• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

Coltu’ meu / Plictiseala din Baia Mare

În Baia Mare te plictiseşti chiar şi atunci când participi la evenimente, şedinţe, conferinţe de presă sau alte manifestări la care ziariştii participă zi de zi.
Te duci şi ai impresia că filmul ăla l-ai mai văzut. Sentimentul de déjà vu este tot mai prezent prin târg. Toţi spun aceleaşi lucruri, repetă la nesfârşit fraze, propoziţii, unele agramate, fără înţeles. După ce asculţi înregistrarea, uneori trebuie să te gândeşti mult la sensul unei ziceri. Desigur, nu toţi sunt aşa, dar mulţi, prea mulţi siluiesc limba română. Nu ar fi numai acest aspect, dar nu au idei, nu ştiu să comunice, să se facă plă­cuţi la vorbă, să te atragă.
Mulţi cred că a fi ziarist e o chestie sim­plă, de genul: te duci, asculţi un pic şi ai dat o ştire de trei rânduri. Urmează o pauză cât mai lungă. Adică, un fel de pierde vremea.

Nu este aşa, presa e frumoasă, dar şi pretenţioasă.
Trebuie să faci faţă stresului continuu, să stai bine cu nervii, să înţelegi ce vrea să spună nesimţitul ce te împroaşcă cu saliva scursă pe barba lucioasă de la tratamente cosmetice. După 20 de ani de presă, ajungi să cunoşti multe din apu­că­turile ăstora ce ne conduc. Nu e simplu să faci faţă. Poate de asta unii ziarişti au ieşiri necontrolate, au fost multe cazuri pe televiziunile naţionale. Pentru noi sunt de înţeles, pentru cineva din afara sistemului, mai greu. Aşa că este plictisitor să tot mergi, să asculţi cam aceleaşi fraze doar cu alte date, cifre… de parcă au învăţat o lecţie şi mai schimbă pe ici-colo câte ceva.
Trebuie să recunosc că duc dorul ve­chilor politicieni, cei de care spuneam că trebuie să plece pentru a lăsa loc mai tinerelor generaţii.
Mai tinerii au venit şi e vai de mama lor. Pe lângă neştiinţă, sunt şi orgolioşi, te privesc cu superioritate, au afaceri, adică au bani, aşa că lumea e a lor.
M-am întâlnit, zilele trecute, cu un vechi politician. De fapt, o doamnă. Nu am mai văzut-o de mult timp şi am stat o juma de oră să povestim multe şi ne­vrute. Aceeaşi minte brici, constatări co­recte pe subiecte de actualitate. Ce mai?! A fost o plăcere să vorbim câteva zeci de minute.
Trist!     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.