• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 21 Aprilie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2021

Colţu meu. Prefecții și subprefecții devin demnitari politici

Zilele trecute, în ședința de guvern, s-a dat o OUG, prin care prefecții și subprefecții devin demnitari și vor mai fi și înalți funcționari publici. Practic, aceste funcții sunt importante, dar nu cele mai importante dintr-un județ. Prefectul este reprezentatul guvernului în teri­toriu, dar nu are un buget la dispoziție, deci e unul care învârte hârtii dintr-o parte în alta. Desigur, lucrurile  sunt mai complexe, dar, în ultimii ani, aceste funcții au fost modul de răsplătire a unora care au făcut campanie electorală, au cotizat la partid, deci o sinecură poli­tică. Evident, pentru cei de la  putere. S-a tot spus că nu sunt funcții politice, dar ipo­crizia celor care au condus până acum a fost spusă  de cei de acum. Toți prefecții și subprefecții au fost politicieni numiți din considerente politice.
Partea ha­zoasă e că, în acest moment, doar patru prefecți din toată țara sunt înalți funcționari publici, restul sunt detașați pe aceste poziții. De fapt, era ne­voie ca aceia care ocupă lo­curile de prefecți și subprefecți să poată fi schimbați când  do­rește partidul de la putere. Dacă ar fi înalt funcționar public, e cam imposibil de schimbat înain­te de încetarea mandatului.
Acum, a fost întoarsă foaia. Cei puși în fotoliile de prefecți și subprefecți vor fi demnitari, deci vor fi oameni politici și vor putea să fie mutați, detașați sau demiși, după cum vor mușchii politicienilor de la putere.
Nu vor avea de suferit salariile acestora. Rămân la  fel. Normal, corb la  corb își scot ochii.
Cei care sunt acum prefecți vor fi scoși din schemă și vor ajunge ins­pectori guvernamentali.
Adică, un băgător de seamă pe banii statului, adică a contribuabililor.
Asta și pentru cei de acum care au tot spus că trebuie redus numărul bugetarilor. Dacă se va întâmpla această minune, vor fi reduși cei din eșaloanele doi, trei. Adică, femei de serviciu, portari, muncitori.  Ăștia de pe funcții, cu salarii mari, uriașe, chiar nu vor avea de suferit. Deci, să fii inspector guvernamental e slujba de vis. Tu în Baia Mare, funcția de inspector în Galați, de exemplu. Mergi acolo o dată pe lună sau de câte ori e nevoie – de obicei nu e - întorci câteva hârtii și vii acasă. Salariul e unul pe măsură, de la 6.000 de lei în sus, net.  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.