• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Colţu’ meu / Roşii şi taxiuri! Asemănări

Trebuie să scriu la rubricuţa mea despre roşii şi taxiuri, două chestiuni atât de diferite, dar atât de legate de bani!

Dacă te duci cu taxiul, în Baia Mare, trebuie să scoţi ceva bani din buzunar, având în vedere că tariful este unul dintre cel mai ridicat din ţară. La noi, ca la nimeni, 2,39 lei per kilometru, la alţii, din Cluj, Vatra Dornei, Bistriţa locuri în care am fost de curând, tarifele sunt sub 2 lei. De ce diferenţele astea, e greu de spus. Totuşi, am aflat că la noi în oraş s-a format un cartel din care fac parte toţi cei cu taxiuri, că vor, că nu vor. Nu vrei să faci parte din cartel, eşti ameninţat şi chiar ameninţat cu de toate, ca o pizza mare.

Nu am crezut, dar ceva este, mai ales că se vorbeşte de influenţa unor poliţişti, oameni de… alte categorii, care au maşini băgate în unele firme. Şi ăştia vor profit rapid şi fără drept de replică.

 

Pe alt palier, în piaţă, de mergi să cumperi un kilogram de roşii, te loveşti de o chestie asemănătoare. Toţi producătorii, sau aşa-zişi producători, vând roşiile la acelaşi preţ. De ce? Pentru că suntem fraieri, ca în cazul taxiurilor. Mergem să cumpărăm, oricum ar fi.

Ce au în comun roşiile din Lăpuşel cu cele din Coltău, din Sălaj sau Satu Mare, ori din Italia, Spania? Preţul. Au acelaşi preţ.

Deşi nu poate fi la fel, având în vedere distanţele mari între producători. Şi în cazul roşilor şi al legumelor şi fructelor din pieţele băimărene se vorbeşte de un cartel, eu i-aş spune o mafie ce dictează preţul. Din păcate, aceste lucruri nu le sesizează nimeni pentru a se lua unele măsuri.

 

Pe de altă parte, este la fel de enervant că preţurile diferă şi între soiurile de roşii, la toată lumea evident.

De pildă, cele roz sunt mai scumpe decât cele roşii, clasice. Alea galbene sau în ciorchini de toate felurile sunt mai scumpe, cu mult. Diferenţe de la 4 lei, la 10 lei. Aş fi curios cum se justifică o astfel de diferenţă. În fond, pui răsadul sau sămânţa în pământ şi uzi şi îngrijeşti să crească frumos, sănătos. Dar la toate roşiile la fel. De ce sunt mai scumpe unele?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.