• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Colțu’ meu / Pesta Porcină Africană are prieteni puternici

Pesta Porcină Africană face ravagii în România, iar consecinţele se vor vedea, nu chiar după mult timp. Subiectul a explodat zilele acestea în spaţiul public, dar el este cunoscut de autorităţi încă de mai bine de un an. Deşi pare incredibil, primul focar de Pestă a apărut anul trecut, undeva prin Satu Mare. Pare ciudat, incredibil… Mi-am amintit că Satu Mare are graniţă cu Ucraina pe la Halmeu, un loc unde am fost şi eu cu ceva vreme în urmă. Nişte localnici
mi-au arătat fâşia şi locul pe unde vin porcii mistreţi din statul vecin. La vremea respectivă nu se vorbea deloc de Pestă şi de mistreţi ca vectori ai temutei boli. M-a mirat atunci, de ce sunt lăsaţi mistreţii să treacă în ţară? În logica lucrurilor bine făcute, ar fi trebuit să fie omorâţi, întorşi, nu ar fi trebuit să fie lăsaţi. Deşi poate părea o prostie, dacă tot ai graniţă păzită, iar Ucraina este o ţară din care vin multe necazuri, de ce să laşi nişte mistreţi să circule cum au ei chef? Ei pot aduce multe, iar acum au adus chiar moartea!
Cei din Halmeu mi-au spus că sătmă­renii se bucurau de apariţia mistreţilor deoarece aveau ce să împuşte. Nu că nu ar fi fost şi mistreţi româneşti, dar un sur­plus de mistreţi nu face decât să mă­rească prada de vânătoare a celor de acolo.
Atunci nu m-am gândit la acest aspect, era o chestiune minoră, locală, insigni­fiantă. Dar în: contextul nenorocirii de acum, apetitul vânătorilor români ca­pătă o altă dimensiune. Nu m-am gândit că sunt atât de mulţi amatori de vână­toare. Apoi, este o îndeletnicire scumpă - armă, muniţie, echipament -, o adevărată industrie. Vânătoarea a ajuns o îndeletnicire a celor avuţi, bo­gaţi, a celor care decid, a multor dintre politicieni, ca atare au permis multe, au trecut cu vederea necazurile pe care le produc mistreţii pe terenurile ţăranilor. În Maramureş este o adevărată revoltă a localnicilor, în anumite localităţi, îm­potriva celor care păstoresc terenurile private de vânătoare. În acest moment se vede cu ochiul liber cum Pesta cuprinde România. Este o chestiune de timp ca ţara noastră să devină un focar imens, chiar şi terenurile private de vânătoare. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.