• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Martie , 2016

Colţu’ meu / Să avem şi noi uber-ul nostru

Mai nou am norocul să dau peste taxiuri dubioase de-a dreptul şi mă întreb cum de în oraş au loc atât de multe chestii ce nu sunt în limitele legale sau al bunului simţ.

Meseria de taximetrist este una ca şi oricare alta. Avem nevoie de taxiuri, altfel nimeni nu ar sta pe străzi să ducă oameni de-o parte şi alta a oraşului pentru câţiva bănuţi. Nu mulţi, dar pentru cei care nu au salarii mari, cei mai mulţi, este o sumă importantă şi atunci ai pretenţia ca serviciile de taxi să fie măcar bune. Scriam nu cu mult timp în urmă că am văzut o firmă ce pare nouă în acest peisaj al taxiurilor băimărene. O firmă ce vrea să fie elegantă în servire şi transport.

La prima cursă, că am favoriţii mei galanţi, cu această firmă, aşa s-a întâmplat, şoferul m-a întrebat dacă vreau bon. Cum nu am vrut, respectivul nu a dat drumul la ceas şi m-a taxat după ochi. Sigur, puteam lua însemnele maşinii şi să îl reclam. Dar…

Dar poveştile cu eleganţii continuă. Se spune prin târg că aceşti taximetrişti stau în general pe la spitale, că acolo clienţii nu sunt foarte atenţi la ce se întâmplă, fiind bolnavi sau gânditori. Pe de altă parte, dacă se urcă patru tineri, să spunem, şi se duc undeva în oraş, tariful pauşal este de 5 lei (un exemplu). Pare ieftin, îşi zic pasagerii, dar şoferul continuă, imperturbabil, 5 lei de persoană. Adică, te taxează la persoană, nu la kilometrii parcurşi, sau mai exact şi la una, şi la alta.

Chestia asta face parte din ciclul români inventivi. Din păcate inventivitatea noastră se rezumă la prostii, mici furtişaguri, înşelăciuni, din care nu se câştigă mult, dar se pare că este important pentru mulţi dintre noi. Nu cred în continuare că suntem un popor de borfaşi, dar parcă pe zi ce trece numărul borfaşilor este tot mai mare, mult prea mare.

 

În chestiunea taxiurilor ar trebui să se dea o libertate absolută celor care vor să practice taximetria, respectând criterii stricte, dar fără a îngrădi numărul taxiurilor. Doar atunci concurenţa şi-ar spune cuvântul. Borfaşii ar fi excluşi.

Se pare că fenomenul de curăţenie a început cu apariţia celor de la Uber.

Deocamdată în Bucureşti!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.