şi se pare că nu se pot lua măsuri pentru a elimina nedreptatea.
De exemplu, te duci la piaţă cu planul de a lua o salată, două, sau câte crezi că sunt necesare pentru o supă de salată (nu pot să nu îmi amintesc cum spunea un politician din Baia Sprie, în urmă cu ceva ani, atunci când a murit un copil în timp ce culegea covrigi aruncaţi din maşină. Era campanie electorală, iar individul stătea acasă şi mânca o supă de şalată. Aşa ne spusese! Probabil de la inofensiva verzitură i s-a tras nebunia concretizată în denunţul mincinos ce a dus la acel friguros ianuarie, ce a marcat şi ne-a marcat). Vii acasă şi îţi faci supa. Pui în farfurie, iei cu lingura şi te strâmbi. Nu are gustul inconfundabil de salată. Orice gust, dar nu de salată! Aşa îl avea când luam salată de la market. Concluzia e una singură. Aşa-zişii ţărani iau produse de la angro şi vând în piaţă cumpărăturile ca produse româneşti. Şmecheria asta o fac şi cei ce tot deschid aprozarele de cartier. Am unul în vecini. O familie ce trăieşte din asta. Au o maşină mare, o dubiţă, şi periodic se duc la piaţa de angro de unde cumpără varză din Macedonia, salată din Ungaria, ceapă verde din Italia, roşiile din Spania sau Italia, cartofi din Ungaria, zarzavat din Ungaria şi aşa mai departe. Nu vezi o mică legumă românească.
Nu este o pledoarie politică şi nu ţin cu un partid ce promovează produsele româneşti, dar aprozarele vând de la angrosişti, iar în piaţă ipocrizia stă la tarabă. În acest timp, în jurul Băii Mari sunt multe localităţi unde ţăranii autentici produc toate cele în pământ românesc şi cu gust românesc. Un paradox românesc!